Annonce
Fredericia

Det kræver sved, smerter og sensorer: Lene fra Snoghøj kæmper sig tilbage efter knæoperation

Lene Borgwardt, 70, fra Snoghøj (th), får al sin genoptræning målt og registreret af sensorerne. Det er Lene virkelig tilfreds med. En gang om ugen er der fælles vejledning og træning for Lene Borgwardt og andre knæ- og hoftepatienter under genoptræning i regi af Fredericia Kommunes genoptræningscenter. Den finder sted i Seniorhuset I.P. Schmidt i Vendersgade. Foto: Yilmaz Polat
Den 70-årige og før så aktive Lene "Molle" Borgwardt fra Lombardisvej er ved at genvinde førligheden efter en knæoperation.

Fredericia: Lene "Molle" Borgwardt fra Snoghøj er 70 og har krudt i rumpen. Det fornærmer vi hende ikke ved at konstatere.

Hun, der er københavner og tidligere kørende sælger inden for kosmetik, har levet et arbejdsliv på landevejene. Senere beskæftigede Lene Borgwardt sig med hjemmesalg af smart tøj til ældre for eksempel på plejehjem. Bag disken i parfumeriet Beauty Zone i Middelfart har den velholdte, gæstfri og hurtigsnakkende "Molle" også stået. Og så går Lene gerne de anbefalede 10.000 skridt om dagen, hun spiller golf og dyrker fitness tre gange om ugen. Hun har også været meget engageret i hobbyværksteder i Depotgården i Fredericia.

Molle er et gammelt kælenavn. Næsten ingen kalder hende Lene.

Annonce
Det er et halvt nyt knæ, jeg har fået. En protese i metal, der er sat ind. Nu har jeg ikke børn og har aldrig født, men det er det mest smertefulde, jeg nogensinde har oplevet.

Lene "Molle" Borgwardt, Snoghøj

Under kniven i maj

Det vil sige, det gjorde hun - svang køllen i Fredericia Golf Club og trak i maskinerne i Erritsø Idrætscenter.

For to uheldige fald i ungdommen samt slidgigt betød, at Lene Borgwardt måtte gennemgå en knæoperation i maj i år.

De efterfølgende smerter har været noget af en stopklods for denne venlige hvirvelvind fra Lombardisvej. Det lægger hun ikke skjul på selv. Genoptræningen er imidlertid i gang, og Molle har kontaktet Fredericia Dagblad for at fortælle, at hun er vældig glad for det tilbud om øvelser, hun har fået af Fredericia Kommunes genoptræningscenter:

- Man hører så mange negative historier om sundhedsvæsnet. Jeg er dog blevet virkelig positivt behandlet.

Gør virkelig nas

- Men man må også gøre en indsats selv, og så er jeg så heldig at have en fantastisk nabo, Marianne, og min veninde, Vibeke, som har hjulpet mig i starten, supplerer hun over kaffe og chokolader i drivhuset bag det rummelige rækkehus.

Her bor Lene Borgwardt alene. Hun er enke. Hendes afdøde mand var revisor. Parret kom til Fredericia i 00'erne. For at prøve noget nyt og for at blive gældfrie ved ikke at bo dyrt i hovedstaden.

- Jeg fik at vide, at det ville gøre ondt bagefter, og at jeg ville have spændinger i benet i op til et halvt år efter operationen, der tog halvanden time. Jeg var på sygehuset i et døgn, forklarer Molle Borgwardt:

- Det er et halvt nyt knæ, jeg har fået. En protese i metal, der er sat ind. Nu har jeg ikke børn og har aldrig født, men det er det mest smertefulde, jeg nogensinde har oplevet.

Lene Borgwardt er normalt meget aktiv, men genoptræningen må ikke forceres. Kommunens fysioterapeuter tilrettelægger den. Hun dyrker golf, fitness og er engageret i Depotgården. Lene vil gerne fortælle om forløbet med genoptræning, men også pointere, at man må gøre en indsats selv for at komme på benene igen. Foto: Yilmaz Polat

Træner på livet løs

Håbet om en hurtig tilbagevenden til en dagligdag med megen fysisk udfoldelse har dog fået Molle til at kaste sig ud i intensiv genoptræning.

Den foregår mest inde i stuen med øvelser, som genoptræningscentrets fysioterapeuter har givet hende efter individuel udredning. Øvelserne suppleres med holdtræning i Seniorhuset I.P. Schmidt i Vendersgade en gang om ugen.

Derhjemme træner Lene Borgwardt med særlige sensorer, der retter hende. De er forbundet trådløst med bluetooth til en smartphone, hun låner af kommunen. Softwaren måler alt og taler, hvis hun snyder på vægten eller kommer til at træne forkert eller uhensigtsmæssigt. Omvendt tilrettelægger den også et helt præcist forløb.

- Ret dig op! Du løfter lårbenet, det må du ikke!, siger den for eksempel til mig, forklarer rekrut Lene.

Pisk og gulerod

Men Lene Borgwardt er særdeles glad for ordningen, som hun forsøger at understøtte med træning på kondicykel.

Det værste er bare patientens utålmodighed, som Molle godt ved, hun skal arbejde med for ikke at forcere. Det kan have negative konsekvenser:

- Jeg har prøvet at køre bil igen, men kun lige op og handle i Løvbjerg. Jeg kan også gå rundt, men ikke 10.000 skridt om dagen endnu. Jeg er oppe på 3500. Golf kan jeg slet ikke, men håbet er, at jeg kan starte fitness til august.

- Jeg kan godt lide, at man skal møde til hold en gang om ugen, og at smartphonen registrerer mig og retter mig. For jeg skal nok have lidt pisk, medgiver Lene:

- Omvendt får jeg også stjerner, når det går godt. Så føler man sig næsten som en dygtig skolepige igen, ikke?

Annonce
Forsiden netop nu
FC Fredericia

Minut for minut: Suveræne FC Fredericia knuser Nykøbing FC i overlegen sejr 

Annonce