Annonce
Fredericia

DF-nej til omstridt krigsmaleri: Det har ingen relevans

Fredericia Kommune støtter ikke udstillingen af Simone Aaberg Kærns bataljemaleri på Fredericia Gymnasium. Her er et udsnit af maleriet, som blev bestilt og siden afvist af forsvaret. Det illustrerer den danske indsats i luftkrigen mod Libyens diktator Gaddafi i 2011. Scanpix

Simone Aaberg Kærns omstridte maleri af den danske luftkrig i Libyen kan nu ses på Fredericia Gymnasium. Politikere sagde nej til at støtte udstillingen. - Det er ikke relevant, siger DF'er.

Fredericia: Fredag åbnede udstillingen af et kontroversielt maleri af den danske indsats i luftkrigen i Libyen i 2011.

Simone Aaberg Kærns værk kan ses på Fredericia Gymnasium indtil sommerferien. Men det sker uden et tilskud på 25.000 kroner fra Fredericia Kommune, som ellers var på tale.

- Jeg synes ikke, det er noget, man skal bruge borgernes penge på. Jeg kan ikke se relevansen i, at vi bruger offentlige midler på det. Det er lidt af en principsag for mig, siger Dansk Folkepartis Kurt Halling, som er næstformand i kultur- og idrætsudvalget.

Annonce

Jeg synes, det er fantastisk, at vi i Fredericia på Fredericia Gymnasium som de første - efter Charlottenborg - har fået mulighed for at vise maleriet. Jeg tror, at det er det enkeltsående maleri, der i det forløbne år har været mest omtalt i medierne.

Poul Erik Madsen ved ferniseringen
Simone Aaberg Kærn var selv til stede, da udstillingen af hendes bataljemaleri blev åbnet på Fredericia Gymnasium i fredags. Foto: Klaus Madsen

Krigen mod Gaddafi

Maleriet er omstridt, fordi det oprindeligt blev bestilt af forsvaret, som siden droppede det. Værket illustrer også civile lidelser efter luftkrigen mod diktatoren Gaddafi. Generalmajor Per Ludvigsen mente ikke, værket er repræsentativt for den danske indsats. Det fortæller ikke den "ret lykkelige historie om krigen", mente han.

I Fredericia kom maleriet på dagsordenen i forbindelse med udviklingen af 6. julifesten. En arbejdsgruppe foreslog i februar, at Kærns maleri skulle være en del af kunstruten "6. juli stien" med 12 kunstværker. Maleriet skulle udstilles på gymnasiet, og der skulle afholdes to debatarrangementer med kunstneren.

I efteråret 2016 præsenterede Simone Aaberg Kærns sit kontroversielle bataljemaleri på Kunsthal Charlottenborg. Nu er det for første gang kommet til Jylland, og det er udstillet på Fredericia Gymnasium. Scanpix

Pris: 50.000

Den samlede pris for transport, forsikring og honorar til kunstneren lød på 50.000 kroner. Halvdelen skulle betales af kommunen og halvdelen af Fredericia Gymnasium. Men punktet blev pillet af dagsordenen. I stedet arrangerede Fredericia Gymnasium udstillingen på egen hånd.

- Der lå en ansøgning, hvor udstillingen blev koblet sammen med helhedsplanen og den nye vision for 5. og -6. juli. Men det var ikke det, vi ville med 5. og -6. juli, siger kultur- og idrætsudvalgsformand Lars Ejby, der roser gymnasiet for at hente kunstværket til byen.

Rektor: Vi søgte ikke om penge

Fredericia Gymnasiums rektor Poul Erik Madsen sagde:

- På et tidspunkt var det på tale med et samarbejde med Fredericia Kommune. Det blev os, der gjorde det alene. Det var en politisk beslutning, at man ikke ville gå ind i det. Det var ikke os, der søgte om det, men det blev rejst som et forslag, sagde han.

DF'er: Andre slag er mere relevante

DF's Kurt Halling kan ikke se koblingen mellem Simone Aaberg Kærns kunstværk og 6. julifesten.

- Jeg synes ikke, det har en relevans i forhold til 6. juli. 6. juli var jo en begivenhed, hvor vi forsvarede os mod et angreb udefra. I den sammenhæng er der sket andre ting i de sidste 100 år, der er tættere på og mere relevante end et flyangreb i Libyen, siger Kurt Halling.

Kunstværket om Danmarks krigsindsats har været meget omtalt, og Fredericia Gymnasium kan præsentere værket som det første sted i Jylland. Men det er ikke et argument for at give tilskud.

- Det er ikke et spørgsmål om 25.000 kroner. Det er et princip, siger han.

Værket blev for første gang udstillet på Charlottenborg i efteråret 2016.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce