Annonce
Erhverv

DI: Genåbningen skal åbne nye muligheder for Danmark

På tirsdag åbner frisørerne igen. Men genåbningen handler også om at styrke de områder, hvor Danmark allerede var foregangsland, blandt andet inden for digitalisering og den grønne omstilling, skriver Lars Sandahl Sørensen. Arkivfoto: Johnny Pedersen

Om to dage tager vi hul på næste etape i genåbningen af Danmark. Snart kan børn og unge langt om længe vende tilbage i skole, vi kan gå til frisøren, nyde en middag uden for på restaurant og mange andre af livets glæder, som vi i måneder har været afskåret fra.

At vi nu er kommet hertil skyldes i høj grad fællesskabets indsats med at holde epidemien under kontrol. Nu er det så også fællesskabets ansvar, at vi hver især holder fast i den ansvarlighed, som gør genåbningen mulig.

For selvom alle er trætte af at leve med corona, er det triste faktum, at flere lande i Europa lige nu står midt i en tredje bølge. Flere samfund lukker ned, mens Danmark skridt for skridt lukker op.

Vi ønsker alle, at genåbningen skal gå endnu hurtigere, men vi må ikke blive overilede. Jeg er sikkert ikke den eneste, der hellere vil hilse med knus eller et håndtryk i stedet for en albue eller et vink. Men hvis vi slækker på disciplinen, risikerer vi at sætte den positive udvikling over styr.


Andre lande er også blevet digitalt omvendte under krisen, så hvis vi skal fastholde vores førerposition som foregangsland, skal vi sætte fart på den digitale udvikling


Så længe vi passer på hinanden, passer vi også på Danmark. Når den sidste dansker over 50 år er vaccineret, skal samfundet åbne helt. Udover at vi får mere af vores liv tilbage, er genåbningen også en helt unik mulighed for at skabe et stærkere, mere bæredygtigt og konkurrencedygtigt samfund på den anden side af krisen.

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri. Pr-foto

I takt med at vi genåbner og løsner på restriktionerne, vil tusindvis af danske virksomheder og medarbejdere få mere gang i hjulene og sætte dansk økonomi i omdrejninger. Den dæmper, der har bremset aktiviteten, produktiviteten og innovationen i vores samfund, vil lette. Og genopbygningsarbejdet kan begynde.

Vi må ikke undervurdere behovet for at skulle understøtte de mest ramte brancher såsom turisme- og oplevelseserhvervet, ligesom vores eksportvirksomheder skal have bedre muligheder for at generobre verdensmarkederne. Corona er ikke en bølge, der skyller ind over Danmark og verden i en periode, men et tidevand, vi skal forholde os til fremover.

Men hvis vi kommer hurtigt ud af starthullerne, og sætter ind hvor Danmark har styrkepositioner, kan vi sikre os et forspring i forhold til andre lande.

Eksempelvis bliver EU’s historiske genopretningsfond på 750 milliarder euro snart pumpet ud i EU-landene. En stor portion af midlerne skal gå til grøn omstilling og digitalisering. Det er danske spidskompetencer, og vi vurderer, at fonden rummer et eksportpotentiale for danske virksomheder på ca. 66 milliarder kroner de kommende seks år alene på de to områder.

Under coronakrisen har vi været nødt til at kommunikere, handle og løse opgaver digitalt, fordi vi ikke har kunnet mødes fysisk. Vi har i den grad fået øjnene op for nye digitale hjælpemidler, og vi står nu med et enestående digitalt momentum, som vi skal holde fast i. Andre lande er også blevet digitalt omvendte under krisen, så hvis vi skal fastholde vores førerposition som foregangsland, skal vi sætte fart på den digitale udvikling i både den offentlige og private sektor.

En krise er en krise, men den er også en mulighed. Det har vi lært i løbet af det seneste år. Derfor er der god grund til at fejre påskedag med nære venner og familie, og huske hinanden på, at selv om vi sidder på afstand over påskefrokosten, så er den indsats, vi hver især gør, med til at gøre Danmark til et bedre land. Både nu, under genåbningen og efter.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunal chef forsøgte to gange at gå videre med affære-rygter - Bjerregaard sagde nej

Debat

Klumme: Vi bør aldrig blive helt voksne

Alarm 112

Spøgelsesbilist passerede 15-20 andre bilister uden at ane uråd: Nu er han varetægtsfængslet

Fredericia For abonnenter

Borgmestersag betød farvel til 'den perfekte embedsmand': - Jeg tager afskedigelsen til efterretning

Annonce