Annonce
Erhverv

DI-topchef: Danmark står sammen i coronakrisen

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri. Pr-foto
Annonce

Coronavirussen er kommet til Danmark, og sygdommen spreder sig med foruroligende hast og i et omfang, der ikke kun har konsekvenser for folkesundheden, men for hele samfundet.

På kort tid har situationen ændret sig fra mørke skyer til en historisk, global krise, som også har ramt Danmark, danske arbejdspladser og danske virksomheder, der frygter for mindre ordrebøger og massefyringer. For flere er det allerede en realitet.

I en ekstraordinær situation er der brug for ekstraordinære tiltag. Virksomheder, myndigheder og borgere skal stå sammen, så vi kommer bedst muligt igennem krisen. Hvis vi ikke holder hjulene i gang, vil dansk økonomi gå i stå. Og så vil Danmark gå i stå.

Vi har en fælles opgave og et fælles ansvar for at bekæmpe både coronavirussen og dens konsekvenser. Dansk erhvervsliv er i den grad opgaven og ansvaret bevidst.

Først og fremmest handler det om at redde menneskeliv. Vi skal inddæmme smitten og bryde smittekæderne, så de mest udsatte borgere ikke bliver ramt. Dernæst handler det om, at vi som samfund undgår økonomisk kollaps og hjælper hinanden bedst muligt gennem krisen. Vi er afhængige af stærke virksomheder, gode arbejdspladser og en sund økonomi både under og efter krisen - det gælder også alle de virksomheder og medarbejdere, som direkte samarbejder med, leverer til og understøtter vores sundhedsvæsen.

Torsdag kom et enstemmigt Folketing tusindvis af virksomheder og arbejdspladser - ja, hele det danske samfund - til undsætning med en historisk hjælpepakke. Den betyder ikke, at vi undgår konkurser eller tab af arbejdspladser. Men den letter en meget tung byrde for mange nødstedte arbejdspladser og selvstændige - og spænder et vigtigt økonomisk sikkerhedsnet ud under Danmark.

Som en del af aftalen vil virksomheder i udvalgte brancher, som rammes direkte af påbud, få 100 procent i kompensation. Det er nødvendigt og en utrolig vigtig investering i vores samfund. Derudover står man fra politisk hold klar med ”et yderligere trecifret milliardbeløb”, hvis situationen forværres, og der bliver brug for det. Det er et klart - og meget vigtigt signal.

I flere lande er man ved at forberede sig på, at krisen kan trække ud. Hvem kunne have forestillet sig for blot få uger siden, at Italien, Frankrig, Østrig og Spanien ville lukke ned? Coronavirussen har mildest talt givet verden et chok. En global økonomisk krise er en reel risiko, som vi ikke kan lukke øjnene for i Danmark. Flere lande har lukket deres grænser og erklæret undtagelsestilstand. Det ventes at lægge en stor dæmper på aktiviteten i verdenshandlen. Hvis den falder med bare fem procent, vil det alene koste dansk økonomi 38 milliarder kroner og cirka 50.000 eksportarbejdspladser lige nu og her.

Det bedste, vi kan gøre, er at holde hjulene bedst muligt i gang, så samfundet også står stærkt på den anden side - samtidig med, at vi bekæmper sygdommen og tager de fornødne skridt, det kræver. Jylland og Fyn er Danmarks industrielle rygrad. Ved den syddanske grænse er der etableret en fast track-vejbane, så godstransport kan køre ind og ud af landet uden hindringer. Men den faldende aktivitet globalt risikerer at bremse transporten og dermed ødelægge forsyningskæder. Når virksomheder ikke får de nødvendige komponenter til deres produktion, koster det ordrer, omsætning og i mange tilfælde medarbejdere.

I DI arbejder vi i døgndrift for at hjælpe dansk erhvervsliv med at komme bedst muligt gennem krisen. Situationen ændrer sig time for time, og vi er derfor dagligt i dialog med regeringen og myndighederne - og selvfølgelig ikke mindst virksomhederne - om, hvordan vi skal håndtere den vanskelige situation. Det er ikke en nem opgave, men hvis der er noget land, der kan klare det, så er det Danmark. Vi stoler på hinanden og vi forstår at stå sammen om fælles løsninger på fælles udfordringer - som Folketinget viste så klart og tydeligt med den historisk store hjælpepakke.

De sorte skyer driver ikke over lige med det samme. Vi står over for en krise, der kommer til at gøre permanente og alvorlige skader på både dansk økonomi og på økonomierne i resten af verden.

I det næste stykke tid er det slut med håndtryk, kram og selv endda fortjente skulderklap. Men min oplevelse er, at danskerne, danske virksomheder og danske politikere den seneste tid har bevist, at vi selv i behørig sikkerhedsafstand forstår at vise sammenhold og omsorg for hinanden.

Lad os holde fast i det - og give alle dem, der fortjener det, et stort knus, når det værste er overstået.

I Danmark stoler vi på hinanden og forstår at stå sammen om fælles løsninger på fælles udfordringer - som Folketinget viste med den historisk store hjælpepakke.
- Vi har en fælles opgave og et fælles ansvar for at bekæmpe både coronavirussen og dens konsekvenser. Dansk erhvervsliv er i den grad opgaven og ansvaret bevidst, lyder det i dagens erhvervsklumme. På billedet er vi på besøg hos Carlsberg i Fredericia, hvor man også mærker nedlukningen af landet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Endnu et villa-indbrud

Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce