Annonce
Vejle

Diagnoserytteri i Vejle Kommune er i strid med socialretlige regler

Det er imod socialretlige regler, at børn behandles forskelligt på baggrund af diagnose i følge Eva Naur Jensen, der er lektor i socialret ved Aarhus Universitet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tiltag vedtaget i Børne- og Familieudvalget diskriminerer i følge lektor i socialret Eva Naur Jensen børn i Vejle Kommune på baggrund af diagnoser. - Det er himmelråbende forkert, udtaler hun.

Vejle: Hvis jeres barn har brug for ekstra støtte i form af midlertidig opnormering i dagtilbuddene i Vejle Kommune, kan I ikke forvente at få det tilbudt, medmindre barnet har en diagnose eller et fysisk handicap.

Det fremgår af det forslag vedrørende dagtilbudsområdet i Vejle Kommune, der blev godkendt den 6. februar 2020. Men beslutningen er i strid med socialretten, i følge Eva Naur Jensen, der er lektor i socialret på Aarhus Universitet.

- Det er himmelråbende forkert, det her. Hele denne diagnosetænkning gik man bort fra i slutningen af 90’erne, udtaler hun.

Annonce

Beslutningen har indskrænket gruppen af børn på dagtilbudsområdet, der kan få midlertidig opnormering, som er et tilbud, hvor der tilknyttes ekstra hænder til et barn med særlige behov.

I forslaget fremgår det, at beslutningen skal reducere omkostningerne til området, og eventuelt flytte pengene dem direkte ud i institutionerne, og det kan være en forkert prioritering, mener formanden for SIND Vejle, Flemming Leer.

- Kommunen har en forpligtigelse til at forebygge, og det omfatter også psykiske lidelser. Ved at man skærer ned på dette område, vil nogle af de børn, der har udfordringer, blive overset, forklarer en bekymret formand til Vejle Amts Folkeblad.

Forslaget "Stærkere fællesskaber på dagtilbudsområdet"

Selve forslaget blev stillet i oktober 2019, som en del af et samlet forslag med navnet "Stærkere fællesskaber på dagtilbudsområdet". Den del af forslaget, Flemming Leer Jakobsen og Eva Naur Jensen anfægter har følgende ordlyd:

"Mulighederne for at søge støtte i form af midlertidig opnormering reduceres til at omfatte børn med fysiske handicap eller diagnosticeret sygdom. Det forventes, at dette medfører, at udgifterne til midlertidig opnormering bringes tilbage på det budgetterede niveau svarende til udgifterne i 2015. De frigivne ressourcer (skønnet til 1,5 mio. kr. i 2020 og 3 mio. kr. i 2021) kan enten indgå i en reduktion ifb. budget 2020 eller tilføres institutionerne. Muligheden for at søge pædagogisk vejleder bortfalder. Det afklares om medarbejderne i TCBU 23. april 20212 stadig evt. i kombination med midlertidig opnormering skal løse konkrete opgaver ift. børn med fysiske handicaps i særlige tilfælde, f.eks. i små institutioner.”

Læs resten af forslaget på Vejle Kommunes hjemmeside. 

Ingen juridisk tvivl

I forslaget skriver kommunen blandt andet, at der ansøges om midlertidig opnormering og pædagogiske vejledere i et omfang, der "langt overstiger den budgetmæssige ramme". En spareøvelse, der ikke giver mening, hvis man spørger Eva Naur Jensen.

- Når jeg læser det her, så kan jeg ikke læse det på andre måder, end at kommunen gerne vil have en nem måde at se hvem, der skal hjælpes. Dermed efterlader man de børn, der er i et forløb, med udredning i et hul, hvor de ikke får noget hjælp. Hjælpen kan de først få, når de får diagnosen, uddyber hun.

Netop dette er ifølge Eva Naur Jensen årsagen til, at der i både serviceloven og dagtilbudsloven ikke skelnes på baggrund af diagnoser, men derimod funktionsevne.

- I mange kommuner har man ikke opdaget det store juridiske opgør, der har været med diagnoser som tildelingsgrundlag, siger lektoren fra Aarhus Universitet.

Potentielle lovovertrædelser

I følge Eva Naur Jensen kan beslutningen være i strid med følgende love: 

DAGTILBUDSLOVEN §4 stk. 2

"Kommunalbestyrelsen skal sikre, at børn og unge under 18 år, der har behov for støtte i et dag-, fritids- eller klubtilbud m.v. for at kunne trives og udvikle sig, tilbydes en sådan støtte i tilbuddet."

SERVICELOVEN §32

"Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om hjælp til børn, der på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for hjælp eller særlig støtte. Hjælpen kan tilrettelægges i særlige dagtilbud, jf. stk. 3, i særlige klubtilbud, jf. § 36, eller i forbindelse med andre tilbud efter denne lov eller efter dagtilbudsloven. Hjælpen kan også udføres helt eller delvis af forældrene i hjemmet som hjemmetræning, jf. § 32 a.

(...)

Stk. 2 Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at der er det nødvendige antal pladser i særlige dagtilbud til børn, der på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har et særligt behov for støtte, behandling m.v., der ikke kan dækkes gennem ophold i et af de almindelige dagtilbud eller fritidshjem efter dagtilbudsloven."

Vurderingen af børnenes behov for ekstra støtte skal altså bero på en konkret vurdering af børnenes funktionsevne, og ikke på diagnoser i følge Eva Naur Jensen. 

- Juridisk må man ikke fjerne tilskuddet til en bestemt gruppe, fordi man ikke længere har budget til det. Hvis børnene har behov for det, fordi deres funktionsevne er nedsat, kan det ikke nytte noget, man ikke hjælper dem, fordi de ikke har en diagnose endnu, tilføjer hun og forklarer, at udredningsforløb kan vare op til flere år.

Annonce

Gode intentioner

Tiltaget er dog ikke en del af en spareøvelse, understreger formanden for børne- og familieudvalget i Vejle Kommune, Torben Elsig-Pedersen fra Radikale Venstre, overfor avisen. I følge ham er pengene ikke sparet men flyttet, så de kan komme børnene mere til gavn.

- Hele denne "øvelse" har faktisk til formål at hjælpe børnene. Tidligere har institutionerne brugt rigtig meget tid på at beskrive børnene før de kunne få støtte. Derfor har vi lagt pengene ud i institutionerne, så børnene ikke skal vente på bureaukratiet, og det har institutionerne taget godt imod, forklarer formanden.

Når han læser beslutningen igennem, kan han dog godt forstå, hvorfor det kan skabe røre.

- Jeg kan sagtens forstå, at man læser det sådan, og det ville jeg måske også selv, hvis jeg læste det isoleret, fortæller han og fortsætter:

- Det lovmæssige kan jeg ikke svare på, men vores opfattelse hidtil har været, at vi sagtens kunne holde os inden for dagtilbudsloven med lignende forslag tidligere.

Annonce

Ankestyrelsen skal ind over

Da formanden for SIND i Vejle opdagede forslaget, rettede han henvendelse til Tilsynet ved Ankestyrelsen, der nu tager sagen op.

- Jeg synes ikke, at det her er noget, som bare skal have lov til at ske upåagtet. Så må vi jo se, hvad de finder ud af, siger Flemming Leer Jakobsen.

Og han er ikke den eneste, der venter spændt på en afgørelse. Også både Torben Elsig-Pedersen og Eva Naur Jensen holder øje.

- Jeg tager det rimeligt roligt indtil videre. Nu får ankestyrelsen vores forklaring på det , og så må vi se, hvad de kommer frem til, siger Torben Elsig-Pedersen.

- Det er jo vigtigt at sige, at bare fordi jeg kan se noget forkert i sagen, er det ikke ensbetydende med, at der kommer en anmærkning fra ankestyrelsen. Nu undersøger de, om det er grelt nok til, at der skal gås videre med det. Uanset hvad, er jeg ikke spor i tvivl om, at det er i strid med de socialretlige regler, afslutter Eva Naur Jensen, der er lektor i socialret ved Aarhus Universitet.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Svar fra 16 familier er ikke nok: Tre partier kræver endnu en undersøgelse af Familieafdelingen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Borgmester glæder sig over analyse: - Familieafdelingen har min fulde tillid

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Sov med udsigt over parken: Ny shelterplads i Madsby klar om få uger

Alarm 112

Politi søger vidner til to optrin i trafikken: Fodgænger påkørt og bilist slået

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

GAMLE DAGE

Instrumentmageren og frk. Jessen: Hendes gang blev så mærkeligt let, da hun så ham

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Bjarne sælger sit bageri efter 27 år: - Tiden var inde

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Fredericia

Rapport om Familieafdelingen er klar: Ingen tegn på fejlslagen kultur

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Fredericia

Tre områder mangler nye skraldespande: Sådan gør skraldemændene i overgangsfasen

Annonce