Annonce
Læserbrev

Digeprojekt og gennemsigtighed

Læserbrev: Et par stykker efterlyser gennemsigtighed i beslutningsgrundlag for om et digeprojekt skal være eller ikke være i Binderup og Grønninghoved. Som det også var oplyst i artiklen, hvor jeg udtalte mig om min holdning til projektet, så kommer sagen på dagsorden i teknik- og klimaudvalget medio september. Her vil høringssvar, forvaltningsindstilling, forløb og ikke mindst også beskrivelse af mulig alternativ forslag være at finde. For jeg er faktisk optaget af, at vi ikke lader dem med problemer med oversvømmelse i stikken. Dagsorden vil som sædvanlig være fuld offentlig i dagene op til mødet.

Så nej, der er ikke besluttet noget omkring projektet. Det er så ikke lig med, at jeg ikke kan og ikke må tilkendegive min holdning dertil. Man kunne jo tro, at nogen hellere så, at jeg gemte på min holdning, og den så pludselig kom som en tyv om natten.

Eller også bunder det i, at jeg ikke lige bakker det op, som nogen vil, for gad vide om reaktionen havde været i den samme retorik, hvis jeg havde været fortaler for digeprojekt. Fakta som sagt, at sagen kommer fuld oplyst på dagsorden og ret sandsynligt er det så også, at jeg ikke kan stemme for de to digeprojekter, begrundet i, ikke entydig opbakning blandt de som skal betale, nemlig grundejerne og især i, at Natura 2000 her sætter en stopper for det, ligesom det gør det i Roskilde. Ser frem til debatten i september på oplyst grundlag.

Annonce
Jørgen Pedersen
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det er på tide at komme i gang med positiv forskning, innovation og produktion i stedet for at forsumpe i reduktioner

Læserbrev: Klimaloven er vedtaget, og i løbet af den næste tid skal den udmøntes i en klimahandlingsplan. Det betyder, at lovens store visioner skal overføres til konkret handling. Det bliver meget svært at få enderne til at nå sammen, for det politiske Danmark har sat sig et mål om reduktion, ingen umiddelbart har løsningen på. Derfor er det vigtigt at optimere alle positive bidrag. Vi skal ikke blot reducere. Her har landbruget meget at tilbyde. En intensivt dyrket afgrøde optager CO2 i både blade og rødder. Intensiv dyrkning hjælper også til at opbygge kulstof og dermed lagre CO2 i jorden. God og effektiv dræning bidrager positivt til denne proces. Klimaændringernes større nedbør stiller større krav til en effektiv dræning for at opretholde dyrkningssikkerheden. Derfor er øget dræning central. Udtagning af lavbundsjord er et tveægget sværd. Dels er noget af denne lavbundsjord intensivt dyrket og bidrager dermed nu positivt til CO2-opsamling. Resultatet bliver modsat, hvis lavbundsjorden misligholdes ved manglende afvanding og efterfølgende oversvømmelse og forsumpning. Det fører til udledning af både fosfor og metangas. Forslaget om at oversvømme 25.000 ha ved Gudenåen i såkaldte forsinkelsesbassiner rammer derfor helt ved siden af - det vil være dårligere både for klima, miljø og områdets byer. Vandet skal ledes væk. Det sker, når man renser vandløbet op, og når man skærer grøden. Det har vi set mange steder, bl.a. ved Storå med tilløb til Gudenåen og i Værebro Å på Sjælland - selv i dette våde efterår. Der skal tænkes i positive muligheder med effektive, omkostningssikre klimatiltag og samtidig sikres god dyrkningsjord. Derved baner vi også vejen for eksport af klimaløsninger - i stedet for at sænke produktionen i Danmark. Det er på tide at komme i gang med positiv forskning, innovation og produktion i stedet for at forsumpe i reduktioner.

Annonce