Annonce
Trekantområdet

Direktør efter Beirut-eksplosion: Gødningslager på Kolding Havn kan ikke eksplodere

På Kolding Havn har Svane Shipping et lager med kunstgødning. Der er dog ingen fare for eksplosion, da kunstgødningen ikke er den samme som i Beirut. Arkivfoto: Søren Gylling
Der er ingen fare for eksplosion på Svane Shippings gødningslager på Kolding Havn. Det siger direktør Jesper Hansson, der forklarer, at det er en helt anden type gødning, virksomheden opbevarer, end den fra Beirut.
Annonce

Kolding: Der er absolut ingen fare for eksplosion eller brand på Svane Shippings gødningslager på Kolding Havn.

Så klar i mælet er direktør i Svane Shipping, Jesper Hansson, efter at det er kommet frem, at det formentlig var et lager med kunstgødningen ammoniumnitrat, der eksploderede i Beirut tirsdag og efterlod store dele af byen med massive ødelæggelser.

- Jeg forstår til fulde, at folk ser det her i Beirut og tænker, at det er forfærdeligt, og om det samme mon kan ske i Kolding, men svaret er nej. Der er absolut ingen risiko, siger Jesper Hansson.

Annonce

Kontrol fra flere myndigheder

Lageret på Kolding Havn er ellers betegnet som en risikovirksomhed, da de opbevarer en type kunstgødning, som forudsætter, at der også bliver foretaget kontrol af Miljøstyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet.


De sikkerhedsprocedurer, der har været hidtil, er ret skrappe. Nu er det på vej over til Miljøstyrelsen, og der bliver det endnu skrappere. Der bliver virkelig tilsyn med det fra politi, beredskab og miljømyndigheder. Der er meget skarpt øje på risikovirksomheder.

Jakob Weber, miljøchef i Kolding Kommune


Kunstgødningen, som Svane Shipping opbevarer, er dog en helt anden type kunstgødning end ammoniumnitrat. Den kan ikke selvantænde, brænde eller eksplodere. Den kan højst frigive nogle farlige gasser, hvis der skulle opstå meget høj varme omkring gødningen.

- Vi har håndteret gødning siden 1926, og vi har aldrig haft et uheld. Jeg kan godt forstå, at folk tænker gødning, og om det er det samme, vi har, men der er absolut ingen sammenligning med det, vi har på lager, siger han.

Annonce

Miljøchef: Ingen grund til bekymring

Miljøchef hos Kolding Kommune, Jakob Weber, siger også, at der absolut ingen grund er til bekymring. Han fortæller, at der tidligere er blevet opbevaret små mængder af ammoniumnitrat, men at det er flere år siden, og dengang blev det også håndteret med særlig agtpågivenhed, og både politi og beredskab blev informeret.

Han gentager, at gødningen på Kolding Havn er en helt anden type end det, der eksploderede i Beirut. Den gødning, der findes på Kolding Havn, kan ikke eksplodere, brænde eller selvantænde. Den kan kun smelte. Han siger samtidig, at der er meget streng kontrol med virksomheder, der håndterer kunstgødning.

- De sikkerhedsprocedurer, der har været hidtil, er ret skrappe. Nu er det på vej over til Miljøstyrelsen, og der bliver det endnu skrappere. Der bliver virkelig tilsyn med det fra politi, beredskab og miljømyndigheder. Der er meget skarpt øje på risikovirksomheder, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

FC Fredericia For abonnenter

Eftertanker om FC: De næste to uger definerer sæsonen

Fredericia

Mundbind eller visirer rykker ind på kommunale institutioner - værnemidler er klar

Annonce