Annonce
Kultur

Direktør på vej til teater - byrådsmedlem kalder det for fralæggelse af ansvar

Processen med at ansætte en økonomidirektør er stort set afsluttet. Det er en beslutning truffet af en enig teaterbestyrelse i efteråret, men byrådsmedlem Karsten Byrgesen mener, at ansættelsen burde vente. Arkivfoto: Torben Glyum
Fredericia Teaters bestyrelse er i den endelige proces med at ansætte en økonomidirektør til teatret. Byrådsmedlem Karsten Byrgesen mener, at der bør ligge en grundig analyse til grund, før det sker, og ser det som fralæggelse af ansvar fra bestyrelsens side. Det afviser formanden klart.

Fredericia: Allerede i efteråret 2019 besluttede bestyrelsen for Fredericia Teater, at der snarest muligt skulle ansættes en økonomidirektør. Den proces er så langt, at bestyrelsesformand Gitte Lillelund Bech snarest venter at kunne meddele nyt om stillingen.

- Vi har været i gang et stykke tid og er nu i den endelige proces. Vi var i bestyrelsen i efteråret enige om, at det var helt afgørende, at vi fik styrket den økonomiske konstruktion på teatret. Og det var før, vi kendte til situationen omkring Tarzan, siger Gitte Lillelund Bech.

Hun går dermed i rette med et forslag fra byrådsmedlem Karsten Byrgesen (løsgænger) om at droppe ansættelsen af en økonomidirektør her og nu.

- Det er for let at lave en ligning, der hedder økonomiske fejldispositioner er lig med ansæt en økonomidirektør. Teatret bør stille diagnosen og så docere medicinen. Økonomiske dispositioner er bestyrelsens ansvar. Det er ledelse, og det er her, problemet skal findes og løsningen også. Jeg kan alene have en egen vurdering af den selvejende institution Fredericia Teater. men mit råd er at sætte det hele i bero, indtil nye vedtægter er udarbejdet, og ledelsesstrukturen er gennemanalyseret, siger Karsten Byrgesen.

Annonce

Ansvaret vil altid ligge på bestyrelsen, ligesom det gør i andre virksomheder, hvor man også har økonomidirektører ansat. Det handler alene om et ønske om at ansætte en person, som har det daglige ansvar for økonomien.

Formand Gitte Lillelund Bech.

Stadig bestyrelsens ansvar

Bestyrelsesformanden afviser, at ansættelsen af økonomidirektøren er udtryk for, at bestyrelsen vil fralægge sig det økonomiske ansvar for teatret.

- Det er noget vrøvl. Ansvaret vil altid ligge på bestyrelsen, ligesom det gør i andre virksomheder, hvor man også har økonomidirektører ansat. Det handler alene om et ønske om at ansætte en person, som har det daglige ansvar for økonomien, siger Gitte Lillelund Bech.

Både lektor i teatervidenskab Stig Jarl og en omfattende evaluering fra Statens Kunstfond af Fredericia Teater som egnsteater peger på, at der skal sættes kræfter ind på at sikre en egenkapital i teatret, så virksomheden er mindre sårbar overfor svigtende salg.

- Teatrets ledelse og bestyrelse bør fastsætte et mål for en egenkapital, der fremadrettet kan give teatret en økonomisk sikkerhed, der står mål med den løbende økonomiske risiko, teatervirksomheden indebærer, lyder anbefalingen fra evaluator Rasmus Adrian i evalueringen fra juni 2019.

Klar kommandolinje

Evaluaren peger ikke direkte på ansættelse af en økonomidirektør, og Karsten Byrgesen mener, at en økonomidirektør, der bliver sidestillet med teaterchefen, nærmere kan betegnes som et formandskab.

- Der skal være en skarp kommandolinje. Altså hvem der har kommandoen og dermed ansvaret. Teaterchefen kan uddelegere en opgave, men ikke ansvaret. Jeg ser en ansættelse af en decideret økonomidirektør som bestyrelsens frasigelse af deres ansvar, som iflg. vedtægterne netop er drift og økonomi, fastholder Karsten Byrgesen.

Gitte Lillelund Bech afviser at handle mod vedtægterne og konstaterer, at beslutningen om at ansætte en økonomidirektør er truffet af en enig bestyrelse. Man har søgt en direktør, der ligestilles med teaterchef Søren Møller, men med ansvar for den økonomiske side af teatret. Teatret er vokset til en stor kommerciel forretning med en omsætning på over 80 mio. kroner, og direktøren skal sikre, at den forvaltes effektivt.

Hun understreger, at den aktuelle økonomiske situation er resultat af forestillinger, der ikke solgte som budgetteret. Budgetterne har været konservative og realistiske ifølge Stig Jarl, men på grund af teatrets sårbare økonomi udløstes det ekstra minus på 10 mio. kroner. Banken skruede kassekreditten i vejret, og byrådet accepterede at sætte lån på afdragsfrihed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Få overblikket: 1. maj-festen er aflyst, men hvad med Sommerrock og alt det andet?

Fredericia

I corona-stilhed ombygges p-plads og facade renoveres ved Fredericia Realskole

Fredericia

Tidligere X Factor-deltager skaber glæde med koncert hver dag under coronaen

Fredericia

60 pigehold er lige nu klar til fodboldcup i Madsby - men corona afgør hvornår

Annonce