Annonce
Indland

DMI: Marts er rekordvåd

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Med 102,7 millimeter på bare 18 dage er marts 2019 nu officielt den vådeste i 41 år. Tørrere vejr er på vej.

DMI erklærer officielt marts 2019 for den vådeste marts siden 1978.

Mandag bekræfter DMI, at den 41 år gamle rekord på 100 millimeter nedbør er blevet slået. Der er allerede faldet 102,7 millimeter regn.

Ifølge meteorolog ved DMI Lars Henriksen er mængden af regn allerede "ret ekstrem" - også i forhold til den hidtidige regnrekord fra 1978.

- Dengang landede hele marts måned på 100 millimeter. Nu skriver vi den 18. marts og er allerede oppe på over 102 millimeter, siger han.

Marts er historisk set en af de tørreste måneder på året i Danmark. Typisk falder der kun omkring 40-46 millimeter regn ifølge DMI.

Ligesom det meste regnvejr i Danmark skyldes marts' nedbør lavtryk, som driver ind fra Atlanterhavet. Typisk passerer lavtrykkene og deres regntunge skyer dog i en bue mod nord og syd via den såkaldte lavtryksbane.

- Den sidste halve måneds tid har vi fået lavtrykkene ind i en bane over Nordsøen og så Danmark. De lavtryk og de fronter, de har skabt, har altså kastet en masse regn af sig, siger meteorolog Lars Henriksen.

Vådest er det i Vest- og Midtjylland, hvor der nogle steder er faldet over 150 millimeter. Ved sin målestation ved Billund Lufthavn har DMI målt 157,9 millimeter nedbør siden 1. marts.

DMI's forsigtige prognose for de næste par dage, er, at vi vil få noget tiltrængt tørvejr.

- Vi har fået højtryk over kontinentet, så nu er banen af lavtryk bevæget lidt mod nord - væk fra Danmark, siger Lars Henriksen.

Regntøjet kan dog ikke pakkes helt væk endnu.

I slutningen af marts ser det nemlig ud til, at lavtryksbanen igen kan rykke mod syd, hvilket øger muligheden for nedbør.

- Så jeg tror helt sikkert, at de her 102 millimeter, vi er oppe på nu, vil nå at stige inden måneden er omme, siger Lars Henriksen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Fredericias borgmester er uenig med kolleger: Analyse af ny forbindelse over bil-bebyrdet Lillebælt må vente

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce