Annonce
Fredericia

Dom over unikt badeanlæg ved Østerstrand: God ide - men plads til forbedringer

Det går fint med at følge tovet ud i Lillebælt fra stranden. Her passer højden til, at man følger det i vandet, og ideen er sjov, er Anita Sørbo (ved tovet) og Bjørn Anton Nass (i vandet) enige om. Udfordringen kommer først længere ude. Foto: Søren Gylling
Det er en god ide at etablere et badeanlæg til blinde og svagtseende på Østerstrand, lyder meldingen fra en flok norske gæster fra Fuglsangcentret. Men skal det være trygt, skal der forbedringer til, lyder dommen.

Fredericia: Det nyindviede badeanlæg Havfruefløjterne ved Østerstrand fik onsdag besøg af en flok norske blinde- og svagtseende. De er i denne uge gæster på Fuglsangcentret. Centret har egen pool, men et par stykker havde alligevel ladet sig friste af et rigtigt havbad og udsigten til at teste det nye badeanlæg.

- Det er en rigtig god ide, siger Øjvind Ellingsen, som er ledsager for sin svagtseende hustru Stine.

Hun havde ikke mod på en dukkert i Lillebælt, mens han trak i gule badeshorts for at teste anlægget af. Det samme gjorde 90-årige Bjørn Anton Nass, som efterlod sine stokke for enden af den gummirampe, som leder badegæsterne ud til starten af sneglen. Han fulgte tovet de ind i cirklen, men blev så kortvarigt bremset af tang og sten, som han skulle forcere for at komme videre.

- Det er kun et kort stykke, kunne Øjvind Ellingsen forklare ham, men Bjørn Nass valgte den rarere vej at svømme hen over den usikre bund, mens Øjvind Ellingsen holdt øje, så den 90-årige ikke fik sig svømmet ud af badecirklen.

Annonce

Badesnegl eller Havfruefløjter

"Havfruefløjterne" er en del af byrådets visionsplan for Østerstrand. Anlægget var i første omgang døbt badesneglen.

Det er Fredericia Kommune, der i samarbejde med Dansk Blindesamfund har udarbejdet anlægget. Desuden har projektet modtaget økonomisk støtte fra Trygfonden og Friluftsrådet.

De to organisationer har samlet bidraget til omkring halvdelen af de 600.000 kroner, badeanlægget har kostet.

Selve anlægget er grundet et ønske fra Dansk Blindesamfund placeret i den sydlige del af stranden. Det har de foretrukket, fordi der her er mere roligt, og der er derfor lavere sandsynlighed for, at brugerne bliver desorienterede, hvis der er mange mennesker.

Tov bør følge tidevandet

Onsdag eftermiddag var det meget lavvandet ved anlægget, og det viste sig hurtigt at være en udfordring for badesneglen. Det tov, der forbinder fløjterne med hinanden, er placeret i ringe, som er fast monteret på søjlerne, derfor skulle man række højt for at kunne nå at følge tovet helt ud.

- Det fungerer ikke rigtigt, når det er så lavvandet. Det betyder, at tovet kommer alt for højt op, siger Bjørn Nass, efter han har bevæget sig tilbage langs tovet igen.

Det er Øjvind Ellingsen enig i.

- Der burde være et svømmetov mellem søjlerne, som følger tidevandet, vurderer han.

Rejseleder for den norske gruppe og ansat ved Norges Blindesamfund Randi Jonannessen er enig.

- Ideen er jo rigtig god, men når man er blind eller svagtseende, kan man let være utryg ved at bevæge sig ud i noget, man ikke kender. Så ville det have været helt perfekt, at der var et tov ved vandoverfladen, som man kan følge. Så er der heller ikke risiko for, at man ved en fejl kommer til at svømme ud af anlægget, siger hun.

Skilt uden blindeskrift

Badesneglen blev indviet for få uger siden, og onsdag eftermiddag var der også en børnefamilie, som havde valgt at slå sig ned ved anlægget. Det er trukket lidt væk fra det mere livlige strandområde ved cafeen.

Gæsterne til området skal følge strandstien neden for Østervold og ledes via en stor informationstavle ind til anlægget. Men også her kan nordmændene give råd til forbedring. Der er ingen tekster med blindeskrift.

- Man har valgt at lave det med taktilskrift (fremhævet skrift, red.), men bogstaverne er så små, at det er umuligt at læse. Enten skulle man gøre skriften større, eller også bør man lave det med blindeskrift, siger Randi Johannesson.

Bjørn Nass forsøger at læse sig igennem skiltet med fingrene, men opgiver.

- Jeg er meget svagtseende, så hvis bogstaverne havde været så store som overskriften, så kunne jeg måske have læst det, overvejer han.

Anita Sørbo var ikke imponeret over vandtemperaturen i Lillebælt, men hun syntes, at det var sjovt at teste badeanlægget, som angiveligt ikke findes andre steder end i Fredericia. Hun var ikke helt glad for den lidt stenede bund, og lidt længere ude var en ny forhindring tang. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Kæmpestort million-underskud får konsekvenser: Fredericia Teater siger farvel til mange medarbejdere

112

Mænd kørte ulovligt på samme vej

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Fredericia For abonnenter

Folk på sociale medier ængstelige over barbering af volden: Men eksperter er helt rolige på dyrenes vegne

Annonce