Annonce
Kolding

Domstol dømmer hjemmehjælpere til at genoptage arbejdet i videoovervåget hjem: Kolding Kommune lader dem slippe

Hjemmehjælperne skal kunne tåle at arbejde i hjem, hvor de videoovervåges, siger Arbejdsretten - men som arbejdsgiver vil Kolding Kommune ikke sende dem tilbage til det hjem, der har udløst konflikten. Arkivfoto: Morten Stricker
Kolding Kommune vil som arbejdsgiver ikke bruge Arbejdsrettens dom til at beordre sine hjemmehjælpere tilbage til arbejdet i videoovervåget hjem. I stedet er kommunen nu i gang med at finde en ny løsning med særligt personale.

Kolding: Selvom Arbejdsretten netop har pålagt en gruppe hjemmehjælpere at genoptage deres arbejde straks i et hjem i det nordlige Kolding, hvor de siden april har nægtet at gøre tjeneste, fordi de bliver videoovervåget af en utilfreds ægtefælle til en stærkt plejekrævende 71-årig kvinde, så lader Kolding Kommune sine ansatte slippe.

- Vi bruger ikke dommen til at beordre nogen på arbejde i det pågældende hjem i morgen, siger  sekretariatschef i senior- og sundhedsforvaltningen, Brian Urban, efter at Arbejdsrettens afgørelse på et mange måneder langt slagsmål mellem Kolding Kommune og hjemmehjælpernes fagforening, FOA, kom tirsdag eftermiddag.

- Vi er glade for, at der nu er truffet en afgørelse, så vi kan komme videre med at finde gode løsninger på at sikre borgerne den hjælp, de har krav på at få, og sikre arbejdsmiljøet for vores medarbejdere.

Annonce

Det, vi vil gøre, er at prøve at rekruttere personale specifikt til særlige opgaver i hjemmehjælpen. Vi vil finde løsninger, som både borgerne og medarbejderne kan være i.

Brian Urban, sekretariatschef, seniorforvaltningen

- Nu handler det både om at finde en løsning i det konkrete hjem, som sagen her handler om - og om at lave en model eller et beredskab, som sikrer, at vi altid er klar til at hjælpe borgerne i andre lignende situationer. For de vil jo opstå igen - måske ikke lige med videoovervågning. Det kan også være tonen i et hjem, der gør nogle medarbejdere meget utrygge, siger Brian Urban.

Store og små

Sekretariatschefen tilføjer, at forvaltningen "kan lade sig inspirere af den løsning, der lige nu anvendes i det konkrete hjem". Her har kommunen hyret et privat firma, Psykiatri Plus, til at varetage hjemmeplejen af den 71-årige kvinde, mens man har afventet Arbejdsrettens afgørelse - og det har fra starten fungeret upåklageligt.

Men det er også en løsning, som er 200.000 kroner dyrere pr. måned end den kommunale hjemmepleje?

-Ja, men der er jo bare forskel på, hvor ressourcekrævende opgaver er. Nogle er store og nogle er små. Det er klart, at vi har pligt til at anvende skatteborgernes penge bedst muligt, og generelt har vi jo også to private hjemmeplejefirmaer, Svane Pleje og Kære Pleje, som borgerne kan vælge imellem. Men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med noget mere unikt.

Kan det ikke blive en meget dyr glidebane, hvis borgerne får mulighed for at vælge for noget helt unikt som Psykiatri Plus?

-  Det, vi vil gøre, er at prøve at rekruttere personale specifikt til særlige opgaver i hjemmehjælpen, så man altså skal melde klart ud, om man er frisk på bestemte typer opgaver. Vi vil finde løsninger, som både borgerne og medarbejderne kan være i, forklarer Brian Urban.

Indtil videre vil kommunen lade Psykiatri Plus varetage opgaven i det videoovervågede hjem indtil midt i november.

- Så må vi se, om vi er klar med en ny løsning på det tidspunkt, og om vi har fået rekrutteret de medarbejdere, vi leder efter, siger sekretariatrschefen,

 Torsdag i Radio4 Morgen medvirkerede Jens Lund, afdelingsformand hos FOA Kolding, i et indslag om hjemmehjælper-sagen. Han er ærgelig over arbejdsrettens dom, der lød, at hjemmehjælpere ikke kan nægte at arbejde under overvågning. Lyt til hele indslaget nedenunder.


Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce