Annonce
Kultur

Donation skaber glæde: - Vi skal lave noget til gavn for flest mulige

Store bededag brændte det på DSB's rangerområde i Norgesgade. Naboen dertil er Ungdommens Hus, og her blev udearealet påvirket af branden. Ramper og en graffitivæg skal genetableres. Det er der nu kommet en økonomisk håndsrækning til at komme i mål med. Arkivfoto: Presse-fotos.dk
Ungdommens Hus har fået en donation på 50.000 kroner fra Foreningen Roskilde Festival. Pengene modtages med kyshånd, som samtidig falder på et tørt sted efter maj-branden på nabo-grunden.

Fredericia: Det var en slukøret Mark Hjort, Fredericia Dagblad i maj talte med. Rangerområdet ved siden af Ungdommens Hus havde været omdrejningspunktet for en påsat brand. Udearealet, hvor skaterramper stod side om side, var ramt i sådan en grad, at ingen kunne skate eller lave tricks i cirka en uge. Humøret har dog sidenhen fået et nyk opad. Det er der cirka 50.000 grunde til.

Ungdommens Hus har nemlig fået en donation på 50.000 kroner fra Foreningen Roskilde Festival. Ansøgningen blev sendt af sted længe inden, en 27-årig mand satte ild til togvogne i Norgesgade store bededag, men netop branden har betydet, at dele af en graffitivæg skal rives ned, og samme skæbne lider flere af ramperne.

Vi skal have kigget skaterarealet igennem og se, hvad vi kan forbedre.

Mikael Teute Schmidt, husmedarbejder

Forbedre området

En omfattende renovering af udearealerne har været på tegnebrættet gennem længere tid.

- Vi kan få repareret flere ting, og vi kan få det til at spille endnu mere nede på banen, siger Mark Hjort, der var den daglige drivkraft i de orange haller, inden skaterne i slutningen af april flyttede ind til Ungdommens Hus. Han og hans funktion er flyttet med i Norgesgade.

Det er ham, der i disse dage er i gang med at rydde op, brække ned, køre væk og bygge op igen. Det går ikke hurtigt, men der sker lidt hver dag.

Mikael Teute Schmidt, der er husmedarbejder i Ungdommens Hus, har også armene over hovedet, når snakken falder på donationen.

- Det giver nogle ekstra ressourcer at arbejde med i forhold til at forbedre området, så flere kan få gavn af det, lyder det.

- Super fantastisk

Pengene er ikke øremærket noget specifikt endnu, men drømme er som bekendt gratis. Mikael Teute Schmidt lufter blandt andet tanken om, at der i fremtiden kan blomstre små oaser op på området ved Ungdommens Hus. Steder, hvor man kan nyde sin frokost eller en sodavand. Uanset skal skaterområdet gøres flot og brugbart igen.

- Vi skal prøve at tilgodese alle forskellige fraktioner af byen med de unge og alle deres street-kulturer. Vi skal have kigget skaterarealet igennem og se, hvad vi kan forbedre. Men nu må vi se, hvor langt de 50.000 kroner rækker. Vi er hvert fald virkelig glade for den håndsrækning, vi har fået. Det er super fantastisk, lyder det fra husmedarbejderen.

Ifølge Mikael Teute Schmidt vil skater-ramperne blive bygget op igen hurtigst muligt. Hvornår graffitivæggen igen består, ved han ikke noget om endnu.

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Bogkassen anbefaler: Når historierne tappes fra evighedens tønde

Bøger: Hvis man er til lyrik, er Einar Már Gudmundssons nye digtsamling ”Til rette vedkommende” en lise for sjælen. Hvis ikke man er til lyrik, skal man se at blive det i en fart. For denne lille, sansende og smukke bog er det tåbeligt at snyde sig selv for. ”Til rette vedkommende” er Gudmundssons fjerde digtsamling gennem 28 år som succesrig forfatter. Romanerne har fyldt mest. Det var også for en roman, ”Universets engle”, at han i 1995 blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris. Alligevel er Einar Már ifølge eget udslag mest glad for digtene. Han mener i øvrigt ikke, der er så stor forskel mellem prosa- og lyrikgenrerne. Lyrik skal rumme en historie, siger han, og prosa skal også være poetisk. Den holdning præger forfatterskabet, både når der digtes, og når der skrives prosa. ”Til rette vedkommende” er nok den lyseste, den letteste, den mest livsglade af Einar Már Gudmundssons fire digtsamlinger. Ikke på den måde, at digtene er uden dybde eller alvor - tværtimod. (Manden er jo islænding ...). Men fordi digtene trods tvivl, trods skygger og understrøm rummer en dejlig livsglæde. En samling digte - eller for den sags skyld en stor, episk roman - ville ikke være Gudmundsson, hvis ikke der var et glimt i øjet og en række underfundige formuleringer, der er alt for spændende eller smukke til bare at blive læst. Gudmundsson kræver tanker hos læseren. Alt andet er umuligt. Som når han skriver: Hvis du tapper historier fra evighedens tønde giver jeg kaffe på benzintanken og viser dig forstadskvartererne, småbyerne som sover og småbyerne som holder sig vågne, sindets udkanter, fodgængertunneller og baghaver, byen bag ved tiden ... En smuk strofe, ganske typisk for den nye digtsamling. Den kredser om mennesket i universet, den rummer klare eksistentielle emner - og den skildrer et samfund i evig forandring. Som når digtet fortsætter: Kaffebarerne, hvor kopperne dampede af digte/antikvariaterne som nu er forsvundet/excentrikerne som er døde/og det lille hus på skråningen/som for længst er borte ... Sådan er det jo. Det er en digters skildring af et samfund, der udvikler sig. Og under udviklingen også mister noget. Tiden er ikke til excentrikere - eller skæve eksistenser - og ikke til et lille hus på en skråning.

Fredericia For abonnenter

Landmand bruger Facebook til at gør opmærksom på gyllelugt: Nu dufter det tørre vasketøj godt

Annonce