Annonce
Kolding

Dronning, kronprins og prins fejrer Genforeningen ved Christiansfeld: Se hvordan du kan blive tilskuer

Besøget bliver lukket ved selve den gamle grænseovergang, men man kan være heldig at hilse på dronningen, når hun kører gennem Christiansfeld efterfølgende. Her ses dronningen i 2015, hvor hun deltog i fejringen af udnævnelsen til Unesco-verdensarv. Pressefoto: Kolding Kommune
Så er det ganske vist. I år kommer dronning Margrethe til markering af Genforeningen. Og hun kommer ikke alene for med sig har hun to kongelige generationer nemlig kronprins Frederik og prins Christian. 400 kan hilse på hende i Christiansfeld.

Kolding: Da Kong Christian den X for 101 år siden red over den gamle grænse syd for Kolding, var en masse mennesker samlet for at fejre den glædelige begivenhed, hvor man markerede, at endelig var Sønderjylland atter genforenet med Danmark.

Sådan en folkefest bliver der ikke tale om på søndag, når det historiske øjeblik bliver markeret - med et års forsinkelse. Fejringen har ellers deltagelse af hele tre royale generationer med både dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian.

Men der er stadig corona-begrænsninger, og derfor bliver der tale om et lukket arrangement, hvor kun gæster med billet kan komme ind. Christiansfeld Avis og Kolding Ugeavis har dog i samarbejde med Kolding Kommune udloddet billetter, som sikrer, at 120 vindere har fået adgang til arrangementet. Desuden har Kolding Kommune på Facebook udloddet billetter.

Annonce

Hils på dronningen

Det hele foregår på søndag den 13. juni. De kongelige ankommer i karet til den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding kl. 10. Her vil der først være taler af borgmester Jørn Pedersen og regionsrådsformand Stephanie Lose. Og herefter vil dronningen selv holde en tale.

Dronningen har et stramt program, da hun også skal besøge Haderslev, Aabenraa og Sønderborg på søndag. Men dronningen kører gennem Christiansfeld på sin vej til Haderslev, så der vil blive mulighed for at vinke til dronningen, når hun i bil kører gennem byen.

Hvis man som tilskuer vil tage ophold på Grev Zinzendorffs Plads foran Brødremenighedens kirke, skal man fremvise corona-pas. Pladsen vil være opdelt i to zoner, hvor der maksimum kan være 200 personer. Der opfordres generelt til, at man ikke forsamles i større grupper og er opmærksom på at holde afstand.

Annonce

Gardehusarerne i byen

Allerede torsdag sker der dog noget i byen. For her rykker gardehusarerne ind i Cuben, hvor de mange heste skal opstaldes, indtil de på søndag skal følge kareten med den kongelige familie. Gardehusarregimentets Hesteskadron består af 26 heste og 38 værnepligtige, og desuden vil der være de seks hvide heste fra Den Kongelige Stald-Etat, som skal trække kareten.

På grund af covid-19 vil der desværre ikke være åben stald. Men det vil alligevel være synligt, at hesteskadronen er ankommet. De træner nemlig i området op til selve dronningebesøget. Så trafikanter skal være opmærksomme på, at hesteskadronen træner eskorteruten fredag den 11. juni mellem klokken 13 til 15. Og cirka klokken kl. 15-16 rider de igennem Christiansfeld by. Lørdag træner de igen i området fra cirka klokken 13-15.

Annonce

Æresporten

Når dronningen passerer den gamle grænse, så kører hun under en æresport, der er en nyfortolkning af den æresport, som stod på stedet i 1920.

Porten sættes op lørdag fra klokken 09 og tages ned igen ved middagstid søndag, når den royale familie er taget videre.

Herefter flyttes den over til museets parkeringsplads. Ingeniøren bag projektet har vurderet, at holdbarheden er cirka fem år, så den vil kunne nydes som minde fra genforeningsfejringen i nogle år frem.

Testcenter midlertidigt flyttet

  • I forbindelse med at hesteskadronen opholder sig ved Cuben, er testcenter for covid-19 flyttet til biblioteket. Det drejer sig om perioden fra og med torsdag den 10. juni til og med søndag den 13. juni.
  • Se åbningstider og steder for andre testcentre på www.kolding.dk
Annonce
Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Udspekuleret tyveri til 1,2 millioner kroner: Tyvene brugte virksomhedens eget udstyr til at stjæle to store gummigeder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce