Annonce
Fredericia

Dronningen helt tæt på Fredericias soldater i vådt græs: På hurtigt visit torsdag

Regenten er ikke bange for våde fødder. På en fugtig og vandkold dag i Fredericia skridtede hun geledderne af hos Føringsstøtteregimentet på Ryes Kaserne. Foto: Morten Kiilerich
Telegrafregimentet er blevet til Føringsstøtteregimentet. Lov fra 1842 slår fast, at regenten gør sådanne navneskift håndgribelige. Så Margrethe skridtede folkene af og bad dem værne om ny fane.
Annonce

Fredericia: Torsdag var Hendes Majestæt Dronningen i Fredericia. Hun skulle efter traditionen overrække et nyt dannebrog til Føringsstøtteregimentet.

Fæstningsbyens store militære arbejdsplads skiftede 1. januar 2019 navn fra Telegrafregimentet, og Hærloven af 1842 foreskriver, at det er monarkens personlige opgave at markere noget sådant med farvel og goddag til Forsvarets faner.

Derfor ny fane og nyt navn

Når Telegrafregimentet efter 27 år skifter navn til Føringsstøtteregimentet, skyldes det, at enhedens opgaver er blevet mere komplekse.

Men grundlæggende leverer soldaterne kommunikation og anden IT-infrastruktur mellem soldater og mellem soldater og deres ledere. Samt sørger for indretning af baser og biler.

Navneskiftet skete pr. 1. januar 2019 som led i det nuværende politiske forsvarsforlig indgået på Christiansborg for perioden 2018-2023.

Annonce

Moralsk fane

Flagets kors var hvidere end den gråmælkede himmel over Ryes Kaserne, men trods vandkulde og vådt græs på paradepladsen skridtede Margrethe de flere hundrede soldater i geledderne af.

Regenten hamrede også første såkaldte kongesøm i den nye fanes spyd - omend kun symbolsk. Landets forsvarschef, general Bjørn Bisserup, og næstkommanderende i Hærkommandoen, oberst Keld Christensen, slog de to næste ind i.

- Jeres uplettede fane skal vaje, og I skal værne om flaget og samles om det, formanede dronningen.

Hun anerkendte, at kommunikation i felten i dag er noget andet, end da man "på stejlende heste rullede telegraftråd ud". Dengang var fanen også fysisk en markør, soldaterne skulle spejde efter. Angreb? Retræte? I dag er dannebrog med regimentets navn, bomærke og regentens monogram mere en historisk, men stadig moralsk, støtte.

Annonce

Reception bagefter

Dronningen var klædt i uldent og varmt brunt og orange, og turen rundt på grønsværen tog Margrethe - der fylder 80 næste år og har dårligt knæ - uden at kny.

Bagefter var der reception, hvortil også andre militære chef fra regimenter over hele landet og fra alle værn var inviteret. Fordi de arbejder tæt sammen med føringsstøttetropperne. Derudover landsdelens politichefer, repræsentanter fra Beredskabsstyrelsen, soldaterforeninger og øvrige honoratiores. Samt ikke mindst Margrethes fætter og dennes hustru, grev Ingolf og grevinde Sussie af Rosenborg fra Egeland mellem Kolding og Vejle.

Hendes Majestæt Dronningen overdrog torsdag Føringsstøtteregimentet i Fredericia en ny fane. Fordi byens store militære arbejdsplads har skiftet navn fra Telegrafregimentet. Her modtager fungerende regimentschef, oberstløjtnant Anne C.C. Bill, fanen ved en parade på Ryes Kaserne. Hun er til daglig næstkommanderende i Føringsstøtteregimentet, men lige nu er hendes chef, oberst Søren Andersen, nogle måneder på efteruddannelse på Nato Defence College i Rom Foto: Jimmi  Tolstrup  Henriksen
Annonce

Helikopter stod klar

Majestæten enten ankom eller tog derfra i en af Forsvarets helikoptere. Hendes Bentley med kronenummerplade 121 var også på plads.

Margrethe skulle nemlig næsten være to steder på en gang torsdag. I Varde markerede Hærens Efterretningscenter om formiddagen sit navneskift til Efterretningsregimentet. Ved denne faneoverdragelse deltog i øvrigt også Danmarks nye forsvarsminister, Trine Bramsen (S). Hun skulle imidlertid hurtigt videre til forsvarsministermøde i EU i Bruxelles og måtte derfor melde afbud til Fredericia.

Margrethe følger traditionen og slår et såkaldt kongesøm i fanen. Jimmi  Tolstrup  Henriksen
Annonce

Ny mission i Afrika

Endelig var det dagen, da Føringsstøtteregimentet blev pålagt endnu en international mission.

Et bredt flertal i Folketinget besluttede sig for et dansk militært bidrag til FN's fredsbevarende mission i Mali i Afrika og til en franskledet indsats i den såkaldte Sahel-region i Burkina Faso, Mali, Mauretanien, Niger og Tchad. Der skal blandt andet sendes transportfly og transporthelikoptere derned. Men også specialister fra Fredericia i IT og kommunikation, oplyser Føringsstøtteregimentets fungerende chef, oberstløjtnant Anne C.C. Bill, til Fredericia Dagblad.

Telegrafregimentets gamle fane sendes på pension i Telegrafregimentets Historiske Samling på Ryes Kaseerne. Foto: Morten Kiilerich
Også deltagelse af grev Ingolf og grevinde Sussie af Rosenborg fra Egeland mellem Kolding og Vejle. Foto: Morten Kiilerich
Soldaterne marcherede ind på paradepladsen på Ryes Kaserne. Foto: Morten Kiilerich
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Bøvl med rundspørge om kommunal rengøring: Uklar kommunikation dumper Fredericia i stort tjek

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Fredericia

Frivillige søger videre efter Jørgen: Helikopter sættes ind i eftersøgning

Fredericia

Se video fra Østerstrand: Borgmester fortæller om den lokale corona-situation

Annonce