Annonce
Fredericia

Drop nationale test i Fredericia, foreslog Enhedslisten: Usædvanlig alliance bakkede op

I uge 6 vendte de yngste elever tilbage på skolerne - her ved Erritsø Fællesskole på Højmosen. Men hverken i Erritsø eller andre steder bør man spilde tid på nationale test, mener Enhedslisten. Arkivfoto: Søren Gylling
Enhedslisten fik usædvanlig opbakning fra Venstre og Nye Borgerlige til et forslag om at droppe skoleårets nationale test. Men ved byrådsmødet ville hverken S eller DF støtte forslaget i første omgang. - Det er useriøst, mente Ole Steen Hansen (S).

Fredericia: Drop nationale test i resten af skoleåret i Fredericia Kommune.

Sådan lød i korte træk et forslag fra Enhedslisten ved mandagens online-byrådsmøde. Det resulterede i en usædvanlig alliance, da Nye Borgerlige og Venstre støttede forslaget fra det røde parti. Men S og DF stillede sig på bagbenene - i hvert fald i første omgang.

Annonce

Bekymring for trivsel

Men først lige en kort opsummering af forslaget. Enhedslistens Cecilie Roed Schultz mener ikke, der skal bruges tid på nationale test oven på en lang coronanedlukning.

- Vi mener, at eleverne har brug for at komme væk fra computerskærmene og tilbage til fællesskabet og nærværet i klasserne, sagde hun om udsigten til, at flere elever måske snart kan komme fysisk tilbage på skolerne.

Enhedslisten er generelt mod de nationale test. Og da tiden er knap, skal den ikke bruges på test. Undersøgelser viser desuden, at en stor del af folkeskoleeleverne mistrives under coronanedlukningen, påpegede hun.

- Meget tyder altså på, at trivslen blandt eleverne er stærkt forværret, sagde hun.

Annonce

"Test nytter ikke"

Sagen har ikke været behandlet i børne- og skoleudvalget. Venstres Pernelle Jensen var - i lighed med Enhedslisten - klar på at sende en ansøgning direkte fra byrådet.

- Der er brug for fokus på selve undervisningen og på trivslen, og vi er enige i, at eleverne ikke skal stresset af de nationale test i den situation, vi står i nu. Vi mener ikke, vi skal bruge tid på det i Fredericia, så lad os ansøge om at blive fritaget, sagde Venstre-kvinden.


Jeg vil gerne advare mod den sygeliggørelse af alle vores børn og unge. De er ikke syge allesammen. De ligger ikke derhjemme med dårlig nerver og kan ingenting

Inger Nielsen, DF


Nye Borgerliges Karsten Byrgesen var ikke bekymret for trivsel, men hans parti er til gengæld imod nationale test.

- De test, vi har, de nytter ikke og kan ikke bruges af lærerne, sagde han og bakkede forslaget op.

Annonce

"De er ikke syge allesammen"

På den anden side af bordet stod Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som dermed havde flertal på 15-6 i den virtuelle byrådssal. DF's Susanne Eilersen ønskede at få flere faglige indspark med i børne- og skoleudvalget.

Partifællen Inger Nielsen fulgte op med en bemærkning om elevernes trivsel til Enhedslistens Cecilie Roed Schultz.

- Jeg vil gerne advare mod den sygeliggørelse af alle vores børn og unge. De er ikke syge allesammen. De ligger ikke derhjemme med dårlig nerver og kan ingenting. De fleste klarer sig fint gennem coronaen. Så træk lige vejret dybt nede i lungerne og lad være med at se syge børn overalt. Prøv lige at tro på, at vi har en sund og god ungdom i Fredericia og i Danmark, sagde hun.

Annonce

Minister vil bruge test

Udvalgsformand Ole Steen Hansen (S) mente, det var useriøst at vedtage forslaget uden at behandle det i fagudvalget først.

- Alle i udvalget ved, at jeg er kæmpe modstander af de test. De virker ikke, og derfor har ministeren også sat dem på pause. Men nu har ministeren taget dem frem, fordi hun gerne se på landsplan: Virker vores undervisning? Jeg ved, at lærere siger, de ikke kan bruge dem på elevniveau. Men der er skoleledere, der gerne vil have de test, for de kan bruge dem på skoleniveau, sagde Ole Steen Hansen, som til gengæld var klar på en hurtig behandling.

Han han ville ikke udelukke at støtte forslaget, men ønskede faglige input først.

Borgmester Steen Wrist (S) konkluderede, at børne- og skoleudvalget mødes allerede i denne uge for at diskutere sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Fredericia

Efter kritisk rapport: Fem satsninger får støtte fra brandingpuljen

Annonce