Annonce
Debat

Drop vejafgiften

Debat: EU-Domstolen har - efter klage fra Østrig og Holland - fastslået, at Tyskland ikke kan indføre en vejafgift, som kun rammer udlændinge, der kører på tyske veje. Det betyder, at den aftale om en tilsvarende dansk vejafgift, som den tidligere regering og Dansk Folkeparti indgik i 2017, heller ikke kan gennemføres, da det var planen, at den også kun skulle ramme udlændinge, der kører på danske veje. Danske bilejere skulle kompenseres for vejafgiften i andre bilafgifter.

Dommen siger, at der ikke må gøres forskel mellem tyskere og udlændinge, når der opkræves en vejafgift. Det betyder, at enten skal alle - altså både tyskere og udlændinge betale vejafgiften eller også skal vejafgiften droppes. Præcis det samme gælder for Danmark. Det var den tidligere regering og Dansk Folkepartis forslag, at vejafgiften skulle træde i kraft i 2020, hvorefter udlændinge skulle betale op til ca. 186 kr. for at køre ti dage i Danmark.

Hvis udlændinge skulle have lov til at køre her i et helt år, så skulle de betale op til 969 kr. Alle danske bilejere skal således betale 969 kr. ekstra i årlig vejafgift, hvis der skal opkræves vejafgift fra udlændinge, ellers er det i strid med dommen fra EU.

I Landdistrikternes Fællesråd, De Samvirkende Købmænd og Feriehusudlejernes Brancheforening er vi tilfredse med EU Domstolens afgørelse. Det er en meget glædelig beslutning, som EU Domstolen har truffet.

Hvis Danmark havde indført en vejafgift, der kun gjaldt udlændinge, ville det have stor negativ betydning for dansk turisme. Isoleret set burde 186 kr. ikke afholde nogen fra at tage på ferie i Danmark, da det er under 1 pct. af en typisk families samlede feriebudget. Men det er desværre erfaringen fra tidligere, at selv små - men meget synlige forskelle, som f.eks. højere benzinpriser eller elpriser, får nogen familier til at fravælge bestemte lande, når de skal på ferie.

Det er vores helt klare opfattelse, at det forventede provenu på ca. 300 mio. kr. fra udlændinges betaling af en vejafgift ville blive reduceret meget markant, som følge af fravælgelsen af Danmark som ferieland. Det vil igen medføre tab af arbejdspladser hos bl.a. købmænd, håndværkere mv. i nogen af de landdistrikter i Danmark, hvor det er svært at finde andre arbejdspladser.

Samlet vil Landdistrikternes Fællesråd, De Samvirkende Købmænd og Feriehusudlejernes Brancheforening opfordre regeringen og Folketinget til, at Danmark dropper en vejafgift, der rammer udlændinge, også selvom alle danske bilejere samtidig kommer til at betale 969 kr. om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Tyvebander og organiserede kiosksvindlere har for let spil - skærp indsatsen over for kriminelle og hjælp de hæderlige erhvervsdrivende

Læserbrev: Tyvebander og kiosksvindlere har for let spil. Derfor fremsætter DF forslag om markante tiltag, så de hæderlige erhvervsdrivende ikke fortsat skal udkonkurreres af kreative svindlere, som bevidst sælger hælervarer og varer, de ikke har betalt afgifter og moms af. Alene på Nørrebrogade i København er der eksempelvis 24 guld- og sølvsmede, 39 frisører og imponerende 24 kiosker. De er givetvis ikke alle svindlende i stor stil, men alle og enhver, der kender til drift af butikker, ved, at økonomien ikke kan hænge sammen, såfremt så mange butikker også skal betale løn, husleje, energi, varetab, varelager, moms og afgifter. BT gik eksempelvis ind i kiosken NamNam på Nørrebro. Varerne var fra en kant af ulovlige. Pepsi-cola uden pant og ulovligt importeret fra Polen, Nutella fra Tyskland uden importafgift, Haribo-vingummi kom fra Tyrkiet med svenske mærkater på bagsiden, og så skal vi ikke glemme Oreo-kiksene, som kom helt fra Bulgarien. Hver og én vare piv-ulovlige i danske butikker. Det er desværre en ubestridelig kendsgerning, at tyvebander og organiserede kiosksvindlere har for let spil i deres "arbejde" med at stjæle værdier fra de danske butikker for bagefter at sælge dem i egne kiosker. I DF har vi igennem flere år arbejdet målrettet på at få skærpet myndighedernes indsats og strafferammerne overfor de kriminelle. Men kriminaliteten udvikler sig alligevel drastisk, og især udenlandske bander fortsætter nærmest uhindret. Derfor vil vi i DF have skærpet indsatsen over for kriminelle og samtidig hjælpe de hæderlige erhvervsdrivende. Der skal strammes op, og selvfølgelig skal butikkerne have hjælp, når de udsættes for tyveri. Her nytter det ikke, at man blot giver svindlere frit spil. Faktisk kalder hele tilgangen på, at vi strammer lovgivningen, giver butikkerne en håndsrækning og straffer tyvene hårdt. Straffene for tyveri skal skærpes, og kiosker, der afsætter stjålne varer til videresalg, skal ligeledes straffes hårdt. Konkret foreslås, at bøden for butikker og kiosker, der videresælger hælervarer, hæves til minimum 50.000 kr. I gentagelsestilfælde fordobles bøden. Det skal endvidere være muligt straks at konfiskere hele kioskens varelager, indtil alle bøder og afgifter mv. er betalt. Danmark skal selvfølgelig ikke være vært for personer, der begår kriminalitet. Derfor foreslås, at udenlandske kriminelle, der begår butikstyveri, bliver udvist af landet - også i førstegangstilfælde.

Middelfart

Middelfart på verdenskortet til sommer: Amerikanske rocklegender giver kæmpekoncert under Lillebæltsbroen

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

112 For abonnenter

Tidligere tyv gav gode råd om sikring mod indbrud: - Jeg har engang hentet en kogle på en scooter

112

Øl væltede ud i rundkørsel: Politiet forventer oprydning i flere timer

Annonce