Annonce
Erhverv

Dyrt demokrati: Hver stemme til Ewii-valg koster 300 kroner

Der skal vælges 120 medlemmer til de kommende fire års repræsentantskab ved Ewii. Valget koster tre-fire mio. kroner at gennemføre plus de udgifter, den enkelte kandidat lægger i at skaffe sig stemmer nok. Ved valget i 2014 var det kun hver tiende af de 130.000 stemmeberettigede, som stemte. Arkivfoto: André Thorup

Fire millioner kroner koster det at få sammensat et nyt repræsentantskab for energikoncernen Ewii A/S. Post Nord leverer valgmateriale i postkasserne den kommende uge.

Trekantområdet: 130.000 forbrugere kan stille op til en plads i repræsentantskabet for Ewii og lige så mange kan afgive stemme på en kandidat. Valgkampagnen skydes i gang fra næste uge via annoncer og sociale medier, og demokratiprocessen er langt fra gratis.

Selve afviklingen af valget koster 2,5-3 millioner kroner, og dertil kommer det interne forbrug af ressourcer, som beløber sig til mellem en halv og en hel million kroner.

- Det er et stort apparat, men jeg mener også, at det er vigtigt. Og derfor håber vi også, at rigtig mange vil benytte sig af muligheden for enten at kandidere eller i det mindste afgive deres stemme, siger formand for Ewii A/S Jørn Limann.

Men han ved godt, at Ewii-valget hidtil har haft svære odds. Stemmeprocenten faldt i 2014 fra 22 pct. til godt 10 pct.

- Jeg ville rigtig gerne have haft, at vi kunne få flere til at stemme ved eksempelvis at udlove præmier blandt dem, der stemmer, men det må man absolut ikke. Vi må ikke kende identiteten på de, der afgiver stemme, siger Jørn Limann, som håber, at valgdeltagelsen minimum igen kommer tilbage over 20 pct.

Annonce

Vi sender vores stemmesedler ud til et installationsnummer. Det kan være en person, som slet ikke bor i Trekantområdet, men sådan er reglerne.

Jørn Limann, formand for Ewii A/S

Stemmesedler per måler

Stemmesedlerne skal som følge af reglerne sendes som post til den adresse, en måler er registreret på. Det alene koster en million kroner.

- Og vi sender stemmesedlen til ejeren af måleren, som måske bor et helt andet sted og bare ejer ejendommen. Det er ikke optimalt, men det kan desværre ikke gøres anderledes, siger Jørn Limann.

Men han håber, at stemmesedlerne og valgmaterialet ikke kommer til at ryge ud sammen med stakken af reklamer, og at forbrugerne vil benytte deres demokratiske ret.

Frem til den 27. september har kandidater mulighed for at melde sig, og derefter er det op til kandidaterne at markedsføre sig selv.

- Nogle laver foldere, som de deler ud, og det er helt op til den enkelte, siger Jørn Limann.

Samtlige kandidater bliver præsenteret på Ewiis hjemmeside.

Når der skal stemmes, bliver det gennemført elektronisk. Afstemningen foregår fra 5. november til 19. november. Den 23. november ligger valgresultatet klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Se de nye prioriteringer: Nu er cykelsti på stor trafikeret vej i Erritsø øverst på ønskeliste

Annonce