Annonce
Debat

Efter 25 års udhuling har regeringen og Folketingets partier nu en historisk mulighed for at starte på genopretningen af dagpengesystemet

Eva Obdrup. Pressefoto

Læserbrev: For nylig blev der sat en forudsigelig og meget kedelig rekord. På trods af højkonjunktur og en relativt lav ledighed har der nemlig aldrig har været flere danskere på private lønforsikringer. Over 400.000 har nu valgt en tillægsforsikring.

Rekorden var desværre forudsigelig efter årtiers stramninger af regler og udhuling af dagpengene. Havde dagpengene fulgt den almindelige lønudvikling i samfundet siden midt-90'erne, ville dagpengene i dag være godt 4000 kr. højere - hver måned!

Udviklingen understreger et akut behov for, at Folketinget i forhandlingerne om regeringens udspil "Danmark kan mere" forbedrer trygheden på det danske arbejdsmarked og styrker dagpengesystemet. For vi er ved at få et A- og B-hold på arbejdsmarkedet.

Annonce

Et A-hold med lav ledighedsrisiko, lang uddannelse, lange opsigelsesvarsler og billig lønsikring. Mens B-holdet har kortere uddannelse, relativt højere ledighedsrisiko og dyr lønsikring - hvis de overhovedet kan få den.

Det er ikke alene urimeligt. Det er også dybt skadeligt for fleksibiliteten og dynamikken på det danske arbejdsmarked.

Det er relativt let at hyre og fyre medarbejdere i Danmark, fordi dagpenge til gengæld skal sikre trygheden for lønmodtagerne i en ufrivillig ledighedsperiode. Dermed risikerer fortsat udhuling af dagpengene at skade ikke blot de ramte lønmodtagere, men også de danske virksomheders konkurrenceevne og herigennem beskæftigelsen og den danske økonomi.

Derfor har vi behov for at styrke dagpengesystemet. 3F opfordrer til ændringer, som 1) øger dagpengedækningen, 2) fjerner urimelige regler, der laver benspænd for korttidsbeskæftigelse, 3) øger kompetenceudviklingen ved at gøre uddannelsestillægget på 110 pct. af dagpengene permanent og 4) øger tilslutningen til dagpengesystemet ved at knytte et skattefradrag for privat lønforsikring til medlemskab af en a-kasse.

3F bakker derfor også op om regeringens udspil om en hævelse af dagpengene i de første tre måneder af ledighed. Det skal dog sikres, at dette tillæg ikke diskriminerer timelønnede, der ofte har mere usikre ansættelsesvilkår med hjemsendelser pga. materialemangel, vejrlig osv.

Efter 25 års udhuling har regeringen og Folketingets partier nu en historisk mulighed for at starte på genopretningen af dagpengesystemet. Den skal gribes.

Havde dagpengene fulgt den almindelige lønudvikling i samfundet siden midt-90'erne, ville dagpengene i dag være godt 4000 kr. højere - hver måned!

Martin Jensen og Eva Obdrup
Martin Jensen. Pressefoto
Annonce
Navne For abonnenter

Kim var lykkelig til sit sidste hjerteslag: Et farvel til den stærke tillidsmand med de mange facetter

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Søren og Mette har corona: Smitten stiger desværre i de yngste klasser i Fredericia lige nu

Navne For abonnenter

60-års fødselar nyder sine møbelklassikere: Den spanske stol er hans yndling

Fredericia

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Fredericia HK

Se den kommende træner i modgang: Derfor SKAL du som FHK-fan se Danmark spille i aften

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Debat For abonnenter

Interessant udvikling: Danmark er efterhånden meget synligt syd for grænsen

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Fredericia

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Annonce