Annonce
Fredericia

Efter ballade om graveprojekt på Vesterbrogade: Nu mødes parterne

I 25 år har Bjarne Wetche drevet bageri på Vesterbrogade, og det vil han gerne fortsætte med. En lukning af Vesterbrogade i op til otte måneder vil være en trussel for forretningen, og han håber derfor, at der kan findes en konstruktiv løsning på opgravningen af indfaldsvejen. Han anerkender, at projektet skal gennemføres, men peger på, at der er hensyn at tage og ikke kun til erhvervsdrivende i Vesterbrogade. Arkivfoto: Charlotte Nygaard
Opgravning af Vesterbrogade er hovedtemaet, når Business Fredericia, Fredericia Spildevand, Fredericia Kommune og erhvervsdrivende mandag samles. Senere på ugen er det bestyrelsen i Fredericia Spildevand og Energi A/S, der mødes, og her kommer åbenhed i selskabet på dagsordenen.
Annonce

Fredericia: Bølgerne gik højt før sommerferien, da erhvervsdrivende på Vesterbrogade gik på barrikaderne mod en op til otte måneder lang lukning af Vesterbrogade på grund af opgravning.

Mandag mødes alle involverede parter til et møde, der skal pege på konstruktive løsninger.

Business Fredericia, Fredericia Shopping, Fredericia Kommune og Fredericia Spildevand og Energi A/S sætter sig sammen med de erhvervsdrivende for at drøfte, hvordan gravearbejdet kan gennemføres, så alle kan leve med det.

- Sidst vi var til møde med Fredericia Spildevand om sagen, fik vi blot præsenteret, hvad der skulle ske, uden vi kunne få indflydelse på det. Men det håber jeg, at vi får nu, siger portrætfotograf Helle S. Andersen, som har atelier på Vesterbrogade.

På linje med hende stod bagermester Bjarne Wetche og afdelingsleder Bo Petersen for det nyåbnede Meny. Meny har på grund af den første del af gravearbejdet i Strandvejen/Indre Ringvej allerede mærket konsekvenserne og har måttet fyre folk.

Virksomhederne er indstillet på, at klimasikringen med nedgravning af nye og større kloakrør er nødvendig, men de mener, at der er en række andre hensyn, der skal tages.

Grave-sagen kort

Fredericia Spildevand og Energi A/S satte i april gang i klimasikring af hele Nørrebrogade-kvarteret. Projektet skal sikre, at regnvand bliver ledt bedre fra området, så der i fremtiden ikke sker oversvømmelser af kældre i kvarteret eller overløb til Ullerup Bæk og dernæst Lillebælt.

Første etape har betydet lukning af Indre Ringvej fra Holstensvej til Jernbanegade siden april.

Det første del-projekt afsluttes efter den seneste plan 1. september.

Dernæst fortsætter projektet ad Indre Ringvej til krydset ved Vesterbrogade. Opgravning af krydset sker efter jul, hvorefter gravearbejdet sætter kurs mod Vesterbrogade.

Den omfattende opgravning blev virksomhederne i Vesterbrogade orienteret om 12. juni. De blev indkaldt til møde hos Fredericia Spildevand, hvor de blev klar over projektets omfang.

At indfaldsvejen til Fredericia ville være lukket frem til august 2020 kom bag på både Fredericia Shopping og Business Fredericia.
Formand for Business Fredericia Bent Jensen satte sig i spidsen for at samle parterne til et møde 12. august for at drøfte mulige løsninger.

14. august mødes bestyrelsen for Fredericia Spildevand og Energi A/S og drøfter resultatet af mødet mandag.

Annonce

Tror på konstruktivt møde

Virksomhedsejernes opråb satte en hed debat i gang om projektet, og det resulterede i, at formand for Business Fredericia, Bent Jensen, satte sig i spidsen for at få samlet parterne efter sommerferien for at finde en løsning, som alle kan leve med.

- Det, forventer jeg, vi når frem til. Vi er inviteret til mødet for at være med til at finde en konstruktiv måde at komme videre på, og det tror jeg på, at Fredericia Spildevand også er indstillet på, siger Bjarne Wetche.

Han vil kæmpe for, at man finder pengene til at få projektet gennemført enten hurtigere eller ved at gøre Vesterbrogade delvis farbar.

- Og så ønsker jeg at få en helt klar tidsplan for arbejdet. Jeg har ansvar for 20 ansatte, som skal have løn, og lukningen vil presse os, siger Bjarne Wetche.

Annonce

Pengene skal findes

Der står alene graveprojektet på Vesterbrogade på dagsordenen, når parterne mødes mandag, men to dage senere mødes den samlede bestyrelse i Fredericia Spildevand og Energi A/S for blandt andet at drøfte resultatet af mødet mandag.

- Det er formandsskabet i spildevand, som deltager i mødet med Business Fredericia, men for mig at se er vi nødt til at finde de nødvendige midler til at gøre projektet så lempeligt for byen som muligt. Det er ikke kun virksomhederne på Vesterbrogade, det handler om. Det er hele midtbyen, der bliver ramt, når vi lukker Vesterbrogade, siger medlem af bestyrelsen i spildevandselskabet Kenny Bruun Olsen (V).

Direktør for Fredericia Spildevand og Energi A/S Søren Hjortsø Kristensen har tidligere udtalt, at der vil kunne ske en fordyrelse på op til 30 procent, hvis projektet på Vesterbrogade skal gennemføres hurtigere. Det vil desuden kræve dispensation for eventuelle støjgener overfor naboerne.

Om det er kommunekassen eller spildevandsforbrugerne, der skal finde de ekstra midler, må man drøfte, mener Kenny Bruun Olsen.

De seneste måneder har bilisterne ind i Fredericia fra Strandvejen måttet køre via Holstensvej på grund af opgravninger til nye regnvandsrør i Indre Ringvej. De seneste voldsomme regnskyl har forsinket arbejdet, men entreprenøren har sat ekstra mandskab på, og planen er nu, at indfaldsvejen til Jernbanegade kan genåbnes 1. september. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Erhvervslivet med

Kenny Bruun Olsen mener, at sagen også illustrerer behovet for, at der tales bedre sammen på tværs. Han foreslår konkret, at Fredericia Spildevands bestyrelse bliver udvidet med en repræsentant fra Business Fredericia.

- På den måde vil erhvervslivet have mulighed for at være ind over de anlægsprojekter, der er på vej, og varetage virksomhedernes interesser, siger han.

Sagen har også vist behov for yderligere koordinering mellem kommune og spildevand, mener blandt andet Holger Nielsen fra Miljø- og velfærdslisten, som stillede op til byrådsvalget i 2018.

Han har i et læserbrev givet udtryk for en stribe udfordringer, som han mener, at politikerne skal holde sig for øje, hvis Vesterbrogade skal være lukket i månedsvis.

- Hvordan har man tænkt sig at afvikle bustrafikken? Hvad med ambulance og brand, hvis der sker noget i en bolig, hvor adgangen er fra Vesterbrogade? Det er blandt de spørgsmål, han mener, politikerne bør forholde sig til. Hans egen holdning er, at politikerne bør træde i karakter og betale de penge, der skal til for at gennemføre projektet hurtigere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce