Annonce
Fredericia

Efter borgmestermøde om corona: Kommunen sætter fuld fart på at uddanne eget testpersonale

Håndsprit alene gør det ikke. Steen Wrist har sammen med sine borgmesterkolleger givet regeringen håndslag på, at kunne stille med eget testpersonale, hvis eksempelvis de ældste klasser på mandag skal retur i folke- og privatskoler. Arkivfoto: Søren Gylling
Der skal uddannes og ansættes personale til at foretage kviktest på skolerne. Borgmester Steen Wrist (S) og hans kolleger gav til møde med justits- og undervisningsministeren mandag formiddag håndslag på, at kommunerne kan stå klar med testkapacitet ved en eventuel genåbning af skolerne.
Annonce

Fredericia: Der skal både uddannes og ansættes personale, som kan foretage lyntest af skoleelever og personale rundt på folke- og privatskoler den kommende tid. Det gør Fredericia Kommune sig klar til, hvis regering og Folketingets partier vælger at genåbne folkeskolerne efter den 28. februar.

Mandag formiddag mødtes borgmester Steen Wrist (S) og hans 97 kolleger virtuelt med justitsminister Nick Hækkerup (S) og undervisningsminister Pernelle Rosenkrantz-Theil (S), og budskabet var klart fra ministrene.

- Vi fik ingen klar besked på, hvad der skal genåbnes, men de ville vide, om vi i kommunerne kan være klar til at hjælpe til med at sikre et langt mere finmasket testsystem, end vi ser i dag, siger Steen Wrist.


Vi fik ingen klar besked på, hvad der skal genåbnes, men de ville vide, om vi i kommunerne kan være klar til at hjælpe til med at sikre et langt mere finmasket testsystem, end vi ser i dag.

Borgmester Steen Wrist (S)


Det gav borgmestrene håndslag på.

- Vi har allerede i dag (mandag, red.) en sag på økonomiudvalgets dagsorden, hvor vi drøfter ekstra corona-tiltag. Den havde vi sat på forinden, så vi har en forvaltning, der er vel forberedt, roser Steen Wrist.

Annonce

Hjemsendte og ledige

Tanken er, at hjemsendte medarbejdere kan få en uddannelse i at teste, ligesom man vil se ind i rækken af lokale ledige for at finde personale til testenheden.

- Vi ved ikke, hvilket omfang der skal testes endnu, og vi ved ikke, om vi skal være klar på mandag, men vi ved, at vi skal kunne handle hurtigt, siger Steen Wrist.

Han håber, at der hurtigst muligt bliver sendt retningslinjer til kommunerne. Det handler blandt andet om en ordning, så der let kan indhentes forældretilladelser til at teste skolebørnene, der er under 15 år.

- Regeringen har sundhedseksperterne i fuld gang med at vurdere på, hvad genåbninger kan betyde. Tirsdag forelægger de det for Folketingets partier, og så bliver der meldt en endelig beslutning ud på onsdag, siger Steen Wrist.

- Blev der talt om genåbning af butikker?

- Nej, der blev spurgt ind til det fra flere, men det fik vi ikke svar på. Personligt mener jeg, at det er vigtigt, at der er sundhedsmæssigt belæg for det, der sker, men jeg kunne bestemt godt ønske mig, at der også bliver set på butikslivet, siger borgmesteren.

Annonce

Flere testcentre nu

Samtidigt med, at kommunerne lovede at stå klar med egen testkapacitet, blev det drøftet, hvordan testkapaciteten i øvrigt kan øges.

- Det skal være mere finmasket, og der bliver etableret langt flere testcentre. Vi skulle melde tilbage med et katalog over, hvor vi kan se muligheder for at placere testcentre, så det bliver lettere at få adgang til en test, siger Steen Wrist.

Hans personlige erfaringer siger, at det slet ikke er godt nok, som det er i dag.

- Vi skulle finde testtider selv, og man sidder med telefonen klar for at kunne booke, hvis der bliver en ledig tid. Jeg endte i Kolding og min hustru i Middelfart. Men har man ikke bil, så dur det altså ikke, siger Steen Wrist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Kribler i butikkerne, men forvent ikke køtilbud: Handelen i Fredericia forsøger kontrolleret genåbning mandag

Debat

Klumme: Forår og lysere tider på vej

Annonce