Annonce
Fredericia

Efter bundplacering i undersøgelse: - Der er et stort arbejde, vi skal have gjort

Venstres Peder Tind er formand for social- og beskæftigelsesudvalget, som har diskuteret den undersøgelse, som placerer Fredericia Kommune som nummer 97 ud af 98 kommuner, når det gælder beskæftigelse. Arkivfoto: Mette Mørk

Fredericia Kommune er blandt de dårligste i landet til at få borgere i job, men der er sat flere ting i værk, forklarer udvalgsformand.

Annonce

Fredericia: En placering som nummer 97 blandt landets 98 kommuner, når det gælder om at få folk væk fra offentlig forsørgelse, er ikke faldet i god jord hos social- og beskæftigelsesudvalget.

Udvalget holdt mandag et møde, hvor resultatet blev diskuteret.

Undersøgelsen er foretaget af Beskæftigelsesministeriet, som konkluderer, at Fredericia Kommune har langt flere, der får dagpenge, sygedagpenge og kontanthjælp, end forventet ud fra indbyggernes sammensætning.

- Jeg tager placeringen meget alvorligt, og det gør hele udvalget også. Vi er dog opmærksomme på, at det er 2017-tal, så det er ikke tal, vi har haft ansvaret for, men det ændrer ikke på, at vi tager det meget alvorligt. Denne analyse bekræfter os i, at der er et stort arbejde, vi skal have gjort. Jeg er ærgerlig over, at vi ligger, hvor vi gør. Omvendt er der et stort potentiale for at gøre det bedre, siger Peder Tind (V), der tiltrådte som udvalgsformand i begyndelsen af dette år, da den nye valgperiode begyndte.

Han mener, at byrådet med udvalget i spidsen allerede er i gang med at forholde sig til udfordringerne på arbejdsmarkedsområdet. Tidligere på året nedsatte politikerne en analyseenhed, der skal undersøge kommunens beskæftigelsesindsats, og der er foreløbig kommet to delkonklusioner med anbefalinger.

Derudover bliver målgruppen for projektet "Flere skal med", der handler om dem, der er længst væk fra arbejdsmarkedet, udvidet, ligesom projektet bliver en fast del af det kommunale budget.

Sådan bliver kommunerne målt på beskæftigelsen

Beskæftigelsesministeriet offentliggjorde i fredags for første gang en liste, der viser, hvordan kommunerne samlet set klarer sig på beskæftigelsesområdet.

Kommunerne bliver ranglistet efter, hvor mange de har på offentlig forsørgelse korrigeret for rammevilkår. Det er for eksempel sammensætningen af befolkningen (alder, uddannelse, andel af ikkevestlige indvandrere) og det lokale arbejdsmarked.

Fredericia ligger som 97 ud af 98 kommuner. 3190 personer får dagpenge, kontanthjælp eller sygedagpenge, og det tal burde være 2860, konkluderer Beskæftigelsesministeriet.

Fredericia Kommune kunne spare næsten 25 millioner kroner på den konto.

Listen opdateres to gange årligt.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Annonce

Flere samtaler til dagpengemodtagere

Et andet indsatsområde er dagpengemodtagere, som ifølge Peder Tind vil opleve, at der bliver sat hurtigere ind over for dem, og at de får flere samtaler.

Udvalgsformanden nævner også, at det er besluttet i budgettet, at der skal ske en ny organisering af jobcenter og socialområdet, så det passer til den politiske struktur.

Derfor vil udvalget ikke sætte nogle nye initiativer i verden på baggrund af Beskæftigelsesministeriets undersøgelse.

- Vi er blevet bekræftet i, at vi havde nogle udfordringer, som vi i virkeligheden er ved at tage hånd om, siger Peder Tind, der tilføjer, at udvalget på mødet i mandags har vedtaget en beskæftigelsesplan, som skal sendes videre til byrådet til endelig godkendelse.

Annonce

Være på forkant på udviklingen

Udvalgsmedlem Inger Nielsen (DF) ser også et uforløst potentiale på området og mener, at politikerne i højere grad skal vurdere, hvilke arbejdsopgaver jobcentret skal prioritere.

- Vi skal blive bedre til at kontakte arbejdsgiverne og være på forkant med udviklingen. Vi har en rivende udvikling i byen, som vi af uforklarlige årsager tilsyneladende ikke helt har fået udnyttet. Hvis DLG har brug for 20 kontorassistenter, kan vi så allerede nu finde 20, som måske skal opkvalificeres, så vi står klar med den arbejdskraft, der efterspørges, siger Inger Nielsen.

Hun vil desuden gerne undgå, at borgerne får tre forskellige breve fra jobcentret samme dag og bliver indkaldt til to møder på samme tidspunkt, hvilket hun har et konkret eksempel på.

- Sådanne ting skal ikke ske, fastslår hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Fredericiansk lottospiller var millionær i to måneder uden at vide det: - Du får ikke min Nemkonto

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce