Annonce
Kultur

Efter DM og Tour-start: Vejle skal have endagsklassiker

Danmark skal have et endagsløb med på den internationale cykelkalender, og Dan Arnløv Jørgensen (K) mener, at det skal ligge i og omkring Vejle. Her vidner den årlige kongeetape af Post Nord Danmark Rundt om en stor cykelinteresse og et kuperet terræn, der bør kunne tiltrække de bedste hold, mener viceborgmesteren. Arkivfoto: Mads Hansen
Viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K) vil udnytte momentum og skabe et stort dansk endagscykelløb i og omkring Vejle. Håbet er på sigt at trække verdenseliten til.

Vejle: Politisk medvind på de vejlensiske cykelstier.

Det er, hvad cykelsporten oplever i disse år, hvor DM i landevejscykling skal køres i storkommunen næste år, Tour de France lægger vejen forbi Vejle i 2021, mens Kongeetapen ved Danmark Rundt længe har været et årligt tilbagevendende vejlensisk hit.

Den medvind skal udnyttes, hvis det står til kulturudvalgsformand og viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K).

Han var tirsdag med til at bevilge godt 1,2 millioner kroner til Give Cykel Klub, der skal arrangere landevejs-DM i 2020. Et endnu større beløb skal der bruges på tour-starten året efter, og kommunen bruger i forvejen penge på mountainbikespor i de lokale skove og andre cykelprojekter.

Annonce

Tour de France er et brag, men det må ikke bare blive et ekko, der klinger ud. Derfor er vi i mine øjne nødt til efter Tour-starten at få etableret et stort dansk endagsløb.

Dan Arnløv Jørgensen (K), viceborgmester

Må ikke klinge af

Men Dan Arnløv er klar til at investere flere kommunale kroner i cykelsporten.

- Tour de France er et brag, men det må ikke bare blive et ekko, der klinger ud. Derfor er vi i mine øjne nødt til efter Tour-starten at få etableret et stort dansk endagsløb, og det skal selvfølgelig ligge i Vejle, hvor vi har terrænet og interessen til det. Holland og Belgien har løbene, og vi bør lave en dansk pendant i vores område, siger viceborgmesteren.

Han mener, at Vejle skal udnytte momentum fra touren til at få skabt et internationalt løb, der kan vokse over år og måske blive en klassiker på sigt.

- Det er mit håb og en drøm. Vi har 100 procent fokus på DM og touren nu, men vi må i gang derefter. Ved tour-starten viser vi hele verden, at vi har et godt cykelterræn, hvilket alle i Danmark allerede ved fra Danmark Rundt. Jeg har al respekt for et VM i håndbold (som Danmark var værtsland for i januar, red.). Men du kan ikke se, om hallen ligger i Herning eller Zagreb. En cykelevent giver langt bedre omtale, for du får vist hele kommunen og naturen her. Samtidig er der masser af turisme i cykelløb, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Skaber et fundament nu

Han er selv stor cykelentutiast og har været det, siden han i 1983 så sit første Tour de France som otteårig. Han mener, at den organisation, kommunen nu bygger op til DM og Tour de France kan blive fundamentet for det arbejde, der skal lægges i at skabe et internationalt forårsløb.

- Vi har lige så mange højdemeter, som de har i løb som Liege-Bastogne-Liege og Gent-Wevelgem, og vi kan lave en spændende rute. Vi har et vanvittigt interesseret cykelpublikum, næsten som i Holland og Belgien, og vi har spurgt alle eksperter. De vil elske at få et forårsløb af en vis kaliber i Danmark, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Flertal for DM-cykling

Et flertal i byrådets centrale økonomiudvalg besluttede tirsdag middag at bevilge 1,25 millioner kroner til Give Cykel Klub, der skal arrangere DM i landevejscykling om et år.

Dermed tegner økonomien til at være på plads til den fire dage lange cykelfest, som har et samlet udgiftsbudget på 1,43 millioner kroner.

Ingen stemte imod DM-bevillingen, mens SF's Lone Myrhøj og Venstres Per Olesen undlod at stemme.

Det er VisitVejles vurdering, at et værtsskab for DM i landevej vil medføre en turismeøkonomisk effekt på minimum 2,5 millioner kroner. Hertil skal lægges den øvrige handel.

VisitVejle forventer mindst 1500 overnatninger alene i weekenden, dertil kommer ugerne og månederne op til afvikling, hvor ryttere fra hele landet vil komme til Give for at træne på ruten.

Ved sidste års DM i Guldborgsund, vurderede politiet, at over 20.000 tilskuere deltog i festlighederne på vejene.

Damernes og herrernes linjeløb om søndagen sendes direkte på landsdækkende TV2, og der forventes ikke under 100.000 seere, og derudover kommer indslag i sports- og nyhedsudsendelser med forventeligt op mod en halv million seere.

Det er en stor opgave

Han kender ikke budgettet for at etablere et internationalt forårsløb i og omkring Vejle, men er helt med på, at det kræver opbakning fra ikke kun kommune, men også stat og ikke mindst sponsorer.

- Der har tidligere været gjort nogle forsøg på at skabe et stort dansk endagsløb, men det er ikke for alvor lykkedes. Jeg anerkender, at det er en stor opgave, og det er nok noget, vi også skal have talt med Sport Event Denmark om. Vi har endnu ikke drøftet det politisk, men jeg håber, at der er opbakning til det, og nu har jeg bragt det ind i debatten, siger viceborgmesteren.

Han peger på et forholdsvis nyt løb som det italienske endagsløb Strade Bianche, der køres omkring Siena i marts og i løbet er få år er blevet et World Tour-løb, som er UCI's højest rangerede løb.

- Målet på sigt må være at lave løb, der kan tiltrække Pro-tour-holdene (de bedste, red.), men det må gerne starte som et kontinental-løb (de næstbedste, red.), for man skal kravle, før man kan gå, siger den cykelglade politiker.

Vejle Kommune har lavet interaktive kort, hvor ryttere, der gæster området, blandt andet kan vælge en 230 kilometer lange rute med masser af højdemeter rundt på bakkerne i storkommunen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Rickey opdagede brand: Frygtede sovende beboere i tidligere bordel

Annonce