Annonce
Vejle

Efter endnu en røvergravning: Video skal beskytte Uhrhøjskatten

Detektorfører Jim Dølby arbejder om kap med natlige røvergravere, der forsøger at stjæle af Uhrhøjskatten. To nætter har nogen været på spil, og politiet har givet VejleMuseerne lov at bruge videoovervågning for at stoppe hærværket. Foto: Søren E. Alwan
Politiet har nu to anmeldelser om natlige gravninger for at stjæle af Uhrhøjskattens mønter. Museum har fået lov at sætte video op.
Annonce

Vejle: To nætter har personer i ly af mørket søgt med lys, lygte og detektor for at stjæle mønter fra Uhrhøjskatten. Sydøstjyllands Politi har nu to anmeldelser om denne ulovlige aktivitet - den ene foregik natten mellem lørdag og søndag og den anden natten til mandag mellem klokken 1 og 9.

Som et modtræk har politiet givet VejleMuseerne lov til at sætte videoovervågning op, så man kan fange misdæderne på film, hvis de igen nærmer sig udgravningsområdet.

- Vi havde mandag eftermiddag politiet ude og kigge på det og optage rapport. Det var en god hjælp, og de virkede meget engagerede i sagen, siger forskningschef ved VejleMuseerne Mads Ravn.

Han undrer sig over, at nogen vil stjæle danefæ-objekter, der tilhører os alle sammen, og kalder det hærværk mod udgravningen.

Men det er set før, at personer med røveriske hensigter dukker frem i mørket med pandelampe og metaldetektor for at for at stjæle af oldtidsfundene. Det er baggrunden for, at museerne forsøger at holde det hemmeligt, når de foretager udgravninger, hvor der kommer fund af ædelmetal frem.

Der er fundet over 2000 sølvmønter fra omkring år 1400 i Uhrhøjskatten. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Hvor meget fik røverne?

Nu får vi aldrig at vide, hvor stor Uhrhøjskatten oprindelig har været. For man ved jo ikke om røvergravningen har givet udbytte eller hvor meget.

Hidtil er der fundet cirka 2050 mønter plus det løse og et præparat, hvis indhold af mønter er uvist. Der er fundet tre guldmønter og stof af en eller flere poser, som mønterne oprindelig har ligget i.

- Det ser ud til, at antallet af nyfundne mønter tager meget af nu, siger museumsinspektør Anders Horsbøl Nielsen fra VejleMuseerne.

Det kan antyde, at det meste af det noget spredte fund er ved at være hentet frem. Afsøgningen med detektor fortsættes tirsdag.

Annonce
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Fredericia For abonnenter

FHK's liga-ambitioner fik første prioritet da FIC skulle bygges om - bredden måtte vente

Annonce