Annonce
Navne

Efter flere år med stress og angst: Værksted blev Anders' lys for enden af tunnelen

- Vi har levet mange år i et køb og smid væk-samfund, men det er ved at ændre sig lidt. Så jeg håber, folk vil komme her og få lavet deres ting i stedet for at købe nyt, siger Anders Thomsen, der håber, at han med indtægten fra værkstedet kan forsørge sig selv. Foto: Mille Thomsen
I 2014 faldt Anders Thomsen om på arbejdet af stress. Stressen udviklede sig til angst for at forlade hjemmet, og han måtte opgive uddannelse og arbejde. Nu har han fået sit eget værksted få hundrede meter fra hjemmet.

25-årige Anders Thomsen kan næsten se hjem fra værkstedet i Røjle, hvor han går rundt og rydder op i selskab med katten Tulle, som han deler værkstedet med.

Anders lider af angst, der blev udløst af stress, da han var elektrikerlærling for flere år tilbage. Angsten gør, at han kun tør bevæge sig få kilometer væk fra sit hjem. Han kan ikke engang køre ind til den nærmeste by uden at få et panikanfald. Selv sine bedsteforældres begravelser kunne han ikke deltage i - det var for langt væk.

- De sidste tre år har jeg ikke været mere end fire kilometer hjemmefra. Man kan sige, at jeg har fået opbygget mit eget fængsel derhjemme, siger Anders Thomsen, der stadig bor hjemme ved sine forældre.

Angsten betyder, at han i lange perioder har været sygemeldt og har måtte opgive sin uddannelse, der ligger i Odense 50 kilometer væk. Også mulighederne for et job er meget begrænsede i en radius på fire kilometer fra hjemmet.

Men sidste år kom Anders Thomsen i virksomhedspraktik hos overnatningsstedet Samsted i Røjle, der ligger få hundrede meter fra hjemmet. Ejerne har nu i samarbejde med Anders sat stedets gamle værksted i stand for at skabe et rigtigt job til Anders. Han kan nemlig lave det meste med sine hænder, og tanken er, at han i værkstedet kan hjælpe folk med alskens praktiske ting lige fra reparation af defekte lamper og dingenoter til gamle traktorer.


De sidste tre år har jeg ikke været mere end fire kilometer hjemmefra. Man kan sige, at jeg har fået opbygget mit eget fængsel derhjemme.

- Anders Thomsen.


- Pludselig har jeg fået noget at gå op i igen. Det har jeg manglet. Min selvstændighed og min selvtillid er begyndt at komme tilbage, fordi jeg føler, der er noget til mig at lave. Det var ikke lige det, jeg havde regnet med, og jeg håber, jeg engang på sigt kan gøre min elektriker-uddannelse færdig, men lige nu er jeg bare glad for udsigten til måske at have et job.

Annonce

Medicin og indlæggelse

Siden han var tre år gammel, har han drømt om at blive elektriker, og i 2012 startede han i lære. Anders var dygtig til faget og fik meget ansvar på arbejdet. Han var glad for tiltroen til sine evner og ville gerne vise mester, at han var god til det, han lavede. Men i 2014 gik han ned med stress med et ordentligt brag.

- Jeg faldt om på arbejdet. Jeg havde fået meget ansvar på mine skuldre, og lige pludselig kunne jeg ikke mere. Jeg besvimede og blev kørt hjem. Jeg vidste ikke, hvor jeg var, eller hvad der skete med min krop. Jeg følte nærmest, jeg skulle dø, husker Anders Thomsen.

Der gik ikke lang tid, før Anders vendte tilbage til arbejdet igen - han var jo ung, sund og rask. Kort tid efter knækkede han endnu en gang, og derefter blev det sværere og sværere at komme ud ad døren derhjemme.

Blå bog

Anders Thomsen er 25 år gammel, født den 8. juli 1995.

Bor ved sine forældre i Røjle-området få hundrede meter fra Samsted.

Har gået på Aulby Skole og sidenhen på Strib Skole.

Begyndte på elektriker-uddannelsen på Syddansk Erhvervsskole i Odense i 2012.

Han manglede sidste skoleforløb og svendeprøve, da han måtte droppe ud for tre år siden.

Var i foråret 2020 i virksomhedspraktik hos Samsted, hvor han hjalp med renovering.

Lang tid senere fik Anders diagnosen angst hos lægen.

De efterfølgende år er gået med behandling, medicin, og sygemelding efter sygemelding. I 2017 blev det så slemt, at han ikke turde rejse sig fra sin seng, og han lod sig indlægge på den åbne psykiatriske afdeling.

Annonce

Værksted giver tro

Hver gang Anders forsøgte at starte op på uddannelsen igen, knækkede han, og måtte for tre år siden give helt op på drømmen om at blive elektriker.

- Alt blev revet væk under mig, da jeg måtte indse, det ikke blev til noget. Det var forfærdeligt. Jeg havde jo opbygget hele min identitet omkring at være elektriker - også lidt for meget kan jeg godt se i bagklogskabens lys.

Da han i stedet kom hjem at gå, sank han ned i et mørke og begyndte at fokusere på alt, hvad han ikke kunne med sin diagnose. Han kunne ikke tage til fest, ikke tage ned og handle, ikke tage en uddannelse.

- I starten, da jeg fik angstanfald, var jeg bange for at dø. Men nu har jeg fundet ud af, at det gør man ikke. Nu er jeg bare bange for at miste kontrollen over mig selv igen. Det har sat sig i mig som en slags skræk eller traume, siger Anders Thomsen. Foto: Mille Thomsen

- Værkstedet har hjulpet mig med at fokusere mere på, hvad jeg godt kan i stedet for, hvad jeg ikke kan. For det bliver man deprimeret af.

I takt med humøret vokser troen på, at det hele bliver bedre - samtidig bliver der knap så meget tid til at gå og gruble over angsten nu, hvor han ikke længere skal gå sygemeldt hjemme. Han er endda begyndt at kigge sig om efter sin egen lejlighed i lokalområdet.

- Det tog flere år for mig at indse, at uddannelsen til elektriker nok ikke blev til noget lige nu. Og så blev jeg lidt identitetsløs. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle med mit liv og følte, at alt stod stille. Alle mine kammerater var videre med deres uddannelse, og jeg gik bare hjemme og havde det dårligt. Men nu kan jeg se lys for enden af tunnelen igen, siger Anders Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunal chef forsøgte to gange at gå videre med affære-rygter - Bjerregaard sagde nej

Debat

Klumme: Vi bør aldrig blive helt voksne

Alarm 112

Spøgelsesbilist passerede 15-20 andre bilister uden at ane uråd: Nu er han varetægtsfængslet

Fredericia For abonnenter

Borgmestersag betød farvel til 'den perfekte embedsmand': - Jeg tager afskedigelsen til efterretning

Annonce