Annonce
Fredericia

Efter Fredericia Teaters konkurs: Byrådet går efter at få støtte fra staten til genrejsningen

Borgmester Jacob Bjerregaard vil sammen med resten af byrådet og fredericianerne gerne kunne sætte sig i teatersæderne og se musicals udtænkt og produceret på højt niveau i Fredericia. Det håber han og byrådet, Folketinget stadig vil bakke op om. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
De kommunale millioner til at sikre, at Fredericia Teater genopstår i ny version, er på plads. Næste træk er at sikre den statslige støtte. Millionerne på finansloven skal fastholdes, og borgmesteren er i korrespondance med ministeren og kulturordførerne. Ambitionen bør være, at der i 2021 igen kan ses musical på højt niveau i Prinsessegade, mener V-politiker.
Annonce

Fredericia: De første træk er taget i spillet om at få Fredericia Teater version 2021 til at blive en realitet. Byrådet har afsat 11 millioner kroner på budgettet, og nu arbejdes der målrettet på at sikre, at et nyt Fredericia Teater stadig har plads på finansloven. Lykkes missionen, skal der spilles musical på højt niveau igen i 2021 i teaterbygningen.

- Jeg har skrevet til kulturminister Joy Mogensen (S) og fremlagt vores politiske visioner for at fastholde et musicalteater af højt professionelt niveau. Fredericia Teater blev udpeget til at være Danmarks musicalteater, og det vil vi sikre, at det fortsat er. Andre kommuner har øje på muligheden for at tage den position, men vi vil gøre alt for, at det ikke sker, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S).


Jeg har skrevet til kulturminister Joy Mogensen og fremlagt vores politiske visioner for at fastholde et musicalteater af højt professionelt niveau. Fredericia Teater blev udpeget til at være Danmarks musicalteater og det vil vi sikre, at det fortsat er. Andre kommuner har øje på muligheden for at tage den position, men vi vil gøre alt for, at det ikke sker.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S)


Byrådet står sammen om visionen om at lade teatret genopstå. Den besked er afleveret til kulturordførerne på Christiansborg for at sikre, at ingen glemmer Fredericias førertrøje på musicalfronten.

- Vi har fået positive tilbagemeldinger på, og nu skal vi fortsætte med at trække i de tråde, vi har. Det er også planen, at vi tager en tur til Christiansborg og tager en drøftelse med relevante ordførere, siger Jacob Bjerregaard.

Det finansielle grundlag skal på plads, før der bliver truffet beslutning om, hvordan genopbygningen skal håndteres i praksis. Til det formål skal nedsættes en styregruppe af politikere og embedsmænd, som skal komme med et bud på fremtiden.

Annonce

Postkort og input

Fremtidsvisionen har ildsjæle, teaterfolk og eksterne har mulighed for at påvirke ved møder med forvaltningen, ligesom fredericianerne haft mulighed for at komme med ideer og tanker til.

Fredericianernes stemme er blandt andet blevet hørt via en postkort-kampagne, som demokrati- og borgerudvalget har stået bag.

- Vi havde gode erfaringer med at bede fredericianerne om tilbagemelding om corona-situationen via postkort, så vi valgte den form til at teater-spørgsmålet også. Der kom 5000 svar på spørgsmålet om corona, mens vi fik omkring 100 svar ind på teatret. Det var selvfølgelig ikke så voldsomt, men vi fik et tydeligt fingerpeg om fredericianernes holdning til teatret, siger formand for udvalget Christian Jørgensen (V).

Demokrati- og borgerudvalget stod i sommer bag en kampagne med postkort, hvor fredericianerne kunne give deres bud på teatrets fremtid. Medlem af udvalget Lise Nielson drøfter her initiativet sammen med de to ildsjæle og frontkæmpere for at teatret genopstår Cristina Daniela Sacara Gulløv og Louise Hviid. De to har også afleveret deres bud på et Fredericia Teater version 2.0 til politikerne. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Stemningen stod klart for at lade teatret genopstå, men i en økonomisk bæredygtig udgave.

- Det bliver der lagt vægt på, og det er vi også politisk enige om. Der var flere borgere, som efterspurgte ledelsesmæssige konsekvenser af, at teatret gik konkurs. Det er fair, men jeg mener, at vi har afsluttet den del med kurator-rapporten og vores konklusion på den, siger Christian Jørgensen.

Udfaldet af sagen blev, at der alene blev rejst et erstatningsansvar over for den daværende teaterchef Søren Møller. Sagen er endt ved retten, og endnu ikke berammet.

Annonce

Teater på temamøde

Byrådet blev forud for byrådsmødet 5. oktober orienteret om status på teatersagen ved et temamøde.

Christian Jørgensen håber, at der inden årets udgang er kommet svar på kommunens ønske om fortsat at se Fredericia Teater på finansloven. Han håber som øvrige 21 byrådsmedlemmer, at støtten bliver fastholdt.

- Hvis alt går efter planen, hvornår tror du realistisk, at der kan spilles en egen produceret musical på Fredericia Teater igen?

- Vores ambition må være, at der kan spilles professionelt teater i 2021 og gerne inden efteråret. Vi har afsat midlerne på budgettet og søger om støtten fra ministeriet, så bør vi også stile efter det mål, siger Christian Jørgensen.

Det er Jacob Bjerregaard enig i.

- Jeg forestiller mig som minimum, at vi får sat gang i vores ambitioner om en musicallinje på Kirstinebjergskolen og tager fat på musicals for børn, siger han.

Christian Jørgensen er sig også fuldt bevidst om, at en opsætning hverken må fejle kunstnerisk eller publikumsmæssigt.

- Vi kan ikke tillade os at fejle og har selvfølgelig stadig corona-situationen, som vi skal tage forbehold for, siger Christian Jørgensen.

Christian Jørgensen (V) er formand for demokrati- og borgerudvalget, som har samlet postkort ind med fredericianernes mening om Fredericia Teaters fremtid. Han mener, at dialogformen er fin, selv om antallet af svar var langt mindre, end da fredericianerne blev spurgt om corona-erfaringer. Svarene pegede på genopretning af teatret med økonomisk stabilitet. Det stemmer Venstre også for sammen med resten af byrådet, og Christian Jørgensen håber, at tæppet kan gå for en musical inden efteråret 2021. Arkivfoto: Angelina Owino

Teatrets økonomi før og nu

Fredericia Kommune har de seneste år bidraget med økonomisk støtte til Fredericia Teater. Teatret har været på budgettet med årlige driftstilskud på godt 10-11 mio. kroner.

I 2019 lykkedes det Fredericia Kommune at få Fredericia Teater skrevet ind i finansloven som et såkaldt paragraf 5-teater. Det medførte et samlet årligt tilskud fra staten på 8,6 mio. kroner.

Den støtte trådte i kraft 1. januar 2020. 16. marts blev Fredericia Teater imidlertid erklæret konkurs og aktiviteten standsede.

Tilskuddet fra staten udbetales fremadrettet kvartårligt. Det betød at teatret nåede at modtage støtte i første kvartal, men at udbetalingerne derefter blev stoppet.

Byrådet appellerer nu til, at Fredericia Teater beholder sin plads på finansloven og dermed kan forvente den årlige støtte på 8,6 mio. kroner fra det tidspunkt teatret igen er aktivt.

Annonce
Debat

Nils Skeby er en modig mand

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Sportsmarkedsføring kommer på dagsordenen i december - DF ønsker orientering og borgmester er klar

Annonce