Annonce
Vejle

Efter fund af sprøjtegift: Vandværker i kommunen hastetjekker alle boringer

Miljøstyrelsen har meddelt alle kommuner, at et nyt stof (chlorothalonil-amidsulfonsyre) vil komme med på listen over de stoffer, som vandværkerne skal undersøge for. I første omgang skulle vandværker undersøge drikkevandet. Fredag blev beskeden skærpet til, at vandet skulle undersøges ved kilden nemlig de enkelte vandværksboringer. Der er i øjeblikket et stort pres på laboratorierne, fordi vandværker over hele landet henvender sig med prøver. Arkivfoto
Vejle Kommunes vandværker skal som resten af landet hurtigst muligt tjekke vandet for et nyopdaget pesticid. Ingeniør ved Vejle Kommune fortæller, at der er kø til analysen.

Vejle: Et nyt pesticid er dukket op i vandboringer på Sjælland, og Vejle Kommune har nu bedt samtlige vandværker i kommunen om at hastetjekke deres boringer for stoffet ved navn chlorothalonil-amidsulfonsyre.

Grænseværdien for stoffets optræden i drikkevandet er langt lavere end andre pesticider. Det forklarer ingeniør i afdelingen "Landbrug og Vand" Mette Temløv.

- Grænseværdien er så lav, at det svarer til, hvad laboratorierne kan måle ned til. Det vil sige, at så snart det måles, er det for meget. Efter de har fundet stoffet ved Ledøje Vandværk, har de sat tanke op med rent vand, hvor borgerne skal hente drikkevand, for de må ikke drikke vandet fra hanen, siger Mette Temløv.

Det strenge krav for pesticidet skyldes, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke ved nok om stoffets skadelighed. Det kan ikke udelukkes, at stoffet kan give skade på DNA’et i cellerne, skriver styrelsen.

Stoffet er et svampemiddel, som har været godkendt i Danmark fra 1982 til 2000. Det har været brugt ved dyrkning af hvede, kartofler, ærter, løg, porre, solbær, ribs og jordbær på friland. Desuden agurker og prydplanter på friland og i væksthus. Stoffet har også optrådt i maling.

Kø ved analysen

Miljøstyrelsen har bedt samtlige kommuner i landet om at få testet alle aktive vandværksboringer. Alene i Vejle Kommune findes omkring 130 aktive boringer. De mange prøver presser laboratorierne, som skal analysere prøverne, og derfor har vandværker fået en frist til 1. november 2019, forklarer Mette Temløv.

- Det er en større omgang, som skal i gang. Der opstår en kø til laboratorierne, fordi alle skal tjekke for det, og rent praktisk vil det ikke kunne lade sig gøre med en alt for kort frist, siger hun.

Det største vandforsyningsselskab i Vejle, Trefor Vand, har tjekket drikkevandet for stoffet og har ikke fundet noget.

I første omgang havde Miljøstyrelsen meldt ud, at det var drikkevandet, som skulle undersøges, men skærpede fredag beskeden til, at vandværkerne skulle lede efter stoffet direkte ved kilden: boringerne.

Private skal selv teste

Der er også borgere i Vejle Kommune, som har deres egen drikkevandsboring. Det drejer sig typisk om borgere i landejendomme. Men her tjekker kommunen ikke, forklarer Mette Temløv.

- Hvis man har sit eget anlæg, er det ens eget ansvar at tjekke drikkevandet for rester af pesticider. Man bestemmer selv, om man vil gøre det, siger hun.

Vandværkerne screener allerede for en lang række forskellige sprøjtemidler.

Tidligere søgninger efter andre former for sprøjtemiddel, har lukket Mørkholt Vandværks boringer. Her var fundet af pesticider over grænseværdierne. Også Gårslev Vandværk har lukket boringer, men har fortsat én boring i drift og supplerer med vand fra Børkop Vandværk.

Ifølge Mette Temløv er grænseværdierne sat meget lavt netop af hensyn til helbredet.

- Hvis fundet er under grænseværdien, er det ikke sundhedsskadeligt at drikke vandet. Det er klart i det øjeblik, vi finder pesticiderester, begynder vi at undersøge, hvad vi kan gøre for at rette op på det. Vi vil hverken have pesticider under eller over grænseværdierne, men vi kan være nødt til at acceptere det i en periode, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Rambøll om cirkelbroen: - Når vi laver en fejl, så står vi ved det

Annonce