Annonce
Trekantområdet

Efter isstrid: Eskimovej er helt ok mener inuitformand

Der er ikke den store strid om dette vejnavn i Vejle. Foto: Kaare Johansen
Siden 1970'erne har Vejle haft en Eskimovej - og det er der ikke grund til at ændre på mener hverken politikere, vejnavneformand eller formand for grønlandsk forening
Annonce

Hvad ville du sige til at bo på Inuitvej eller O'Payovej?

Tjah - heldigvis tyder intet på, at problemstillingen bliver aktuel for de vejlensere, der har adresse på Eskimovej i Grønlandskvarteret.

Som resten af området fik Eskimovej sit navn, da Grønlandsvej og kvarteret omkring blev udbygget i 1970'erne. Kvarterets veje er opkaldt efter grønlandske stednavne som Umanag, Sukkertoppen og Thule plus grønlandsfarere som Knud Rasmussen, Fridtjof Nansen og Mylius Erichsen.

Og så er der lige Eskimovej - opkaldt efter den oprindelige befolkning i polarområdet - i hvert fald som man betegnede folkeslaget i 70'erne.

De færreste har formentlig tænkt over, at det skulle være et problem. Men efter de seneste ugers debat om eskimois, har avisen alligevel spurgt, om det giver anledning til en lignende diskussion om vejnavnet. Udover Vejles Eskimovej  findes der ifølge krak.dk eskimoveje i Aarhus og på Læsø.

Annonce

Inuitformand: Ikke nedsættende

Formanden for Fællesforeningen Inuit, Anna Lynges, holdning er klar. Selvom hendes egen forening bruger navnet Inuit og ikke eskimo, er der i hendes øjne intet nedsættende i ordet eskimo:

- Oprindelsen er fransk og betegner folk, der spiser råt kød. Ordet fortæller om de seje mennesker der lever i området. Og når udlændinge spørger mig, om jeg kommer fra Kina eller Thailand, og jeg opgiver at forklare, hvor Grønland er, plejer jeg at sige,  I'm an eskimo. Så ved de straks, at jeg kommer fra egnene omkring Nordpolen, siger Anna Lynge - der understreger, at hun giver udtryk for sin egen holdning og ikke taler på foreningens vegne.

Formanden, der bor i Aalborg men er født og opvokset i sydgrønlandske Narsaq, har med andre ord ikke sluttet sig til de, der føler sig krænkede over eskimo-isen. Og hun har det heller ikke godt med diskussionen om statuen af Hans Egede i Nuuk.

- Jeg nedstammer selv fra Hans Egede, siger hun og tilføjer, at der efter hendes opfattelse er alvorligere grønlandske problemer, der presser sig på.

Annonce

V-ordfører: Vigtigere problemer

Dermed deler hun holdning med Venstres grønlandsordfører, Christoffer Melson fra Vejle. Han er samtidigt gruppeformand for sit parti i Vejle Byråd og tidligere formand for teknisk udvalg, der også har ansvaret for vejnavne:

- Der er vigtigere ting at diskutere - men hvis vi fik en henvendelse om vejnavnet, måtte vi selvfølgelig tage diskussionen.


Når udlændinge spørger mig, om jeg kommer fra Kina eller Thailand og jeg opgiver at forklare, hvor Grønland er, plejer jeg at sige,  I'm an eskimo. Så ved de straks at jeg kommer fra egnene omkring Nordpolen.

Anna Lynge - formand for Fællesforeningen Inuit


Dermed er han på linje med sin socialdemokratiske byrådskollega, Morten Skovlund. Han har de seneste år beskæftiget sig indgående med modtagelsen af grønlandske unge i Danmark. Derfor har han et tæt forhold til mange grønlændere og kan fortælle, at spørgsmålet deler befolkningen i det store land:

- Nogle mener, som Anna Lynge, at der er vigtigere problemer at beskæftige sig med - og der har jeg nok samme holdning. Men der er andre, der føler sig stigmatiserede af ordet eskimo. Så det er jo en svær debat.

Annonce

En bølge i tiden

I Vejle er det vejnavnegruppen, der står for at navngive nye veje og naturligvis også er inde i billedet, hvis en eksisterende vej skal omdøbes. Det sker meget sjældent - ikke mindst af hensyn til de nuværende beboere og det besvær, den slags udløser.

Eskimo-is skiftede navn

  • Forleden besluttede Hansen Flødeis at ændret navnet på en af firmaets klassikere fra Eskimois til O'Payo - opkaldt efter de kakaobønner, der bruges til chokoladeovertrækket.
  • Beslutningen kom efter kritik af navnet eksimo, som flere betegner som nedsættende. Senest har sangeren Julie Bertelsen blandet sig i debaten. I et opslag på Facebook skriver hun, at hun ikke personligt bliver fornærmet, hvis nogen kalder hende eksimo, men hun fortæller dem, at hun fortrækker at blive kaldt Inuit.
  • Inuit er fællesbetegnelsen for de oprindelige folkeslag omkring Nordpolen fra blandt andet Grønland, Canada og Alaska. De arbejder sammen i sammenslutningen Inuit Circumpolar Counsil.
  • Den seneste debat om ordet eksimo kommer i kølvandet på Black Lives Matter demonstrationerne. I Danmark har de sat fokus på kolonitiden og blandt andet medført, at statuer af missionæren Hans Egede er blevet overhældt med maling i Nuuk og København.
  • I disse uger har indbyggerne i Nuuk mulighed for at stemme om, hvorvidt statuen af Hans Egede skal fjernes.  

Formanden for Vejle Kommunes vejnavnegruppe hedder Jørgen Gram. Han siger:

- Som et besindigt mennesker mener jeg, at vi skal se tiden an. Jeg har en fornemmelse af, at det lidt er en bølge i tiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Yemen - et enkelt valg

Fredericia

Bøvl med rundspørge om kommunal rengøring: Uklar kommunikation dumper Fredericia i stort tjek

Fredericia

Frivillige søger videre efter Jørgen: Helikopter sættes ind i eftersøgning

Fredericia

Se video fra Østerstrand: Borgmester fortæller om den lokale corona-situation

Annonce