Annonce
Middelfart

Efter målrettet indsats: Flere unge kigger nu mod erhvervsuddannelserne

Flere unge fra Middelfart Kommune går i gang med en erhvervsuddannelse i år. Faktisk 16 procent flere end sidste år. Foto: Colourbox
I år er antallet af unge fra Middelfart Kommune, der starter på en erhvervsuddannelse, langt højere, end det var sidste år. En målrettet indsats fra kommunens side kan måske være en del af forklaringen, mener formanden for beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget. Middelfart nærmer sig dermed målet om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse.
Annonce

Nordvestfyn: Når dørene til erhvervsskolerne åbner inden længe, så er der endnu flere elever fra Middelfart Kommune, end der har været længe.

I 2019 valgte 99 unge mennesker fra Middelfart Kommune at gå i gang med en erhvervsuddannelse, og i år er det tal 16 procent højere. Dermed er det 22,2 procent af de uddannelsessøgende unge mennesker fra Middelfart Kommune, der har valgt, at en erhvervsuddannelse er deres fremtid.

Hvert år er der omkring 450 unge i Middelfart Kommune, der skal vælge uddannelsesretning efter at have færdiggjort folkeskolen.

Med et spring på 16 procent og en samlet procent på 22,2 nærmer Middelfart Kommune sig målsætningen om, at mindst 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse.


Vi tror, at en stor del af de ekstra 16 procent, der har valgt en erhvervsuddannelse i år, skyldes, at vi har holdt den messe. Der var især mange fra Nørre Aaby Skole, der var positive, og tilbagemeldingerne var, at messen havde styrket deres intentioner om uddannelsesvalg.

Mikkel Dragmose-Hansen (F), formand for beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget


I 2014 besluttede man i Folketinget, at det var et mål at få 25 procent af afgangseleverne fra grundskolen til at vælge en erhvervsuddannelse. Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har andre kommuner i landet ikke det samme spring opad som Middelfart Kommune, idet omkring 20 procent på landsplan har søgt en erhvervsuddannelse i år, og det er cirka det samme som sidste år.

Annonce

Messe gav afklaring

Når man i Middelfart Kommune kan se sådan en stor udvikling, så findes der en mulig forklaring, mener byrådspolitiker Mikkel Dragmose-Hansen (SF), der er formand for beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget i Middelfart Kommune.

For sammen med EUC Lillebælt har Middelfart Kommune selv sørget for at vejlede afgangseleverne.

- Sammen med EUC Lillebælt lavede vi i uge 44 sidste år en messe, hvor der var knap hundrede elever med. Det var elever fra afgangsklasserne, den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU), den forberedende grunduddannelse (førhen produktionsskolerne, red.), dem, der havde lyst, og dem, der var blevet prikket på skulderen af en lærer eller uddannelsesvejleder. Mange af disse var ikke afklarede på valget af uddannelse og manglede et puf til at vide, om det var det rigtige valg, fortæller Mikkel Dragmose-Hansen om messen, der gav de unge mulighed for at prøve bestemte fag af.

- Her kunne man lave forskellige ting i værksteder, simulere hvordan det var at arbejde med transportområdet eller høre tidligere elever fortælle om uddannelsesmulighederne, den gode løn og vekslen mellem praktisk og teoretisk, forklarer han.

Messen er et resultat af et samarbejde mellem skoleudvalget og beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget.

-  Vi tror, at en stor del af de ekstra 16 procent, der har valgt en erhvervsuddannelse i år, skyldes, at vi har holdt den messe. Der var især mange fra Nørre Aaby Skole, der var positive, og tilbagemeldingerne var, at messen havde styrket deres intentioner om uddannelsesvalg, fortæller Mikkel Dragmose-Hansen.

Annonce

Skal italesættes

Når det kan være svært at komme op på de 25 procent, mener Mikkel Dragmose-Hansen, at det blandt andet kan skyldes fordomme.

- Der er mange fordomme om erhvervsuddannelserne, og mange unge lader sig påvirke af deres forældres ønsker og tanker. Men det er godt at vide, hvad man som ung går ind til, når man vælger en erhvervsuddannelse. Vi skal hele tiden italesætte behovet i erhvervslivet og fortælle, at de med en erhvervsuddannelse får en stor styrke med i bagagen, og at sådan en uddannelse er meget bevendt. Og vi skal blive ved med at italesætte det. For eksempel at vi får brug for social- og sundhedspersonale i fremtiden, og at man kan gøre en stor forskel i sådan et job, siger han.

Middelfart Kommune har desuden hjemtaget al uddannelsesvejledning til eget regi internt i kommunen. Dertil er der afsat ekstra ressourcer til at vejlede unge mennesker.

Messen, som måske har været tungen på vægtskålen for nogles vedkommende, vil finde sted på EUC Lillelbælt i uge 44 igen i år. Og der er stadig ting ved erhvervsuddannelserne, der har brug for at blive fortalt:

- Mange af dem, der var på messen, var overraskede over, at der er en god løn involveret i det. Den er væsentligt over SU'en. Så der er stadig nogle ting, der skal afmystificeres, siger Mikkel Dragmose-Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Fredericia

Corona-testbiler på vej: I weekenden kan borgere blive testet

Fredericia

Investeringer på vej i midtbyen: Gothersgade Syd bliver permanent gågade

Annonce