Annonce
Middelfart

Efter protester og nødråb: Politikere dropper besparelse på unge misbrugere

Flere var mandag mødt frem for at demonstrere mod besparelser på et midlertidigt botilbud til unge misbrugere. Besparelsen på 175.000 kroner bliver nu rullet tilbage. Foto: Jan Bonde.
Partierne bag budgetaftalen for 2020 dropper besparelse på rusmiddelcentrets midlertidige tilbud til unge, der er på vej ud af et misbrug.

Middelfart: Unge misbrugere og deres familier kan ånde lettet op, efter et flertal af byrådets partier har besluttet at rulle en besparelse for kommunens budget 2020 tilbage, som blev endeligt vedtaget mandag aften.

Besparelsen lød ellers, at man kunne spare 175.000 kroner på at lukke et ud af to udslusningshuse til unge i misbrugsbehandling. Det, der også bliver kaldt halvvejshusene.

Men nye oplysninger gør, at partierne bag budgetaftalen nu dropper besparelsen.

- Da vi traf beslutningen i første omgang, havde vi informationer om, at ikke alle pladser blev brugt. At der over en længere periode har stået ledige pladser, og det er ikke fornuftigt økonomisk, siger borgmester Johannes Lundsfryd (S).

Politikerne blev præsenteret for tal, der viste, at kun 30 procent af de midlertidige pladser var besat i løbet af de sidste tre år.

Borgmesteren påpeger, at politikerne i denne uge fik nys om, at der kunne være usikkerhed om datamaterialet - og at flere unge i øjeblikket kan have brug for en plads end tidligere.

- Det har gjort, at jeg har bedt forligspartierne om at genoverveje, da der er et større behov, end vi havde regnet med, da vi traf beslutningen, understreger Johannes Lundsfryd.

Annonce

Belægning nu i top

Han peger på, at det er en sårbar gruppe unge mennesker, som har brug for størst mulig sikkerhed - også om boligsituationen, som der har været stor usikkerhed om den seneste tid.

Det har blandt andet resulteret i, at unge og forældre mødte op med bannere til byrådsmødet mandag. Også unge og forældre er i diverse indlæg på Facebook kommet med nødråb til politikerne om ikke at lukke de midlertidige pladser til unge, der er på vej ud af et misbrug.

Historierne har været med til åbne politikernes øjne.

- Jeg har også fået direkte henvendelser fra folk, der har skrevet til mig. Det er klart, at det gør stort indtryk, men først og fremmest gør det indtryk, fordi det viser sig, at grundlaget, vi har truffet beslutningen på, har udviklet sig, siger Johannes Lundsfryd, der oplyser, at belægningsprocenten i øjeblikket er på 90 procent.

- Det er en helt anden situation, og den kommer vi til at følge det kommende stykke tid. Når syv ud af otte pladser er i brug, så skal vi ikke nedlægge tre pladser. Det er helt klart, tilføjer han.

Direktionen er nu blevet bedt om at komme med et bud på, hvor man i givet fald kan finde besparelsen på de 175.000 kroner.

Har reddet sønnens liv

Charlotte Kjær er en af de forældre, som har forsøgt at overbevise politikerne om, at det var en dårlig beslutning. Og hun er godt tilfreds med den nye udmelding.

- Jeg har haft en knuden i maven, men den er væk nu, så det er dejligt. Men man holder da vejret lidt, indtil vi finder ud af, hvad der så skal ske, fortæller hun.

Hendes 19-årige søn har boet på en af de midlertidige pladser i en måned, og hun fortæller, at besparelsen har skabt en del usikkerhed, mens de unge i forvejen kæmper deres kamp for at komme ud af misbrug, står med gæld og andre problemstillinger.

Hun er overbevist om, at tilbuddet har været med til at redde sønnens liv, og hun håber, at det også i fremtiden får lov til at fortsætte:

- Jeg er ovenud lykkelig, hvis det betyder, at de lader husene være med de tilbud, der er i dag. Der har ikke været tilført midler i flere år, nævner Charlotte Kjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Kolding Kommune vil dumpe 360.000 kubikmeter fjordbund ved Trelde Næs: Nej tak siger biolog, fiskere og nabokommune

Annonce