Annonce
Trekantområdet

Efter sidste års flotte besøgstal: Mange har opgivet at gå på biblioteket

Kolding Bibliotekerne er vant til høje besøgstal, men corona har fået kurven til at knække, erkender bibliotekschef Pia Henriette Friis. Det skyldes både en lang lukkeperiode og færre besøgende efter genåbningen. Foto: Lasse Lagoni
Biblioteket har planer på vej, som henvender sig mod både børn og voksne. Indsatsen skal ændre kursen på besøgstallet, som under coronakrisen har taget et kraftigt dyk.
Annonce

Kolding: Med et besøgstal på 37,4 millioner er de danske folkebiblioteker samlet set landets mest besøgte kulturinstitution, og sidste år var borgerne i Kolding Kommune i høj grad medvirkede til at holde niveauet oppe. Med 537.000 besøgende i 2019 kunne Kolding Bibliotekerne glæde sig over det bedste besøgstal målt over de seneste fem år.

Tallet understøtter bibliotekets erklærede ambition om at være et kulturelt forsamlinghus.

Men coronakrisen bliver nem at aflæse, når dette års besøgstal skal gøres op. For det første har bibliotekerne rent fysisk holdt helt lukket i to måneder i foråret, og for det andet har borgerne holdt igen med besøg, efter bibliotekerne atter åbnede den 18. maj.

- Hvis vi sammenligner genåbningsperioden fra den 18. maj og frem til september, så konstaterer vi et fald i besøgstallet på 28 procent. Og når vi kommer til at gøre hele året op, så tror jeg, det vil være med et samlet fald i den størrelsesorden, siger Pia Henriette Friis, der er chef for bibliotekerne i Kolding, Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld.

Annonce

Det må vi acceptere

Det er ikke kun den daglige låner, som i højere grad bliver væk. Bibliotekerne har normalt mange besøgende til diverse arrangementer og begivenheder, som for tiden er helt aflyst, eller som kun må have en brøkdel af det normale antal deltagere.


Jeg tror, det er et vilkår, vi kommer til at acceptere i år, men det er selvfølgelig lidt træls, når nu vi plejer at have flotte besøgstal.

Pia Henriette Friis, bibliotekschef


- Jeg tror, det er et vilkår, vi kommer til at acceptere i år, men det er selvfølgelig lidt træls, når nu vi plejer at have flotte besøgstal. Omvendt skal vi ikke bare vente på, at vi kommer om på den anden side af corona og vender tilbage til hverdagen. Vi skal allerede nu i gang med at gøre noget, der kan trække folk tilbage til bibliotekerne, siger Pia Henriette Friis.

Annonce

Store ambitioner

Kolding Bibliotekerne vil blandt andet arbejde med børns læselyst, som bliver et stort fokusområde på flere forskellige måder. En af metoderne bliver at indrette biblioteket, så der bliver områder, der indbyder til at sætte sig ned - alene, i grupper eller med en voksen - og læse i en bog.

- Den plan havde vi i forvejen, men det er ekstra udtalt nu, at vi skal i gang med at henvende os til børnene i endnu højere grad end hidtil. Det er et arbejde, vi også kommer til at inddrage børn i, siger Pia Henriette Friis.

Ud over den masterplan biblioteket selv sætter i gang for at øge børn læselyst, så er der også sendt en ansøgning afsted til Slots- og kulturstyrelsen. Det handler om et projekt i samme ærinde, som bibliotekerne vil føre ud i livet sammen med flere kommunale skoler, Pædagogisk Center samt forskere fra Syddansk Universitet og Designskolen Kolding.

- Sammen vil vi lave en læsestrategi, som omfatter alle kommunens børn, siger Pia Henriette Friis.

Annonce

Mere indbydende

Lige nu er det vanskeligt at lave kulturarrangementer, der i større stil trækker folk til biblioteket, men Pia Henriette Friis fortæller, at man gerne vil gøre besøget mere inspirerende for dem, som kommer forbi. En vigtig brik bliver at sætte samlingen i spil på en indbydende måde, så de besøgende får lyst til at tage en håndfuld udlån med sig hjem.

- Der er en sammenhæng mellem det fysiske fremmøde og antallet af udlån, fortæller bibliotekschefen, som henviser til en satsning i sommerferien, hvor der var lavet en stor og indbydende udstilling på bibliotekstorvet.

- I løbet af de to måneder, den varede, blev der udlånt 3807 materialer fra udstillingen. Det svarer til 16,5 procent af alle skønlitterære voksenudlån i perioden. Det fortæller mig, at vi kan nå langt med at sætte samlingen i spil på en spændende måde. Det vil gøre besøget mere spændende, og det vil være med til at øge vores udlån, siger Pia Henriette Friis.

Digital optur

  • Selv om besøgstallet har været nedadgående i alvorlig grad, så har bibliotket også oplevet medvind under coronakrisen. Hvis man kigger på nogle af de digitale udlån, ser tallene meget fine ud.
  • Udlånet på ebøger og lydbøger fra eReolen steg under nedlukningen og lå i marts-april 2020 hele 38 procent højere end i samme periode sidste år.
  • Også brugen af filmstriben steg voldsomt og blev næsten fordoblet under nedlukningen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia HK For abonnenter

FHK-formand: Jeg kan ikke genkende billedet af, at vi skulle være imod samarbejde

Annonce