Annonce
Fredericia

Ejer ligeglad med naboers klager over hanegal: Nu kan politiet blive involveret

En enkelt hane er skyld i, at der nu bliver justeret i det regulativ for fjerkræ, som Fredericias politikere vedtog i december 2019. Det skal understreges, at det ikke er hanen eller ejeren på dette arkivfoto, som er den skyldige. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
En enkelt hanes generende hanegal betyder, at Fredericia Kommune nu udvider sit regulativ omkring fjerkræ-hold i boligområder. Det blev vedtaget per 1. januar 2020, men uden strafbestemmelser. Det er nødvendigt at justere, da enkelt ejer ikke ønsker at lytte til klager.

Fredericia: I godt et år år har der været forbud mod at holde støjende fjerkræ i boligområder i Fredericia Kommune. Den bestemmelse har en enkelt hane-ejer valgt at se stort på, selv om naboerne har klaget til kommunen over den støjende fugl.

Indtil videre har kommunen ikke kunnet gøre andet end at komme med henstillinger til at få det stoppet, men nu har forvaltningen bedt politikerne om at ændre regulativet, så der kommer en strafbestemmelse ind.

- Da vi vedtog regulativet, havde vi ikke indlagt strafbestemmelser. Hvis vi lægger en strafbestemmelse ind, så kan der ske politianmeldelse, og det er nok mindre indgribende, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

Annonce

I realiteten kan forvaltningen godt håndhæve regulativet ved en såkaldt selvhjælpshandling, pointerer forvaltningen. Men man vurderer at muligheden for en politianmeldelse vil være mindre indgribende.

- Og med "selvhjælpshandling" mener forvaltningen aflivning?

- Det er korrekt, siger Christian Bro.

Regulativet blev vedtaget i december 2019, men trådte i kraft et halvt år senere.


Den eneste mulighed for at håndhæve forholdet, hvor en hane generer en række borgere i byzone, er, at Teknik & Miljø fjerner hanen ved en selvhjælpshandling.

Teknik- og miljø forvaltningen


En hane 11 klager

Som sagt så gjort. Udvalget har nu vedtaget, at der indgår en bestemmelse i regulativet om, at man kan straffes med bøder for at overtræde bestemmelserne om støjende fjerkræ og fugle.

- Det betyder en ændring af regulativet, og så skal det i høring igen. Det er lidt bøvlet, men åbenbart nødvendigt, siger Christian Bro.

- Hvor mange sager har I haft?

- Vi har haft nogle stykker, men det er kun en enkelt ejer, som ikke ønsker at følge regulativet. De øvrige har lyttet, når vi har været i dialog med dem, og rettet ind, siger Christian Bro.

Fredericia Kommunes regulativ for hold af fugle og fjerkræ i boligområder blev vedtaget af byrådet den 2. december 2019. Regulativet betød blandt andet, at det ikke er tilladt at holde haner og hanekyllinger i en alder, hvor de er begyndt at gale.

Det er netop en galende hane, som har udløst 11 klager fra otte naboer til Fredericia Kommune.

Annonce

Dialog uden held

Teknik- og miljøforvaltningen har været i dialog med ejeren, men uden held. Derfor konstaterer embedsmændene:

- Den eneste mulighed for at håndhæve forholdet, hvor en hane generer en række borgere i byzone, er, at Teknik & Miljø fjerner hanen ved en selvhjælpshandling. Det vil være mindre indgribende at politianmelde forholdet. Hvis politianmeldelse og følgende bødestraf ikke medvirker til at få hanen fjernet eller lovliggjort, kan Teknik & Miljø anvende selvhjælpshandling som sidste mulighed for at lovliggøre forholdet, skriver forvaltningen til politikerne, som nu har besluttet at indføje strafbestemmelser i regulativet.

Da regulativet blev foreslået i 2019, var udvalget i dialog med fjerkræholdere og avlere, som mente, at regulativet gik for vidt. Regulativet giver mulighed dispensation til at have fjerkræhold, og det, frygtede man, ville udløse et stort bureaukrati.

Men ifølge Christian Bro er reglerne blevet håndteret stille og roligt efterfølgende på nær en enkel sag, som nu udløser behov for at indføre en strafbestemmelse.

Udvalget besluttede at sende det reviderede regulativ i høring i otte uger.

Regulativ for fjerkræ

Regulativet gælder for ikke-erhvervsmæssigt hold af fugle og fjerkræ, der ligger i byzone, sommerhusområder og områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig- og erhvervsformål, i Fredericia Kommune.

Regulativet gælder for haner og hanekyllinger, der har nået en alder, hvor de begynder at gale samt ænder, gæs, fasaner, parakitter, papegøjer og andre fugle, der skriger.

Desuden må der i samme område maksimalt være 10 høns, kyllinger, duer eller andre fjerkræ i disse områder.

Kommunen kan give dispensation fra forbuddet, ligesom den pålægge bestemte foranstaltninger for at afhjælpe gener, risiko for forurening eller tilhold af rotter.

I det ændrede regulativ indføres bestemmelser om, at der kan straffes med bøde, hvis man overtræder regulativet eller vilkår i dispensation eller undlader at efterkomme påbud eller forbud.

Kilde: "Regulativ for hold af fugle og fjerkræ i boligområder", Natur og Miljø Fredericia Kommune.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Vodka slørede Claus' sande jeg i 28 år: Hver morgen vælger han et tørlagt liv til og misbruget fra

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun elsker at bo i bydelen, som nogen kalder 'rædselsfuld': - Det er et smukt sted

Fredericia For abonnenter

Faktatjek: Har skole og børnehave virkelig plads, hvis der flytter mange børnefamilier til Skærbæk?

Fredericia

Snup en politisk pindemad: Hvad vil du gøre med jobcentret?

Fredericia For abonnenter

Analyse: Derfor kan det blive vanskeligt at sælge ADP

Livsstil

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødes til stor gaming-event

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia: Hus i Østerby solgt for 5,7 millioner kroner

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Fredericia For abonnenter

Beløb til sponsorater eksploderede på kort tid: Havneselskabs udgifter steg fra 300.000 kr. til tre mio. kr.

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce