Annonce
Kolding

Eksperter: Kolding skal satse på otte kvarterer

Latinerkvarteret er i fuld gang med at sætte sig selv tydeligt på kortet over Kolding midtby. Det er den type gadeforeninger eller kvarter-samarbejder, som der gerne skal opstå endnu flere af, lyder det både fra eksperter, borgmester og citychef. Foto: Steffen Nielsen
Kolding midtby har masser af styrker, men de enkelte områder skal have hver deres tydelige identitet og udtryk. Sådan lyder anbefalingen fra de to eksperter, der har udarbejdet et katalog over ideer, som kan være med til at styrke det lokale handelsliv.
Annonce

Kolding: Det kan godt være, at det er svært at drive forretning i Kolding midtby i disse corona-tider, men der er grund til optimisme, for byen har masser af potentiale til at blive en magnet for besøgende. Sådan lyder hovedkonklussionen fra den taskforce, som sidste forår startede arbejdet med at finde ud af, hvordan Koldings handelsliv styrkes.

- Coronakrisen har vist os, at hvis vi ikke allesammen indser, at vi har et ansvar for at støtte op om vores lokale bymidte, så bliver det rigtig svært. Men den har også vist, at vi gerne vil vores lokale handelsliv, siger arkitekt Louise Grassov.

Sammen med bystrategisk rådgiver Torsten Bo Jørgensen har hun sammenfattet idekataloget, som nu er afleveret til kommunen.

Den vigtigste anbefaling går på at skabe bedre forbindelse og samarbejde mellem midtbyen og Kolding Storcenter. Derudover synes eksperterne, at bystyret skal prioritere fodgængere og cyklister langt højere og arbejde for at skabe flere grønne oaser og fremhæve byens vand. De tiltag arbejder kommunen allerede på at realisere.

De otte kvarterer

Stationskvarteret: Banegården, Jernbanegade øst, Munkegade.

Handelskvarteret: Gågaderne.

Kulturkvarteret: Omkring Slotssøen, Koldinghus, Den spanske trappe, egnsteatret.

Latinerkvarteret: Låsbybanke, Låsbygade, Adelgade, Nicolai-komplekset.

Åkvarteret: Langs Kolding Å fra Buen til Vester Ringgade.

Campuskvarteret: SDU, IBA, IBC, Desigskolen. Design City.

Havnekvarteret: Kolding inderhavn og området lige omkring.

Kolding Storcenter-kvarteret: Storcentret og naboer.

Annonce

Gro fra neden

Men midtbyen har også brug for, at de forretningsdrivende engagerer sig mere i at skabe oplevelser og miljøer, som tiltrækker gæster. Derfor definerer idekataloget otte kvarterer i Kolding, som har en fælles identitet at arbejde sammen om.

Eksperterne kommer med konkrete og forskellige ideer til hvert kvarter og anbefaler, at man starter arbejdet med at etablere et samarbejde i to til tre kvarterer op med det samme.

- Hvis man hjælper de ting på vej, som allerede er der, er man rigtig godt på vej. Kolding har indholdet, der skal bare skrues op for det, siger Louise Grassov.

Borgmester Jørn Pedersen er enig i tanken om, at initiativerne skal tages af forretningsdrivende og institutioner i de forskellige dele af byen, men han ser ikke nødvendigvis de otte kvarterer som løsningen.

- Jeg lægger mig ikke fast på, om det lige skal være de otte kvarterer. Jeg tror, de skal definere sig selv, så det vokser fra neden.

Umiddelbart stiller kommunen ikke penge i udsigt til de enkelte kvarterer, og det ærgrer citychef Mette Schumacher.

- Det her handler også om, at der skal puttes nogle penge i det. 50.000 kr. gør meget i et kvarter. Man er nødt til at have nogle penge at lave noget for, hvis man skal løfte niveauet. Og butikkerne har ikke penge til ekstra aktiviteter. Men de vil gerne yde og bidrage, siger Mette Schumacher.

Hun stiller sig også tvivlsom overfor de otte kvarterer i idekataloget og mener, at man i højere grad vil have gavn af at arbejde i endnu mindre enheder som fx gadeforeninger, hvor en enkelt gade eller et par nabogader slår sig sammen om at skabe liv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce