Annonce
Livsstil

Elever til kamp mod cykeltyvene og en mere cool cykeloplevelse

Kim Evlin Nielsen arbejder ved computeren, mens Sisse Mürer (t.v) og Stine Marie Elbæk er i gang med deres prototype til et diodesystem.
VEJLE - Det er svært at cykle, hvis din cykel er stjålet.

Nogenlunde med det udgangspunkt har 2. Y på Vejle Tekniske Gymnasium arbejdet med at gøre livet besværligt for cykeltyve og lettere for cyklisterne.

- Med den her kan du automatisk få låst din cykel fast, fortæller Mike Neupart, mens han roder med metaldelene til en sikker cykelholder.

Lige nu er modellen overdimensioneret. Det er nødvendigt for at finde ud af, om princippet kan fungere her i Vejle Tekniske Gymnasiums metalværksted.

Kristian Robelt kommer med den motor, der skal bruges i låsemekanismen. Den er naturligvis også i større skala end i prototypen.
Kathrine Mølby og Hilal Akkus kigger på, mens Katja Winterskov aktiverer den store knap, der efter planen skal bruges i Vejles cykelstier

Diodelys finder cyklen

Ved et andet bord arbejder Sisse Mürer og Stine Marie Elbæk med to komponent lim. De er ved at udvikle en model af et nyt system, der skal gøre det nemt af finde sin cykel i et stort cykelskur:

- Når du træder ind og scanner dit studiekort, kommer der lys i en række dioder, der automatisk fører dig hen til din cykel. Samtidigt forestiller vi os, at en stemme fortæller, at det er godt at du har valgt at cykle. Det kunne måske være vores skoleleder, forklarer de to HTX-elever.

Den meget store knap

Deres projekt handler mest om det moderne begreb nudging. Det kan bedst oversættes med motivering. Altså at gøre det mere cool at cykle.

Det er i høj grad også overskriften på det projekt, som Kathrine Mølby, Hilal Akkus og Katja Winterskov præsenterer i gymnasiets elværksted. En overdimensioneret knap, der skal monteres i asfalten på byens cykelstier:

- Ideen er, at du cykler hen over knappen. På den måde bliver du registreret på en tæller. Samtidigt fortæller den, hvor hurtigt du har kørt og så bliver du fotograferet til en app, der fungerer lidt ligesom Instagram. Dit billede kommer op på mobiltelefon og på en stander - den slags kan vi jo godt lide. Så kan du måske blive månedens cyklist, lyder det fra de tre piger.

Lige nu kæmper de med at få de elektroniske kredsløb til at makke ret. Tælleren lever lidt sit eget liv, forklarer de. I stedet for 1-2-3 tæller den 2-7-9 eller helt andre tal.

Men vi har endnu halvanden måned til at få det til at fungere, siger Kathrine Mølby.

Ideer vises ved messe

Så lang tid er der ikke til at selve ideen skal præsenteres. Det sker allerede om en uge ved et fælles-arrangement i Spinderihallerne. Her skal de gymnasie-elever, der har arbejdet med cykelprojektet samles for at fortælle, hvad der er kommet ud af to måneders arbejde.

Det har været sjovt, er eleverne da 2. Y enige om. Det er godt at have et konkret projekt mellem hænderne. Et projekt, der endda har en chance for at blive til virkelighed.

Umiddelbart har det ikke fået så mange af klassens godt 20 studerende til selv at vælge cyklen. Kun fem hænder ryger i vejret, da avisen spørger, hvor mange der er på cykel. Lange afstande er typisk forklaringen på, at de fleste bruger offentlig transport for at komme frem til skolen i Strandgade.

Stejl bakke skræmmer

Vicerektor Steen Ullum må også indrømme, at han har valgt cyklen fra. Han er en af de personer, klassen har interviewet i forbindelse med projektet.

- Jeg bor i Vinding og stigningen på Fredericiabakken er lige barsk nok. Men måske, hvis stien gennem skoven blev asfalteret i stedet. Så blev cyklisterne også skilt fra bilerne på Fredericiavej. Det ville give mere frisk luft i lungerne. Overdækkede cykelstier ville også være rart, lyder det fra vicerektoren.

Vil bruge gode ideer

Dermed har han afleveret et par ideer til både eleverne og projektleder Gitte Fuhr Thomsen fra Vejle Kommune. Hun er på skolen for at få en status på, hvor langt eleverne er kommet. Og hun er godt tilfreds:

- Det er spændende at høre om. Vi vil gerne have nogle flere ideer til kampagner - men det her er jo teknisk gymnasium - så derfor er det naturligt, at de har arbejdet med teknologiske løsninger, siger Gitte Fuhr Thomsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce