Annonce
Erhverv

Eliska importerer et stykke af sit hjemland

Eliska Hansen med sit tjekkiske øludvalg, som hun med tiden håber at kunne sælge så meget af, så hun kan gøre det til en levevej. Foto: Carsten B. Grubach
Tjekkisk kvalitetsøl sælges på nettet fra et hus i Haderslev.
Annonce
HADERSLEV. Det var kærligheden, der førte hende til Danmark. Og det er kærligheden til sit hjemland, der har fået Eliska Hansen til at importere kvalitetsøl fra Tjekkiet fra sit hjem på Moltrupvej i Haderslev.
Hun kom til Danmark for 12 år siden og arbejder som speditør ved Sondex i Christiansfeld. Eliska Hansen har også af og til et bijob som tolk, og så driver hun altså også lige på fjerde år en netbaseret ølbutik, som er vokset langsomt, men gerne må blive så meget større, at hun kan leve af den.
- Jeg havde stadig lidt hjemve, og så syntes jeg, at jeg ville taget stykke af mit hjemland hertil. Tjekkiet er jo kendt for sit gode øl, og jeg havde en idé om at give øl i gaveæsker, fortæller Eliska Hansen.
Hun er blevet skilt fra sin danske mand, der handler med korn, og det var, da han i sit firma manglede gaver til sine kunder, at hun begyndte at tænke på import af øl.
- Jeg havde faktisk bestilt gaveæsker i Tjekkiet, men hørte så ikke noget. Så blev jeg sur og opsøgte selv bryggerierne. I dag har jeg kontakt med fem bryggerier, som jeg importerer fra, blandt andre alkoholfrie øl og alkoholsvage frugtøl, som der er stigende efterspørgsel på.
Annonce

Hvert bryggeri sin smag

Eliska Hansen tager rundt på messer og holder ølforedrag over hele landet – i januar er der plottet Aalborg, Kolding og Hvide Sande ind i kalenderen. Hun leverer tjekkiske flaskeøl, blandt andre fra et af verdens ældste bryggerier, til restauranter og butikker på Fyn og i Sydjylland.
Eliska Hansen er også klar med fustager, hvis der er behov for dem. Meget af det tjekkiske øl er upasteuriseret og skal derfor drikkes forholdsvis hurtigt.
Og så er det importør Eliska Hansens opgave at gøre mærker som Rohozec, Litovel, Svijany, Kamenice og Holba kendte i sit andet hjemland. Hvor Rohozec for eksempel udmærker sig med klassisk pilsnersmag, gør Holba sig i alkoholfrie øl. Og Kamenice har det med at skifte sortiment og leverer forskellig slags øl.
Annonce

Alkoholfrit kæmpepotentiale

- De tjekkiske bryggerier gør meget i alkoholfrie øl, som smager rigtig godt, og dem ser jeg et kæmpepotentiale i. Det gjorde jeg allerede, da jeg begyndte i 2015, og nu kan jeg jo sige: Hvad sagde jeg? siger den tjekkiskfødte ølimportør med et smil.

Hun sælger hovedsageligt ud af huset, men er der også åben over for private kunder, der kan hente deres øl ved døren.

- Mine produkter er nogle, man kan stole på, og min drøm er da at kunne leve af det med tiden. Jeg er lidt utålmodig, men det går fremad, selv om det går lidt langsomt. Men jeg lærer flere og flere mennesker at kende og giver dem lov til at smage på produkterne, slutter hun.

Tjekkisk øl på nettet


Vil du blandt meget andet finde ud af, hvad ølmærker som Rohozec, Litovel og Kamenice står for, kan du klikke ind på www.eliska.dk og blive lidt klogere.
Alkoholsvage frugtøl fra Litovel er fremtiden, mener Eliska Hansen. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Så fik vi et regionsbudget i hus

Debat

Iltsvind og fiskedød i Lillebælt

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Fredericia

Smittetallet stiger på Fredericia Gymnasium efter test - 28 elever og tre lærere testet positiv indtil videre

Fredericia

Nyt tilfælde af corona: 1. klasse på Kirstinebjergskolen sendt hjem - elev var del af smittekæde

Annonce