Annonce
Rejser

En af Danmarks største legepladser ligger og venter næsten gratis i Fredericia

Hvilken attraktion i Trekantområdet tiltrak næsten 500.000 personer sidste år? Legoland? Løveparken? Sikkert, men mere upåagtet ligger der i Fredericia et mekka for børn og familier: Madsby Legepark, hvor næsten alt er gratis. Arkivfoto: Mette Mørk
Madsby Legepark har klatrestativer, gokartbane, forhindringsløb, klappedyr, robåde og masser af plads for hele familien. Det meste koster ikke en krone.

Ingen sammenligning i øvrigt, men det kan hurtigt løbe op, hvis familien skal i Legoland.

I Madsby Legepark i Fredericia koster det meste intet, og sidste år besøgte næsten en halv million gæster den særdeles udvidede legeplads i fæstningsbyen ved Lillebælt. Madsby Legepark måler antal besøgende ved adgangsvejene. Men kun parkering, det lille futtog, de små både i søen, leje af grill eller madpakkehus til selskaber kræver lidt betaling. Alt andet er gratis. Året rundt. Parken er dog kun bemandet og klar med aktiviteter og udlejning til og med efterårsferien.

Men den er skøn hele året.

Sådan finder du vej

Madsbyparken, som Madsby Legepark og Den Historiske Miniby i Fredericia, er en del af, er et 800.000 kvadratmeter stort grønt område i vestbyen.

Oprindeligt anvendt til græsning. I 1960'erne blev Fredericia Idrætscenter indviet. Rummer i dag tillige svømmehal og badeland. I Madsbyparken ligger desuden stadion, boldbaner, hotel, vandrerhjem og messecenter samt store strækninger fri natur.

Madsby Legepark, Lumbyesvej 45, 7000 Fredericia. Åbningstider (aktiviteter, udlejning m.m.) 1. september til 18. oktober alle hverdage fra klokken 10 til 14 og i weekender til klokken 18. Men parken er frit tilgængelig året rundt. I skolernes efterårsferie, uge 42, åbent alle dage klokken 10-16.

Den Historiske Miniby, Vestre Ringvej 98 C, 7000 Fredericia. Åbningstider 1. september til 22. oktober alle hverdage fra klokken 10 til 14 og i weekender til klokken 18. I skolernes efterårsferie, uge 42, åbent alle dage klokken 10-16.

Entré: Voksne 40 kroner, børn 25 kroner, 0-3-årige gratis adgang. Rabat ved gruppebesøg med guide (minimum 19 personer).

Madsbyparken.dk.

Annonce

God plads trods corona

Madsby Legepark i Fredericia er en afslappet, men meget populær blanding af klatrestativer, gynger, sandkasser, gokarts på et skægt og stort vejnet, tarzanbane med forhindringer, kiosk, klappedyr og meget mere.

Der er plads nok, og selvom politiet har patruljeret jævnligt under coronakrisen, er der ifølge daglig leder, Kent Jensen, ikke landet påbud eller henstillinger på hans bord. Folk giver andre albuerum, og parkens ansatte spritter og spritter.

Madsby Legepark strækker sig over arealer, mange udefra ikke havde troet eksisterede, og i det hele taget er attraktionen ganske overset på den anden siden af det nære opland.

Det er synd. For som sagt: 491.000 besøgende sidste år. Det overgås i landsdelen vist kun af klodsparadiset i Billund og løveparken i Givskud.

Annonce

Helt nede på jorden

Man skal imidlertid ikke forvente kørende forlystelser andet end dem med rugbrødsmotor.

Madsby laver sine egne konstruktioner og ting, men naturligvis er de sikkerhedsmæssigt forsvarlige - og ganske fantasifulde. Der er plads til at sidde og se de små hjulre rundt i mooncars eller bare falde i staver ved en klappevenlig ged.

I år har pandemien dog betydet knap så mange gæster, fortæller Kent Jensen:

- Vi havner nok på 100.000 færre besøgende i 2020 i forhold til 2019. Det hele var jo lukket ned i både påsken og pinsen, som traditionelt er store dage for os. Og juli var våd. Vejret betyder også meget.

Han er enig med parkens fædre, der fik idéen i 1980'erne, i, at alt godt er gratis. Der bør ikke opkræves adgangsbillet. Alle kan være med, pointerer den daglige leder:

- Vi har så god plads, og det er populært at tage herud som familie og hygge sig eller være lidt aktiv og ikke bruge hele dagen på at stå i kø. Dem har vi jo nærmest aldrig.

Attraktion var egentlig for de ledige

Madsby Legepark og Den Historiske Miniby var oprindeligt et beskæftigelsesprojekt, indviet i sommeren 1983. Der var høj arbejdsløshed. Ikke mindst blandt unge. Så Fredericia Kommune skabte et sted for dem og samtidig en ny attraktion.

I dag er der stadig personer i arbejdsprøvning, men legeparken og minibyen er en almindelig kommunal arbejdsplads med (omregnet) 12 fuldtidsansatte. Den Historiske Miniby drives og udbygges dog i høj grad af frivillige. Ikke mindst pensionister.

Annonce

Også historisk miniby

Madsby Legepark er en del af den meget større Madsbyparken.

Den tæller blandt andet også Fredericias historiske miniby med flere hundrede huse, gader og voldanlæg i størrelsesforholdet 1:10. Alle skabt, som de så ud i det skæbnesvangre år 1849, hvor Fredericia kæmpede sig ud af en fjendtlig belejring i anden slesvigske krig 1948-50.

Madsby Legepark i Fredericia er en afslappet, men meget populær blanding af klatrestativer, gynger, sandkasser, gokarts på et skægt og stort vejnet, tarzanbane med forhindringer, kiosk, klappedyr og meget mere. Arkivfoto: Ole Olsen, Fredericia Kommune
Annonce

Nye ting på vej

Madsby Legepark udvides i øvrigt i løbet af i år.

Men først næste forår kan man rigtig få glæde af de nye ting, som Fredericia Kommune finansierer med 7,4 millioner kroner lånt på gunstige vilkår for at få gang i beskæftigelsen efter corona.

Så lige nu anlægges der nyt legeområde til de mindste, et spor til mountainbike, minigolf, bedre forhold for papegøjer, geder, lama, høns, kaniner og for fire nye små grisebasser, der også flytter ind hos parkens dyrepassere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce