Annonce
Sport

En gennemarbejdet bog

Fodboldtræneren Per Andersen, der også har været forstander på Idrætshøjskolen i Vejlby Risskov, er en af de fire forfattere bag bogen. Foto: Hans Petersen.
Fire fodboldfolk har i fællesskab skrevet bogen "Gør dig umage" om børn og unge i skolen, sporten og samfundet.
Annonce

"Gør dig umage" er titlen på en bog, som oldboys landsholdets træner Per Andersen, Pia Schou Nielsen fra DBU, Poul Erik Kristensen fra AaB og Jakob Freil fra Bakkens Bears har skrevet og udsendt.

Det er en diger sag på 326 sider, og den gennemgående opfattelse af bogen er, at den er ufattelig gennemarbejdet. Mange fagfolk har inspireret og bidraget til bogen.

Det mest interessante afsnit handler om vinderkultur.

Et muntert eksempel er, at danske professionelle fodboldspillere vendte hjem til Danmark, deltog på kurser i DBU og oplevede, at en dreng ikke turde sparke straffespark.

De fleste står med hænderne i vejret i Bendtner-stil, når deres hold får straffespark, men ikke denne lille fyr, der var bange for at brænde, og det fyldte mere end udsigten til at få en helterolle som målscorer.

Et andet eksempel er, at børn er blevet mere urolige i skolen. Da vi var børn, kaldte vi lærerne ved efternavn. Nu aner børnene ikke, hvad lærerne hedder ud over fornavnet. Det er gået ud over respekten, og det har også haft indflydelse på børns opførsel og adfærd på sportsbanerne.

Depression hos de unge spiller også ind i dag. Det kendte vi ikke til tidligere.

Er børn blevet mere sårbare eller mere robuste?

Det er et af de relevante emner.

Mange børn og unge klarer sig bedre end nogensinde, men der er også eksempler på mistrivsel.

Et af formålene med bogen er at øge robustheden og den mentale styrke og forebygge sårbarheden.

Der er talrige eksempler på unge, der holder op med at dyrke idræt, fordi de har fået en dårlig træner eller dårlige resultater.

Vinderinstinktet handler også om at overføre viljen fra sporten til det almindelige liv.

Annonce

Enten eller

Bogen fokuserer på, at det er let at skelne vindere fra tabere. Det afsløres af resultaterne og tabellerne, men det er også vigtigt at være en del af et fællesskab og en præstationskultur.

Det handler også om børns opdragelse og sprogbrug.

Jess Thorup, tidligere U-landstræner, citeres for:

"De spillere, der i deres ungdomselitetid, ligger i periferien af de bedste, er ofte dem, der går hele vejen, når de bliver seniorer".

Det er den gamle debat om, at de største talenter har for let ved det hele og ikke yder, hvad der skal til, mens de næststørste talenter har viljen til at blive de bedste.

Vinderkultur handler om at udvikle vindere med en høj arbejdsindsats og forfølge mål.

Jens Berthel Askou citeres for, at en vinder er ærgerrig og aldrig stiller sig selv tilfreds.

Ståle Solbakken bruges som eksempel på en episode fra 1998. Han afbryder sin træner og skælder ud over indsatsen, da hans hold er bagud 2-0 mod Vejle, og det ender med, de vinder 3-2.

Bogen gør op med curling-kulturen, hvor forældrene fejer problemerne væk foran deres børn, og forældrenes forvandling de seneste 20 år.

John Sivebæk citeres for:

"Forældrene tager teten og ansvaret og fratager dermed de unge muligheden for selv at vurdere og beslutte".

Den franske landstræner Didier Deschamps citeres for:

"I dagens samfund ønsker de 18-årige alt - og de ønsker det med det samme".

Der er værktøjer til ledere og trænere, og det er primært dem, bogen henvender sig til - sammen med forældre og de aktive.

Det er ikke en pop-bog med muntre anekdoter og røverhistorier. Det er en gennemarbejdet bog med alt, hvad der er værd at vide, når du bevæger sig i en sportsklub, og bogen når rundt i alle afkroge med holdninger og anvisninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Nyt trænings- og legeområde undervejs: Ombygning af sundhedshuset rykker udenfor

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Fredericia For abonnenter

Vidste du det?: Derfor er der konstant rødt ved overgang uden nogen gående

Annonce