Annonce
Kultur

En glad organist i Grejs: Det er fantastisk med alle de muligheder

33-årige Mette Faber Rasmussen glæder sig til at vende tilbage til jobbet som organist i Grejs Kirke - ikke mindst efter, at det nye orgel er blevet installeret. Foto: Leif Baun
Det nye orgel i Grejs Kirke er blevet indviet, og kirkens organist Mette Faber Rasmussen glæder sig til at færdiggøre sin barsel, så hun kan sætte sig ved tangenterne igen.

Grejs: Første søndag i advent blev det nybyggede orgel i Grejs endelig indviet.

Efter næsten to års arbejde med at tegne, bygge og intonere orglet kunne orgelbyggerfirmaet Th. Frobenius & Co melde om "opgaven fuldført," og chefintonatør Ole Høyer lagde allersidste hånd på værket med ordene:

- Det er et meget fint orgel, som har meget smukke, milde og fine klange. Men det kan også sagtens spille kraftigt.

Han var forbi kirken før jul for at tilrette de sidste to toner, som Kirkeministeriets orgelsagkyndige mente var "lidt urolige."

Samtidig kunne han overdrage orglet til kirkens organist, Mette Faber Rasmussen, som egentlig er på barselsorlov, men som havde ladet sig lokke i kirke for at sætte sig til tangenterne og prøvespille det nye orgel.

Annonce

Noget helt andet

Og det orgel, som organisten forlod i forbindelse med sin barsel i sommer, kan næsten ikke sammenlignes med det, Mette Faber Rasmussen har i vente, når hun starter på arbejde igen til februar.

Det forhenværende orgel havde kun seks stemmer - det nye har 14.


Det kribler i fingrene for at komme i gang med at spille.

Mette Faber Rasmussen, organist


Det forhenværende orgel havde intet klaviatur til fødderne og kun et enkelt manual til hænderne. Nu er der to manualer til hænderne og ét pedal-klaviatur til fødderne.

- Det er noget helt andet at spille med pedaler. Nu kan jeg bruge alt det, jeg har lært i undervisningen, siger Mette Faber Rasmussen.

Hun er uddannet organist fra Løgumkloster Kirkemusikskole og læser nu videre på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg.

Orgelhuset fylder en stor del af kirkens bagvæg. Derfor har der heller ikke været plads til at klemme selve klaviaturet ind heroppe. Det er i stedet placeret på gulvet. Foto: Leif Baun

- Det er en stor forbedring med det nye orgel, konstaterer hun og fortæller, at hun i sin tid var med menighedsrådet til et møde med orgelkonsulenten, hvor det blev drøftet, hvor mange stemmer orglet skulle have.

- Jeg ville gerne have en stemme mere i pedalerne, så orglet fik mere lyd og klang, fortæller Mette Faber Rasmussen, som fik, hvad hun bad om,

- Og det var et virkelig klogt valg, supplerer chefintonatøren fra Frobenius.

- Den ekstra stemme lægger en bedre bund.

Hun fik også lov at få en Bluetooth-pedal, så hun kan spille fra noder på sin iPad og vende bladene i noderne med sine fødder.

Annonce

Musik frem for sygepleje

- Det kribler i fingenre for at komme i gang med at spille. Så skal jeg bare prøve løs af alle de forskellige muligheder, orglet har, siger Mette Faber Rasmussen.

Hun er egentlig uddannet sygeplejerske, men en stor interesse for at spille klaver fik hende ind i et gospelkor i Odense.

- Jeg nåede at arbejde to og et halvt år som sygeplejerske, for det var musikken, jeg brændte for, siger den 33-årige organist, som har været ansat i Grejs siden 2018.

Hun synes, det er sjovt at prøve kræfter med andet end klassisk kirkemusik ved tangenterne, så hun spiller også gerne pop og folkemusik på orglet.

- Så det er fantastisk med alle de muligheder, jeg får nu. Det er sjovt at lege med, siger Mette Faber Rasmussen.

Hun har tidligere stablet såkaldte ad hoc-kor på benene til jul og op til sommerferien under navnet "Syng med Mette."

Mette Faber Rasmussen kalder sig selv en all round-organist, fordi hun også godt kan lide at spille andre stilarter end klassisk kirkemusik på et orgel. Foto: Leif Baun

Det nye orgel står på gulvet bagest i kirken, så når hun gentager successen, får hun korets medlemmer helt tæt på.

Koret er med til at understøtte salmesangen under særlige gudstjenester, og det kommer orglet i den grad også til.

- Det løfter virkelig sangen, konkluderer den tilfredse organist.

Hun sætter sig til orglet igen per 1. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny strategi giver gevinst: Der testes på livet løs i Fredericia

Annonce