Annonce
KLUMME

En mandags-virolog taler ud: Det går den rigtige vej - synes jeg

"Jeg synes, det langt om længe går den rigtige vej, selv om den møgvirus bider utroligt godt fra sig," skriver Grete Højgaard. Arkivfoto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

På torsdag er det et år siden, Danmark første gang blev lukket ned efter det herostratisk berømte pressemøde i Statsministeriet.

Men selv om vi stadig er godt og grundigt indsølet i corona-suppedasen, så føler jeg, at håbet og optimismen endelig er ved at være stærkt på vej.

Men hold da op, hvor har det været et langt år. Jeg har vist nævnt det før, hvordan vi i Messe C i starten af marts 2020 var i fuld gang med at forberede Skandinaviens største byggerimesse, da der først kom ”anbefalinger” om at undgå arrangementer med flere end 1000 deltagere, og siden det deciderede forsamlingsforbud.

Det store hus blev på kort tid forvandlet fra en travl myretue af standbyggere, rengøringsfolk, teknisk personale, køkkenfolk og mange andre - til at blive en midlertidig ”spøgelsesby”, tydeligvis forladt midt i noget uafsluttet.

Trods chokket og vantroen var vi nok mange, der i starten havde en lidt naiv forestilling om, at corona var et (stort) bump på vejen, som vi ret hurtigt kunne komme over. Jeg kan for eksempel huske, hvordan vi i Messe C i den første tid stadig havde en lille forhåbning om, at senere arrangementer i foråret 2020 måske kunne blive til noget.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), tidl. minister Flemming Hansen (K), Messe C-direktør Grete Højgaard, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Det viste sig som bekendt at være urealistisk, så vi flyttede møder og messer op på den - troede vi - tørre og sikre bred, som var efteråret 2020. Og vi var i hvert fald temmelig sikre på, at blandt andet vores landbrugsmesse i januar 2021 og ikke mindst bådudstillingen, at af vores absolutte flagskibe, her i februar/marts 2021, burde være sikre kort.

Men ak, bådene og alt det andet kuldsejlede i den anden bølge, og stadigvæk her et år efter kan ingen svare på, hvornår messecentret og resten af samfundet må åbne op på vid gab igen.

Men trods fremkomsten af nye og mere smitsomme varianter som den engelske, sydafrikanske og brasilianske, forventer jeg, at efter sommerferien når alle de, der ønsker at tage imod en vaccine, har fået den, så må det være muligt, at vi kan leve en normal tilværelse igen. Så normal som den nu kan blive efter dette år.

Og under alle omstændigheder så er mit corona-mismod i aftagende, og det er der nok flere årsager til. Helt banalt tror jeg, at forårets komme kan gøre mirakler. Når man nogle martsdage kan sidde i en lækrog, mens fuglene synger, man nyder sin varme kaffe og mærker, at solen og lyset har fået mere magt - ja, så får moralen et kæmpe boost.

Og i øvrigt ved alle os mandags-virologer jo godt, at udendørsliv i sommerhalvåret er med til at dæmpe smitteudbredelsen.

Jeg noterer mig også, at der er opløftende nyt fra de lande, der har været hurtigst ude af vaccine-startblokken. Israel, hvor statsministeren jo var på besøg tidligere på ugen, kan berette om virkelig positive resultater af deres foreløbige vaccineudrulning.

De foreløbige studier viser, at vaccinerne er endda mere effektive end forventet i forhold til at forebygge smitte, alvorlig sygdom og dødsfald, og de er sikre at bruge og næsten uden bivirkninger.

Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, som af gode grunde først kan besvares hen ad vejen. Hvor længe virker vaccinerne, bliver de overhalet af nye mutationer, og skal vi bare leve med covid-19 som et vilkår i mange år frem?

Under alle omstændigheder er det fornuftigt af statsministeren at afsøge mulighederne for langsigtede løsninger, så som den samarbejdsplan med Israel og Østrig, der blev skitseret torsdag.

Herhjemme har flere end 500.000 i skrivende stund fået første stik. Flere og flere producenter får godkendt vacciner, og blandt andet Pfizer fordobler fra april deres leverancer i forhold til planen. Desuden skrider arbejdet med et nyt digitalt coronapas fremad, lyder det.

Så jeg synes, det langt om længe går den rigtige vej, selv om den møgvirus bider utroligt godt fra sig. Når solen titter frem igen, vil jeg sætte mig ud og drømme om fyldte messehaller, fyldte roséglas i sydens varme, lange sommeraftner herhjemme på terrassen med latter, dybe samtaler, kram og kys med alle dem jeg holder af, om skønne live-koncerter, og om at komme i teatret igen, åhh hvor jeg savner det alt sammen.


Når solen titter frem igen, vil jeg sætte mig ud og drømme om fyldte messehaller, fyldte roséglas i sydens varme og lange sommeraftner herhjemme på terrassen.


Jeg tager en lille forsmag her i weekenden, hvor jeg sammen med to veninder skal mødes til en gåtur og en kop udendørs kaffe - ja man kan blive nøjsom, når man skal have stillet sin sociale sult…

Rigtig god forårsweekend derude, gid solen må skinne på os alle sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hvis smittetal går over grænsen: Direktion og to politikere kan beslutte nedlukning

Annonce