Annonce
Middelfart

En nabo står bag: Stor forening samler penge ind til FDF'ere med udbrændt hus

Gymnastikforeningen Fjelsted-Harndrup går nu i fuld gang med at samle penge ind til FDF Brenderup-Harndrup, der i forrig uge kunne se spejderhytten Toppen stå i flammer. Fra venstre: Charlotte Tubæk, gymnastikforeningsformand, Frederik Sørensen, kredsleder i FDF, og Henrik Rydeberg, nabo og bestyrelsesmedlem i gymnastikforeningen. Foto: Daniel Kofoed.
Kommunens største forening, Gymnastikforeningen Fjelsted-Harndrup (GFH), har startet en indsamling til fordel for FDF Brenderup-Harndrup, der i forrig uge kunne se spejderhytten Toppen gå op i røg efter en formodet påsat brand. GFH lægger det første store beløb og håber, at andre bakker op.

Harndrup: Henrik Rydeberg blev i forrig uge vækket af tagplader, der sprængte, da spejderhytten Toppen i Harndrup stod i flammer.

Han var en af de første til at alarmere brandvæsenet, og nu er han også en af hovedkræfterne bag en indsamling, der vil komme FDF'erne til undsætning.

Naboen troede i første omgang, at det var andejagten, der var gået ind. Men han kom i tøjet og kunne ved tre-tiden om natten se spejderhytten gå mere eller mindre op i røg.

Han skulle ikke tænke sig ret længe om, før han besluttede sig for at tage affære:

- Jeg har boet her hele mit liv, og jeg kunne se, hvor kede af det spejderne var. De har kæmpet en brav kamp for at kunne få deres eget hus, og så brændte det ned, og måske har nogen gjort det, forklarer Henrik Rydeberg.

- Og spejderne har selv lige været rundt med hånden for at kunne rejse midler til at købe spejderhytten, som på den her måde nu er forsvundet, uddyber naboen, der allerede samme dag kontaktede Gymnastikforeningen Fjelsted-Harndrup, hvor han sidder i bestyrelsen.

Annonce

Sådan støtter du indsamlingen

Gymnastikforeningen Fjelsted-Harndrup har fået Indsamlingsnævnets tilladelse til at starte en indsamling til fordel for FDF Harndrup-Brenderup, efter spejderhytten Toppen brændte.

Du kan både sætte penge ind med din mobiltelefon eller med en almindelig bankoverførsel.

Alle beløb - både store og små - er kærkomne.

Pengene går ubeskåret til FDF Harndrup-Brenderup.

Kontonummer: 2019-0746639872.

Mobile Pay-nummer: 75680.

Indsamlingen løber fra 20. september til 11. oktober.

Foreninger hjælper hinanden

Derefter gik det slag i slag, så det nu ikke bare er naboen, men kommunens største forening, der bakker op omkring FDF Brenderup-Harndrup, der i årevis har gået så meget igennem, og som igen står i en svær situation.

- Vi har en fornuftig stor forening med små 1000 medlemmer, og vi synes godt, at vi kan gå foran. Vi skyder indsamlingen i gang med 10.000 kroner, fortæller Henrik Rydeberg.

Naboen understreger, at pengene fra indsamlingen kun skal gå til løsøre. Genopbygningen er ifølge ham en sag for forsikringen.

- Vi vil hjælpe med supplering til løsøre, så spejderne ikke er fuldstændig pressede, når man nu bliver færdig med at genopføre huset, indskyder initiativtageren.

Gymnastikforeningsformand Charlotte Tubæk mener, det er vigtigt, at foreningerne i lokalområdet står sammen, da det ofte også er de samme børn og unge, der benytter de forskellige tilbud.

- Det har noget at gøre med, at vi som foreninger på landet støtter op omkring hinanden, siger gymnastikforeningsformanden, der håber, at andre foreninger, erhvervsdrivende og helt almindelige borgere bakker op om indsamlingen med både store og små beløb.

FDF'ere: - Kanon dejligt

FDF Brenderup-Harndrup med 120 medlemmer fik sidste år skrabet 200.000 kroner sammen fra lokalområdet, hvor de i 11. time reddede huset fra at blive jævnet med jorden, da en tidligere ejer havde planer om at indvinde grus på grunden.

FDF'erne overtog dengang grunden for en halv million kroner, og kredsleder Frederik Sørensen nægter at give op på trods af, at det igen er op ad bakke. Derfor varmer støtten fra gymnastikforeningen ekstra meget.

- Det er kanon dejligt, at det ikke kun er os, der har vores daglige gang her, der synes, det er vigtigt, siger han.

Kredslederen oplyser, at det fortsat er uklart, om forsikringsselskabet stempler huset som totalskadet. Og derfor er det fortsat usikkert, om det skal rives ned og genopføres på ny. Eller om det skal bygges op fra resterne af brandtomten.

- Mere og mere tyder på, at man ikke kan genbruge det, der er, så der skal en ny bygning til, siger kredslederen, der har fået frigivet huset af politiet, så FDF'erne kan få gjort tabet af indboet op overfor forsikringsselskabet.

Det er ifølge FDF'erne kun ganske få ejendele, der ikke blev ædt op ad flammerne. Der er mistet værdier for op mod 120.000 kroner i form af ødelagte møbler og udstyr såsom kogegrej, økser, sangbøger og den slags.

FDF'erne har i øjeblikket rykket deres aktiviteter over til spejderhytten i Brenderup.

Spejderhytten Toppens svære år

1946: FDF opførte spejderhytten Toppen på Vindebjergvej i Harndrup. Det skete på frivilligt initiativ, hvor blandt andet en elektriker lavede el-arbejdet som sin svendeprøve.

Grunden var ejet af Christian Bang, FDF'erne lejede sig ind. Lejeaftalen bestod i, at FDF'erne betalte diverse afgifter, så det gik i nul for Bang-familien.

Siden blev jorden fordelt mellem Christian Bangs fem børn, og sidenhen solgt videre til børnene af den ældste søn.

1980: FDF'erne fik sin første officielle lejekontrakt, og der blev samtidig opført en toiletbygning tilknyttet spejderhuset.

1999: Der blev indgået en 20-årig lejekontrakt - og en ny toiletbygning med to toiletter, bad og depot kom til.

2018: FDF'erne opdagede, at den 5200 kvadratmeter store grund ikke længere var på Bang-familiens hænder. Den var solgt videre til vognmands- og entreprenørfirmaet Kaj Andersens eftf. A/S, som ville udvinde råstofferne på grunden. Træerne omkring huset blev fældet, og huset stod blottet tilbage på skrænten.

Det lykkedes dog for FDF'erne at indgå en aftale, hvor de købte grunden for 550.000 kroner.

De 200.000 kroner havde de selv samlet ind, mens de modtog 200.000 fra A. P. Møllers Fond og lånte sig til 150.000 kroner ved FDF's Julsøfond.

Der er ikke meget tilbage af indboet i spejderhytten efter den voldsomme brand, som, politiet formoder, er påsat. Foto: Daniel Kofoed.
Spejderhytten Toppen var den første uge spærret af, da der blandt andet skulle foretages tekniske undersøgelser, og der var asbest-affald rundt omkring efter branden. Foto: Daniel Kofoed.
Henrik Rydeberg til venstre er en af de nærmeste naboer til spejderhytten og er en af hovedkræfterne bag indsamlingen. Foto: Daniel Kofoed.
FDF'erne har nu fået frigivet huset, så de kan gøre det mistede indbo op. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Håndværkerformand sætter spørgsmålstegn i mørklægningssag: Millioner kunne måske have været sparet

Fredericia For abonnenter

Sådan foregår det i dag: Håndværkere fordeler opgaver efter nummer

112

En lang indsats er slut: 24 brandfolk har nedkæmpet brand i lagerhal og båd

Annonce