Alslev: Et ord er et ord. Især i det vindblæste Vestjylland, hvor træerne nejer mod øst, hvor fynboen Stefan Nielsen oprindeligt kommer fra.
Lige efter nytår meldte han og hustruen Anne fra De Fire Gårde ved Alslev ud, at de efter syv år havde opgivet planerne om at renovere den bevaringsværdige proprietærgård Damsmark fra 1880 og i stedet forære den væk. Alternativet er, at Damsmark får lov til at gå i forfald.
Landmand Stefan Nielsen, DamsmarkDet var nok mest tænkt som en spøg og et vink med en vognstang til politikerne, at de risikerer den modsatte effekt ved at vedtage en bevarende lokalplan.
- Det var nok mest tænkt som en spøg og et vink med en vognstang til politikerne, at de risikerer den modsatte effekt ved at vedtage en bevarende lokalplan, siger Stefan Nielsen (49).
De ønsker at rive stuehuset ned og bygge en tro kopi, men fik nej. Varde Byråd vedtog i 2017 som svar en bevarende lokalplan for Damsmark. Netop for at undgå, at den blev revet ned.
Men det er så dyrt at restaurere stuehuset, at ægteparret kastede håndklædet i ringen og i stedet købte en ny ejendom til familien på fem i november i fjor.
Ikke for sjov
Selv om det var en ”spøg”, så står han ved det, han har sagt. Han har fået det vestjyske ind i blodårerne.
- Det var ikke for sjov, at vi sagde, at vi ville forære det væk, siger Stefan Nielsen.
Og interessen for at overtage Damsmark er overvældende. 13 personer, virksomheder og institutioner har, efter artiklen blev bragt i JydskeVestkysten og jv.dk, henvendt sig.
Imponerende taget i betragtning af, at et ejerskab i sig selv er bekosteligt.
- En stor del mener det alvorligt. Tre-fire forslag havde vi aldrig selv tænkt på. Vi behandler alle henvendelser seriøst, siger Stefan Nielsen.
Medejer
Han ønsker for nærværende ikke at røbe, hvem der har henvendt sig. De fleste kommer fra egnen, men der er også andre bud fra hele landet. Han fortæller, at nogen foreslår at indrette stedet til liberalt erhverv eller til uddannelse.
- Det er meget spændende. Nu skal vi have vurderet, hvad der er realistisk og mest seriøst. Og så inviterer vi dem, siger Stefan Nielsen.
Han fortæller, at det ikke er helt så enkelt at forære selve stuehuset med den tilhørende park på 1,7 hektar væk. For det er en del af en ejendom på 125 hektar, hvor der også er stalde med køer. Og de stalde har de brug for i ti år.
- Damsmark er formentligt nødt til at fortsætte som en ejendom rent lånemæssigt. Vi vil gerne være medejere, siger Stefan Nielsen.
Gravstenen
Er Damsmark reddet?
- Det ser det ud til lige nu. Men der er et stykke vej til, at det er nyrenoveret, siger Stefan Nielsen.
Og så glæder han sig over, at der på hans gravsten næppe kommer til at stå:
- Her er manden, der begravede Damsmark.
Sagen kort
Anne og Stefan Nielsen fra De Fire Gårde købte i 2013 Damsmark for 19.644.000 kroner. Med til gården hører 125 hektar jord og 240 malkekøer, hvilket var årsagen til, at de købte Damsmark fra 1880.
Selve stuehuset er meget bevaringsværdigt og har den næsthøjeste bevaringsværdi, hvorfor den ikke uden tilladelse må rives ned. Det fik de nej til, og Varde Byråd vedtog i 2017 en bevarende lokalplan for Damsmark.
Damsmark er et klenodie, der fortæller en væsentlig del af vores og især Esbjergs historie. For det var entreprenør J.H. Hoffmann, hvis firma fortsat eksisterer, der var bygmester på Esbjerg Havn og for pengene lod opføre Damsmark med tilhørende park på 1,7 hektar.