Annonce
Fredericia

En tur i byggemarkedet: Der er EU på alle hylder

Når du for eksempel køber sprøjtefift i byggemarkedet, "rører" du ved EU, der blandt andet har regler for produktsikkerhed. Foto: Peter Friis Autzen
Hvis du er på vej i byggemarkedet, kan du godt regne med at møde EU i praktisk talt alle varer. Det handler om forbrugerbeskyttelse og handelssamarbejde.

Fredericia: Det er ikke altid til at se det, hvis ikke man ved det. Men du møder EU hver eneste dag og stort set alle steder.

Forestil dig for eksempel en tur i byggemarkedet, hvor du skal handle ind til et par småprojekter i hjemmet eller haven.

Her vil du møde CE-mærket på mange produkter. Mange tror, at CE-mærket er udtryk for, at varen er blevet tjekket, kontrolleret og godkendt af en EU-myndighed, men det er en misforståelse, oplyser projektchef Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet Tænk.

- CE-mærket er kun producentens løfte om, at varen lever op til EU's krav. Efterfølgende kontrol kan afsløre, at løftet ikke overholdes - men det er noget andet end forhåndsgodkendelse, siger han.

Vi har talt med eksperter fra Forbrugerrådet Tænk om nogle af de steder i byggemarkedet, EU har haft en finger med i spillet. Og været en tur hos Davidsen for at se på eksempler.

Annonce
En EU-godkendt klapstol må ikke kunne klippe fingrene af folk.

Helen Amundsen, Forbrugerrådet Tænk

1) Havemøbler

Kan du huske din mormors og morfars gamle klapstole, som væltede let og klappede sammen om fingrene, hvis ikke man passede på?

- I dag har EU standarder for klapstoles stabilitet og styrke. Og de må ikke være farlige i den forstand, at de kan klippe fingrene af folk. Det kunne nogle klapstole i gamle dage, siger Helen Amundsen, der er seniorrådgiver og ekspert i produktsikkerhed ved Forbrugerrådet Tænk.

2) Ukrudtsgift

Hvis du har opgivet den manuelle kamp mod havens eller indkørslens ukrudt, kan du ty til kemiske midler.

- Det kan for eksempel være Round Up eller lignende, siger Claus Jørgensen, der er projektchef ved Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Tidligere har EU godkendt kemiske produkter som ukrudtsgift 10 år ad gangen. Men siden har man justeret godkendelserne ned til at gælde fem år ad gangen.

- Efterhånden som man lærte mere og mere om produkternes effekter, gav det mening at godkende for færre år ad gangen, forklarer Claus Jørgensen.

Helen Amundsen er seniorrådgiver ved Forbrugerrådet Tænk og ekspert i forbrugersikkerhed. Foto: Forbrugerrådet Tænk

3) Terrassevarmer

Hvis du er en af de mange, der gerne vil forlænge terrasse-sæsonen ved hjælp af en terrassevarmer, kommer du i berøring med EU.

- De fleste terrassevarmere fungerer ved hjælp af gas. Det betyder, at de er underlagt EU's regler for sikkerhed og eksplosionsfare. Også selve gassens sammensætning er der standarder for. Og koblingen, der fører gassen ud af flasken og frem til varme-legemet, er også underlagt EU-krav, siger seniorrådgiver Helen Amundsen fra Forbrugerrådet Tænk.

En bore-/skrue-maskine skal både være sikker for brugeren og kunne bortskaffes på miljømæssig vis, skriver EU. Foto: Peter Friis Autzen

4) Boremaskine

Hvis du har brug for en boremaskine - der nu om stunder også er en skruemaskine - er du i høj grad i kontakt med EU.

- EU's regler for produktsikkerhed er en beskyttelse mod, at produkter er farlige for dig at bruge. For bore-skruemaskiners vedkommende vil det blandt andet betyde, at maskinen skal være sikret mod at give brugeren elektrisk stød. Brugeren skal heller ikke kunne komme i klemme, siger seniorrådgiver Helen Amundsen fra Forbrugerrådet Tænk.

EU har også en lang række standarder indenfor bor og skuer. Både til deres holdbarhed og deres størrelse. Det er med til at overskueliggøre markedet for producenterne og samtidig gøre det let for kunderne at købe for eksempel bor, skruer og rawlplugs, der passer sammen. Det gør også, at en håndværker fra Fredericia, der løber tør for skruer under et arbejdsophold i Italien, kan "tanke op" på et lokalt byggemarked dér.

Bland selv-slikket i byggemarkedet er også omfattet af EU-regler. For eksempel er der krav til farvestofferne. Og fælles regler for, hvornår slik må kaldes sukkerfri. Foto: Peter Friis Autzen

5) Kabler og stik

Hvis du køber kabler, ledninger og stik, er du i berøring med EU.

Der er forskellige standarder og systemer indenfor el i forskellige dele af EU. Det er derfor, du kan møde et strømstik, der ikke passer til din medbragte barbermaskine, når du er ude at rejse. Men EU har standarder og krav til ledningers evne til at lede strøm og deres beklædning, fortæller Helen Amundsen.

Skruer og rawlplugs behøver ikke nødvendigvis være ens overalt i unionen. Men deres standarder kræver blandt andet, at størrelserne refererer til samme måleenhed. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce