Annonce
Fredericia

En usædvanlig hobby: Det er afhængighedsskabende at samle

Michael Wintherdahl er lektor på Institut for Klinisk Medicin. Foto: Aarhus Universitet
Det er helt almindeligt at samle på noget. Lysten til at samle videre styres af stoffer i hjernen, fortæller ekspert.

Fredericia: Når Martin Schandorph Jensen fra Fredericia samler på My Little Pony, er det måske nok usædvanligt. Men selve det at samle på noget er helt almindeligt - og trangen til at gå i gang og fortsætte med at samle styres af signalstoffer og hormoner.

Det fortæller Michael Wintherdahl, der er lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

- Hvis man bliver bidt af noget, kan det sætte gang i en ekstrem indlæring og lyst til at vide mere, siger han.

Den lyst styres af det, han kalder "kroppens egne opioider".

- Det kan for eksempel være oxytocin, der fortæller kroppen, at noget er dejligt og godt. For eksempel at spise noget godt eller nyde et godt selskab, siger Michael Wintherdahl.

Senere sætter et andet stof ind, nemlig dopamin.

- Dopamin gør, at kroppen husker, hvad der udløste velværen - og giver lysten til at udløse den igen. Så først kommer nydelsen og derefter trangen til at gentage. Og det sidste er noget, der ses hos samlere, siger han.

Annonce
My Little Pony er ikke den mest almindelige hobby blandt voksne. Men hjernen skelner ikke: En hobby er en hobby. Foto: Peter Friis Autzen

Kan gøre dig social

Selvom trangen til at gentage og fortsætte sin samler-hobby kan være stærk, er den ikke udtryk for noget galt, fortæller Michael Wintherdahl.

- Men hvis trangen bliver så stærk, at personen ender med at skubbe andre og vigtigere ting fra sig - for eksempel sin familie - så er det galt, siger han.

Omvendt kan samlermani og et dopamin-sus også være socialt fremmende - blandt andet fordi det kan komme af at være i behagelige, sociale omgivelser. Derfor er der også eksempler på, at mennesker, der ellers har tendens til at leve isoleret, kan blive sociale for at dyrke deres hobby sammen med andre. Det er noget, Martin Schandorph Jensen kan genkende, fortæller han.

Og den sociale vinkel på en samlermani eller en stor hobby, er vigtig, fortæller Michael Wintherdahl.

- Undersøgelser viser, at mennesker, der ikke er sociale, lettere bliver syg, siger han.

Kan isolere dig

Ifølge Michael Winterdahl har dopaminen en skyggeside, som man blandt andet skal være opmærksom på ved bestemte medicinske behandlinger.

- Nogle mennesker - for eksempel nogle parkinsonpatienter - mangler bestemte signalstoffer. Og hvis man behandler dem med ekstra dopamin, er der set eksempler på, at patienten udvikler overraskende hobbyer eller samlermanier. Det kan være alt fra at samle rav til en pludselig afhængighed af internetporno, siger han.

Fænomenet forklares med, at patienterne har fundet fornøjelse eller nydelse i bestemte sammenhænge, som kroppen - under indflydelse af dopamintilskuddet - udvikler trang til at gentage igen og igen. Når så gentage-mekanismen starter, kan den fortsætte også efter at medicineringen slutter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Svar på kritik: Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi

Læserbrev: I Fredericia Dagblad 17. februar stiller Søren Haastrup (Alternativet) byrådet en række kritiske spørgsmål vedrørende Fredericia Byråds beslutning om at købe den såkaldte Voss-grund på Vester Voldgade. Det er fint både at være kritisk og stille spørgsmål, da det hylder mit princip om åbenhed. Så tak for anledningen til at svare og forklare min holdning til lokalpolitisk håndværk. Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi, altså handelsværdien. Der indgår en række veluddannede og meget kompetente personer i den gruppe, der rådgiver os politikere om jordkøb. Jeg har al grund til at tro, at værdien er korrekt fastsat og har dermed ingen grund til, af denne årsag, at frasige erhvervelsen. Historisk set blev udledning af forskellige kemikalier m.m. ikke anset som en forurening - beklageligvis. Men med nutidens viden og teknologi har jeg det fint med, at grunden nu renses i det omfang, eksperterne anbefaler. I forbindelse med erhvervelsen laves der en samlet vurdering af grundens værdi, når den er klar til at blive taget i brug. Der er derfor ikke noget odiøst i, at der skal betales for oprensningen. Derimod glæder jeg mig over, at Fredericia Kommune investerer i en vigtig matrikel. En investering, der kan komme borgerne til gode. Søren Haastrup efterlyser mere åbenhed og gennemsigtighed i det lokale politiske arbejde. Såfremt hans efterlysning udspringer af en opfattelse af lukkethed og uklarhed om vores dispositioner, vil jeg opfordre Søren Haastrup til at være deltagende i de fora, der i samarbejde med borgerne sætter dagsordenen.

Fredericia

Ved du noget?: Uønsket vaskebjørn kørt ned ved afkørsel 59

Annonce