Annonce
Fredericia

Ender ikke i Lillebælt: Kanalbyen får lov til at udlede grundvand til Fredericia Spildevand

Fredericia Kommune har givet tilladelse til at aflede grundvand fra Kanalbyen i forbindelse med kloakering. Det er dog ikke sikkert, der bliver brug for afledning af grundvand i denne fase. Alligevel skal tilladelsen være på plads, inden arbejdet kan gå i gang. Arkivfoto: Søren Gylling
Kanalbyen fortsætter arbejdet med at kloakere bydelen. Grundvandet skal i den forbindelse sænkes. Endnu en fase i projektet går nu snart i gang.

Fredericia: Kanalbyen har netop fået tilladelse af Fredericia Kommune til at lede oppumpet grundvand i en offentlig kloakledning og dermed videre til Fredericia Spildevand.

Årsagen er, at der ikke er fundet ret mange miljøfremmede stoffer i næste fase af grundvandssænkningen som frygtet. Indholdet ligger for de fleste områder langt under grænseværdien.

Det er dog slet ikke sikkert, der bliver behov for en grundvandsafledning. Alligevel skal tilladelsen være på plads, inden Kanalbyen sætter sine entreprenører i gang med kloakeringen.

Annonce

Baggrunden for, at Kanalbyen har brug for at lede grundvand væk, er, at Kanalbyen er i gang med kloakering af bydelen, som skal være klar til byggeri de kommende år.

Førte til politianmeldelse

Eftersom grundvandet står højt i Kanalbyen, er det nødvendigt med en grundvandssænkning for at kunne lægge rør til kloakker. I den forbindelse kan det blive nødvendigt at lede grundvand væk, mens arbejdet står på. Det foregår i forskellige faser.


Jeg er enormt lettet over, vi kunne kloakere uden at udlede til Lillebælt.

Christian Bro (S), udvalgsformand


Da grunden nogle steder er forurenet, er der foretaget en række målinger af Region Syddanmark. De første tre faser er færdige. I fase tre blev der fundet et højt indhold af det miljøfremmede stof arsen.

Alligevel blev der givet en tilladelse til afledning af grundvand i Lillebælt, men da man ikke kender indholdet af arsen i Lillebælt, førte det til en politianmeldelse af kommunen, som tænketanken Geohav stod bag.

Annonce

Ikke brug for udledning i Lillebælt

Det har dog siden vist sig, der slet ikke blev brug for en grundvandsafledning i Lillebælt fra fase tre. Det glæder formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

- Jeg er enormt lettet over, vi kunne kloakere uden at udlede til Lillebælt, siger han.

Den næste omgang kloakering består af fase 5, 6, 15, 16 og 20. Her ligger indholdet af arsen langt under grænseværdierne i alle områder pånær en enkelt boring.

Annonce

Går i gang så hurtigt som muligt

Rådgivningsvirksomheden Rambøll vurderer dog, at indholdet er i et lille område, og at indholdet af arsen vil blive fortyndet inden udledning til spildevandsledningen, som der er givet tilladelse til. Herved vurderer Fredericia Kommune, at det oppumpede spildevand kan håndteres uden risiko for renseanlæg og det maritime miljø i Lillebælt, som der står i tilladelsen til Kanalbyen.

Men det er altså slet ikke sikkert, at det overhovedet bliver nødvendigt at aflede grundvand.

- Men vi bliver nødt til at have muligheden, hvis vi rammer et vandførende lag. Og mængderne af oppumpet grundvand forventes i så fald at være meget begrænsede, fortæller projektdirektør i Kanalbyen Tim Halvorsen.

Kloakeringen af de næste faser går i gang så snart som muligt, samtidig med at Kanalbyen går i gang med at planlægge de sidste tre faser 17, 18 og 19.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Annonce