Annonce
Fredericia

Enhedslisten har ekskluderet en af stifterne på grund af sexisme-sag

Landsby-idyllen på Bredstrupvej har i de seneste år været ramme om Jørn Henner Pedersen og Bente Viskums pensionisttilværelse. En kæmpe køkkenhave og vinmarker sammen med naboer giver rigeligt arbejde ved siden af det politiske virke, som nu er sat på pause for parret. Jørn Henners esklusion af Enhedslisten har fået Bente Viskum til straks at aflevere sin partibog. Foto: Lasse Hansen

Jørn Henner Pedersen (72) fik mandag besked om, at han er ekskluderet af Enhedslisten. Han var for 26 år med til at stifte partiet og mener, at eksklusionen bygger på en løgn.

Fredericia: Efter 20 minutters votering besluttede hovedbestyrelsen i Enhedslisten søndag at ekskludere det mangeårige partimedlem og en af partiets stiftere Jørn Henner Pedersen, Fredericia, af partiet. Begrundelsen er, at han gentagne gange er gået i pressen og gået i rette med byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz, og at han desuden har været årsag til intern ballade.

- Jeg kunne få lov at blive, hvis jeg dementerede mine udtalelser i avisen og meldte mig ud af lokalforeningen i Fredericia. Jeg har kun medvirket i en enkelt artikel og skrevet et par læserindlæg, og der er intet i dem, jeg hverken kan eller vil dementere. Jeg har blot skrevet min mening. Og jeg har været en del af partiforeningen i Fredericia i 10 år, og den har jeg kæmpet for, så selvfølgelig undsiger jeg ikke den. Hvis partiet ville gøre noget klogt, tog de fat om ondets rod, og det er i mine øjne Cecilie, siger Jørn Henner Pedersen med henvisning til, at mange har trukket sig fra partiet.

Cecilie Roed Schultz henviser til, at det ikke er fra Fredericia, anmodningen om eksklusion er kommet.

- Indstillingen kommer fra Enhedslistens forretningsudvalg. Jeg stoler på, at når hovedbestyrelsen enstemmigt vælger at ekskludere et medlem, så er det det rigtige at gøre, siger hun til Fredericia Dagblad.

Annonce

Som skoleleder har jeg haft store pædagogiske udfordringer, men denne her blev for stor.

Ekskluderet Jørn Henner Pedersen

Et politisk menneske

Jørn Henner Pedersen gik for 10 år siden på pension fra jobbet som skoleleder på Alleskolen.Han tog turen til Fredericia fra Ringe, hvor han bosatte sig efter han traf sin hustru Bente Viskum.

Forud var gået mange år med politisk arbejde i Odense.

Første stop på den politiske vej var SF, som Jørn Henner var formand for i flere år i Odense.

Men de politiske veje skiltes og Jørn Henner blev en del af VS i Odense.

Venstrefløjens splittelse førte imidlertid i begyndelsen af 90'erne til, at en række venstrefløjsaktive gik sammen og dannede Fælleslisten og på grundlag af den blev Enhedslisten en realitet i 1991.

Jørn Henner var en del af partiforeningen i Odense frem til han flyttede til Ringe, hvor Enhedslisten ikke havde en repræsentation. Derfor skiftede Jørn henner tilbage til SF.

I Fredericia ventede han med at engagerere sit partipolitisk indtil han var pensionist som 62-årig. Siden har han været aktiv i Enhedslisten, siddet i bestyrelsen og været kandidat ved flere valg.

Søndag valge en enig hovedbestyrelse at ekskludere ham.

Mandag godkendte byrådet, at Enhedslistens Cecilie Roed Schultz overtager Jørn Henner Pedersens plads i bestyrelsen for Social- og Sundhedsskolen.

Søndag fik Jørn Henner Pedersen på Fredericia Vandrerhjem lov til at tale sin sag overfor Enhedslistens hovedbestyrelse på 24 mand. Efter tre minutter var han klar over, at slaget var tabt. Forretningsudvalgets indstilling om esklusion ville blive fulgt, og mandag lå beslutningen i postkassen. Nu vil han bruge genoptræningsturene efter en større hjerteoperation til at tænke over sit politiske liv. Foto: Lasse Hansen

Kritik gjorde udslag

Jørn Henner erkender, at han gik i rette med Cecilie Roed Schultz, da hun forud for partiets landsmøde i forsommeren i flere medier fortalte, at hun havde været udsat for sexisme af en byrådskollega. Den mandlige kandidat havde ved et 1. maj arrangement udtalt, at hun da vist trængte til at få noget sex.

- Jeg vidste, at det var for næsten fire år siden, og jeg kritiserede, at hun med sin udtalelse ramte alle mandlige medlemmer i byrådet. Jeg var selvfølgelig enig med partiets linje om, at vi ikke skal acceptere sexisme, men Cecilie skulle have reageret straks eller fået os til det, siger han.

På partiets landsmøde angreb Celilie Roed Schultz sin partikollega.

- Hun havde læst mine udtalelser i Fredericia Dagblad og gik på talerstolen og sagde, at hun var blevet stukket i ryggen. Jeg havde ikke læst artiklen, men da jeg fik det gjort, så kunne jeg fuldt stå inde for det, siger Jørn Henner.

Men kimen var lagt til eksklusionen. Forretningsudvalget tog sagen op, Jørn Henner fik støtte fra lokale partikolleger men beslutningen var taget, fornemmer Jørn Henner.

Medstifter i '91

Jørn Henner Pedersen var med til at stifte partiet for 26 år siden, så han er naturligvis berørt af at blive undsagt af først forretningsudvalget og siden hovedbestyrelsen.

- Jeg er jo ikke lavet af sten, så selvfølgelig berører det mig. Men det, jeg beklager mest, er, at det hele bygger på en løgn. Jeg har ikke arbejdet imod partiet. Jeg har i den grad forsøgt at bakke op om Cecilie og hjulpet hende. Hun har til gengæld ikke villet lytte, og flere gange har vi oplevet, at hun har sagt et og gjort noget andet, siger Jørn Henner.

Uenigheden mellem den gamle fløj i partiet og Cecilie Roed Schultz' fløj blev tydelig i forbindelse med opstillingen af spidskandidat. Både Cecilie Roed Schultz og Jørn Henner gik efter kandidaturet.

- Det var en magtkamp, og pludselig dukkede en helt masse unge op, som vi aldrig havde set hverken før eller siden. De pegede på Cecilie, siger Jørn Henner.

Kan fungere godt

Efterfølgende var den "gamle" fløj ude med kritik, men uden at Jørn Henner deltog.

- Jeg ville ikke blande mig, for det var flertallet, der havde talt, men det betød, at der var flere, som trak sig som kandidater, fordi de ikke ville stå på stemmesedlen sammen med Cecilie, siger Jørn Henner.

Men du har selv været med til at vælge hende som kandidat i 2013. Hvorfor det?

- Hun var kvinde, ung og et frisk pust. Det var fint, at hun var spidskandidat, og jeg stod nummer to. Jeg havde erfaringen og kunne støtte hende. Det ser man i mange andre kommuner fungerer rigtig godt. Det begyndte også godt med, at vi havde en baggrundsgruppe på 15, som fulgte op på alle dagsordner og kom med input, men det er også gået i opløsning, siger Jørn Henner, som stadig er Enhedsliste i hjertet.

- Jeg vil også opfordre folk til at stemme på Enhedslisten til regionsrådsvalget, men ikke til byrådet. Der må vi hellere holde en pause, til vi får en ny spidskandidat, siger han.

Cecilie Roed Schultz ser dog med fortrøstning frem til valget.

- Jeg har aldrig oplevet mere sparring og samarbejde lokalt omkring byrådsarbejdet end gennem det sidste halve til hele år. Der er flere medlemmer i afdelingen nu end for bare et år siden. Ved generalforsamlingen i 2016 i marts var vi 47 medlemmer. Dags dato (efter eksklusion + et par udmeldelser som reaktion) er vi 52 medlemmer. Så Enhedslisten Fredericia står stærkere end nogen sinde før. På mange måder, meddeler hun i en skriftlig kommentar til avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Få overblikket: 1. maj-festen er aflyst, men hvad med Sommerrock og alt det andet?

Læserbrev

Midt i en corona-krise: Isolation kan være fatal for mange

Læserbrev: Coronavirus er farlig på mange måder. Det er den blandt andet, fordi den er med til isolere borgere med psykiske problemer. For at mindske risikoen for spredning af corona bliver mange af borgerne bedt om at opholde sig inden døre. Det påvirker dem, og risikoen for angst, tankemylder og rastløshed er nærliggende. Det er især unge borgere med psykiske problemer, de er usikre og bliver nemt ladt i stikken. Alle vores kræfter går til corona i øjeblikket. Jeg har derfor spurgt kommunaldirektøren om, hvad gør vi for, at den gruppe af sårbare unge ikke bliver glemt og hvilke tiltag, der sat i værk. Er der for eksempel iværksat en løbende vurdering? Følger vi op telefonisk? Der er mange spørgsmål, der trænger sig på i tider som disse. Som byrådsmedlem kan jeg ikke vide alt, det erkender jeg, men jeg kan gøre et forsøg på, at finde ud af det. Noget af det værste, der kan ske, er, at borgere - unge som ældre - med psykiske problemer bliver glemt. For borgere med psykiske problemer, der bliver glemt, kan det være lige så farlig som coronavirus, hvis de ikke får den rette behandling. Behandling og støtte er lige så vigtig for en psykisk ramt borger som kemo for en kræftpatient.

Fredericia

I corona-stilhed ombygges p-plads og facade renoveres ved Fredericia Realskole

Fredericia

Tidligere X Factor-deltager skaber glæde med koncert hver dag under coronaen

Fredericia

60 pigehold er lige nu klar til fodboldcup i Madsby - men corona afgør hvornår

Annonce