Annonce
Fredericia

Enhedslisten vil finde 250 mio. kroner til ny midtbyskole - og lukke andre skoler

Siden eleverne kom tilbage fra corona-nedlukningen har de på Havepladsvej fået undervisning i pavilloner. Den situation er uholdbar, mener Enhedslisten, som mener, at de penge, der skal bruges på renovering af Kirstinebjergskolens distrikter, bør bruges til at bygge ny skole til elever fra 0. - 10. klasse inden for voldene. Skolen skal være en attraktiv folkeskole for det stigende antal børnefamilier i midtbyen, som i dag vælger en privatskole. Enhedslisten vurderer, at det i høj grad handler om det nære skolevalg. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Kirstinebjergdistriktets skoler lider både under faldende elevtal og fysisk nedslidte rammer. Enten skal skolerne i distriktet renoveres for 250 mio. kroner, eller så skal samme beløb bruges til at bygge ny skole fra 0. - 10. klasse inden for voldene. Enhedslisten vil slås for den nye skole. Samtidig skal projektering af nyt plejecenter i gang, så det kan stå klar i 2025.

Fredericia: Anlægsønskerne er kæmpestore i Enhedslistens udspil til de kommende forhandlinger om budget 2021. 250 mio. kroner ønsker partiet afsat til etablering af en ny skole inden for voldene, og så skal der findes et ikke specifikt antal millioner til at gå i gang med projektering af nyt plejehjem.

Hvis du skal prioritere mellem nyt plejehjem eller ny skole, hvad vælger du så?

- Jeg mener ikke, det er nødvendigt at vælge. Skolen skal vi finansiere selv, mens vi kan gå i samarbejde med boligforeninger om at etablere et plejecenter, som vi har gjort med Hyby Hus. Begge projekter er nødvendige, men lige nu er det skolen, som står først for, mens behovet for mange plejehjemspladser rammer os i 2025, siger byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz.

Annonce


Forældre vælger distriktet fra, så elevtallet falder selv om børnetallet i distriktet stiger. Prognosen viser, at det er i den indre by vi får flere børn, og forældrene vælger den skole, der er tæt på, og det er vores private skoler.

Cecilie Roed Schultz - Enhedslisten


Den nye midtbyskole skal erstatte flere af de nedslidte skoler i Kirstinebjerg-distriktet, og de skoler, der ikke skal erstattes, vil Enhedslisten afsætte midler til at renovere.

Skolen på Havepladsvej er ramt af skimmelsvamp, og det vil koste 74 mio. kroner at gennemføre en renovering.

- Eleverne er blevet undervist i pavilloner siden april, og vi skal finde en løsning. De andre skoler i distriktet trænger også voldsomt, og vi vil skulle bruge omkring 250 mio. kroner på renovering i alt. Mere alvorligt er, at forældre vælger distriktet fra, så elevtallet falder selv om børnetallet i distriktet stiger. Prognosen viser, at det er i den indre by, vi får flere børn, og forældrene vælger den skole, der er tæt på, og det er vores private skoler, siger Cecilie Roed Schultz.

Nødvendige beslutninger

Hvis ambitionen om, at folkeskolen skal være fredericianernes første valg, så er en ny byskole en forudsætning, mener Enhedslisten.

Venstre har sagt nej til en byskole, så tror du ikke, at det bliver svært at få det ønske igennem på budgettet?

- Vi mener ikke, at alle beslutninger nødvendigvis skal ske i enighed, og hvis Venstre fastholder det, så må de omvendt finde pengene til at renovere. Det er samme beløb, og vil det give mening? siger Cecilie Roed Schultz.

 Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten har flere ønsker til de kommende års budgetter. Arkivfoto: Claus Fisker

Enhedslisten foreslår, at den nye byskole kan placeres på grunden mellem Kongensgade, Fynsgade og Oldenborggade.

- Det er tæt på Den Kreative Skole, tæt på Kanalbyen og et kommende campus, og tæt på de nye boliger, hvor vi forventer, at børnefamilier flytter ind, siger hun.

Oven i behovet for en ny skole ser partiet behov for at få projekteret et nyt plejehjem.

- Ventelisterne vokser, men det bliver først virkelig problematisk i 2025, viser prognosen. Derfor skal vi i gang nu med at projektere og finde ud af, hvilken plejehjemstype vi ønsker, hvor mange pladser vi skal bruge, og gå i forhandling med eventuelle private partnere, siger Cecilie Roed Schultz.

Annonce

Penge fra teater

Også på driftssiden har Enhedslisten bragt en række ønsker i spil, da partiets forhandlere tirsdag mødtes med borgmester Jacob Bjerregaard.

De største poster handler om flere midler til folkeskolen, hvor partiet har afsat yderligere 15 mio. kroner til flere ansatte.

- Vi halter stadig bag ud i normering per elev på vores skoler, så vi mener, at vi igen i år skal sende flere midler den vej, siger Cecilie Roed Schultz, som også vil se på normeringen på kommunens plejehjem, har udvidelse af åbningstiden på Proaktiv med aftenaktiviteter, etablering af vuggestuepladser ved de små børnehaver omkring Korskærparken, genindførelse af et ungdomsskoletilbud, flere penge til aktiviteter ved Østerstrand og naturpleje.

Du foreslår, at finansiere en del af driftsudgifterne ved at flytte fem mio. kr. fra Fredericia Teater?

- Ja, vi har afsat 11 mio. kr. årligt til Fredericia Teater, men det mener jeg ikke, at der bliver behov for i 2021. Vi er i gang med at finde ud af, hvad det nye teater skal omfatte og drives, men jeg forestiller mig ikke, at det bliver på samme høje niveau i 2021, som vi så før konkursen, siger Cecilie Roed Schultz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Overblik: Her er 16 nøglepersoner i borgmestersagens efterspil

Annonce