Annonce
Fredericia

Enigt byråd støtter Fredericia Teaters redningsplan

Skuespillere fanget under øvning til "Prinsen af Egypten" - en af de forestillinger, som havde svigtende billetsalgt i København. Foto: Peter Leth-Larsen
Alle byrådets partier står bag redningsplanen for det økonomisk kriseramte Fredericia Teater. Teatret får afdragsfrihed i fire år på et millionlån, teatret har hos Fredericia Kommune.

Fredericia: Et enigt byråd godkendte mandag aften den kommunale del af redningsplanen for Fredericia Teater.

Efter sidste uges nedslående nyhed om Fredericia Teaters 2019-underskud på 20 millioner kroner, var det nødvendigt med et grønt lys fra byrådspolitikerne til en del af teatrets redningsplan.

Både Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og løsgænger Karsten Byrgesen nikkede ja til planen. Teatret har en gæld på 17,4 millioner kroner til kommunen, og det blev vedtaget at give afdragsfrihed på lånet i de kommende fire år.

Samtidig har teatret fået øget kassekreditten hos Arbejdernes Landbank til 11 millioner kroner, og dermed er den videre drift sikret.

Netop redningen af teatret var altafgørende for borgmester Jacob Bjerregaard (S).

- Lige nu og her handler det om at konsolidere teatret og sikre, at det lever videre. Jeg vil gerne sige tak til jer alle for, at I er med på det, sagde borgmesteren til kollegerne i salen.

Her er betingelserne

Fredericia Teater fik mandag en kommunal godkendelse til den plan, som skal redde teatret ud af krisen.

Fredericia Teaters kassekredit i banken er hævet til 11 millioner kroner, men forhøjelsen er givet på en række betingelser. Den har teaterbestyrelsen forhandlet hjem med Arbejdernes Landsbank - på en række betingelser:

  1. Banken får tinglyst pant for en millioner kroner.
  2. Banken får ikke-tinglyst pant for fire millioner kroner.
  3. Teatrets kommunale lån, som løber op i 17,4 millioner kroner, skal først tilbagebetales fra 2024.
  4. Kreditten til banken skal tilbagebetales over fire år.

For mange er det enorme beløb

Til mandagens byrådsmøde var der kun én politiker ud over borgmesteren Jacob Bjerregaard, som tog ordet. Det var løsgænger Karsten Byrgesen, som efter et længere indlæg erklærede sin støtte til planen. Men det var ikke uden kritikpunkter. Blandt andet nævnte han de to kommunale lån på fem millioner, som teatret fik bevilget i 2019. Og statsstøtte og sponsorkroner.

- Det er en støtte, der for mange mennesker er helt enorme beløb. Så enorme, at mange borgere efter min vurdering tager afstand til teatret. Men virkeligheden er jo, at et teater er meget dyrt i drift. Der er en meget klar sammenhæng mellem den succes, vi forventer og de midler, vi er klar til at spytte i. Men desværre er der en hårfin balance mellem kunstnerisk succes og økononomisk katastrofe, hvilket desværre igen er blevet tydeliggjort for Fredericia Teater, sagde han.

Han kritiserede vedtægter for teatret, som ifølge løsgængeren ikke passer til en virksomhed med en trecifret millionomsætning. Han ønskede også klarhed for, om en kommende økonomichef kunne blive siddestillet med teaterchefen.

Borgmester Jacob Bjerregaard kvitterede ved at oplyse, at vedtægterne er ved at blive ændret, da teatret er blevet paragraf 5-teater og er kommet på finansloven.

- Vi har i økonomiudvalget gjort det klart, at vi vil have en meget grundig rapportering af teatrets økonomi fremadrettet, sagde borgmesteren, der også lagde op til en videre drøftelse af planer og tanker om teatret. Men lige nu har redningen af teatret førsteprioritet.

- Vi skal sikre os, at det teater vi har, lever videre. De fleste er enige i, at omkostningen ved at miste det, vil være langt, langt større end ikke at redde det, sagde borgmesteren.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Annonce