Annonce
Børkop

Er Børkop Vandmølle Danmarks smukkeste vandmølle?

Er Børkop Vandmølle landets smukkeste vandmølle? Ja, måske. I hvert fald er vandmøllen med i finale-feltet af kandidater til titlen som Danmarks smukkeste vandmølle.

Børkop: De gamle bindingsværksbygninger ligger så smukt ved sø og i dal, og Skærup Å slynger sig med saft og kraft hen til Møllesøens bred, hvor svanerne holder vagt. Der er idyllisk ved Børkop Vandmølle, men er det nok til at blive kaldt Danmarks smukkeste vandmølle?

Det ved kun fremtiden, men Børkop Vandmølle er i hvert fald blandt de 17 udvalgte vandmøller i Danmark, der nu skal dyste om titlen som den smukkeste af alle danske vandmøller.

For at sætte fokus på Danmarks allersidste fungerende vandmøller har organisationen Historiske Huse nu nomineret 17 vandmøller i konkurrencen "Danmarks Smukkeste Vandmølle". Danskerne kan stemme på deres favorit vandmølle i perioden 11.-24. november 2019 på historiskehuse.dk.

- Konkurrencen skal vise danskerne de fantastiske mølleanlæg og samtidig sætte fokus på behovet for at kommunerne passer på dem og sikrer den vandtilførsel, som er nødvendig for vandmøllernes bevaring. De meget få velfungerende vandmøller, vi har tilbage, er levende kulturarv, som fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. De kan ikke genskabes, hvis først de tørrer ud og går til grunde, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

De meget få velfungerende vandmøller, vi har tilbage, er levende kulturarv, som fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. De kan ikke genskabes, hvis først de tørrer ud og går til grunde.

Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

Man kan stemme om det

Børkop Vandmølle er en af i alt 31 vandmøller i Danmark, så mængden er ikke så stor. Slet ikke i forhold til dengang i vandmøllernes storhedstid, hvor vandmøllerne var et helt almindeligt syn i landskabet.

Det var den måde, man helt frem til dieselmotorens vandt frem, skaffede energi til blandt andet at male mel.

Vandkraft var kodeordet, og vandkraft kan Skærup Å tilbyde meget af, men lige nu maler møller i Børkop dog ikke, selvom der er vand nok.

Vandmøllen er fra omkring 1830, og tidens tand gnaver løs. Det er tid til at skifte sorterings- og renseanlægget ud. Men selvom møllen for tiden står stille, kan man ikke tage fra stedet, at Børkop Vandmølle byder på et stykke kulturarv, som er placeret i noget meget smukt natur.

Om det er nok til at blive kaldt Danmarks smukkeste vandmølle kan du være med afgøre. Man kan stemme på historiskehuse.dk. Og det skal ske senest 24. november.

Annonce

Mest læste

Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fredericia

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

FC Fredericia

FC Fredericias målhelt: Jeg vil gerne til en større klub

Annonce