Annonce
Vejle

Er politikerne dovne eller mistroiske: Kæmpe forskel på hvor meget partier søger indsigt i

Syv af byrådets politikere valgte i 2016 at anmode forvaltningen om sagsindsigt i en række sager. Det skete i alt 37 gange, og forvaltningen udleverede i alt 43.579 sider til de syv byrådsmedlemmer. Foto: Torben Juhler

Byrådets største parti har søgt én sagsindsigt i 2016, mens énmandspartierne har fået tusindvis af sagsakter udleveret.

Vejle: Er hovedparten af Vejles byrådsmedlemmer dovne og skøjter let hen over de sager, de er med til at beslutte, mens et mindretal er flittige og ofte går et stort spadestik dybere?

Eller er det omvendt, så mindretallet er mistroiske og hele tiden leder efter fejl og overtrædelser, mens flertallet har tillid til den forvaltning, der skal servicere politikerne?

Faktum er, at der er milevid forskel på, hvor ofte de enkelte byrådsmedlemmer og partier kigger forvaltningen og kollegerne i kortene.

Vejle Amts Folkeblad har fået udleveret en oversigt over, hvor mange gange de 31 siddende byrådsmedlemmer anmodede forvaltningen om sagsindsigt i 2016.

Folketingsmedlemmerne har mulighed for at stille paragraf 20-spørgsmål til ministrene. Det kan vi ikke i byrådet, og derfor benytter jeg sagsindsigtanmodningerne.

Morten Kristensen, byrådsmedlem for SF

Så mange gange har byrådsmedlemmerne søgt

Oversigt over byrådets anmodning om sagsindsigter i 2016:Venstre:

Per Olesen 1 anmodning - fem sider udleveret.

Socialdemokratiet:

Martin Sikær 4 anmodninger - 9693 sider.

SF:

Morten Kristensen 10 anmodninger - 5916 sider.

Lone Myrhøj 1 anmodning - 30 sider.

Konservative:

Dan Arnløv 5 anmodninger - 22.601 sider.

Enhedslisten:

Lasse Bak Egelund 15 anmodninger 5333

Liberal Alliance:

Peter G. Harboe: 1 anmodning - 1 side.

Dansk Folkeparti: Ingen anmodninger.

Radikale Venstre: Ingen anmodninger.

Nye Borgerlige: Ingen anmodninger.

Borgernes Parti: Ingen anmodninger.

Morten Kristensen er næstflittigst, når det gælder ihærdigheden med at sende anmodninger om sagsindsigt til den kommunale forvaltning. 10 gange fandt SF'eren det nødvendigt at få sagsakter udleveret i 2016. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Ènmandspartier fører an

Oversigten viser, at byrådets største parti kun havde behov for at sende én sagsindsigtanmodning sidste år, hvilket betød, at Per Olesen fik fem sider udleveret.

Hos det næststørste parti, Socialdemokratiet, er Martin Sikær ene om at søge sagsindsigt. Det gjorde han fire gange og fik knap 10.000 sider udleveret.

Det tredjestørste parti, Dansk Folkeparti, fandt slet ikke anledning til at søge sagsindsigt, og det samme var tilfældet for de enlige byrådsmedlemmer fra Radikale Venstre, Borgernes Parti og Nye Borgerlige.

Det er især énmandspartierne, der fører an i antallet af anmodninger. Flittigst er Lasse Bak Egelund (Ø), der sendte 15 anmodninger af sted og fik 5333 sider udleveret. Morten Kristensen (SF) søgte 10 gange og modtog 5916 sider, mens partifællen Lone Myrhøj søgte en enkelt og fik 30 sider udleveret.

Annonce

Ingen aner hvor lang tid

Flest sider modtog Dan Arnløv Jørgensen (K), med godt 22.600 udleverede sider efter sine fem anmodninger, mens Peter G. Harboe søgte en enkelt gang og fik et enkelt stykke papir udleveret.

Avisen har bedt forvaltningen redegøre for, hvor meget tid og hvor mange lønkroner, der blev brugt på at behandle de til sammen 37 anmodninger om sagsindsigt.

Men ifølge byrådssekretær Stella Bøttger fra juridisk kontor i Skolegade foreligger der ingen opgørelser over tidsforbruget. Ingen aner med andre ord, hvad anmodningerne koster af forvaltningens ressourcer.

Annonce

Kan ikke spørge ind

Lasse Egelund Bak har tidligere forklaret, at han som enligt byrådsmedlem uden sæde i det centrale økonomiudvalg ikke føler sig godt nok orienteret og derfor mindst en gang om måneden må ty til sagsindsigtanmodninger.

Samme begrundelse giver den næstflittigste anmoder, men Morten Kristensen har også andre grunde til at benytte sin ret.

- Jeg søger sagsindsigter, når jeg har behov for at gå dybt ind i en sag. For mig er 10 anmodninger på et år ikke for mange, for der er flere udvalg, jeg ikke er med i, og her kan jeg ikke spørge ind på et udvalgsmøde, siger Morten Kristensen.

Annonce

Hvad ligger der af aftaler

Er det et udtryk for, at du nærer mistillid til forvaltningen og dine politiske kolleger?

- Nej, men ind i mellem er det ikke nok at få et resumé af sagerne på en byrådsdagsorden, og nogle gange har det været fint at få nogle ting op til overfladen, siger Morten Kristensen og nævner sagen om Posthusgrunden som et eksempel.

- Den sag har udløst flere anmodninger, og det har givet mig mulighed for at se, hvad kommunen har indgået af aftaler med bygherren og Banedanmark. Det giver mulighed for at læse mødereferater og se, hvad der ligger af underaftaler.

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Fredericia For abonnenter

Konservativ duo bryder seks års dødvande i Fredericia - men hvem er de egentligt?

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Erhverv

Fra udskydelser til aflysninger: Stigende coronasmitte har konsekvenser for julefrokost hos flere virksomheder i Fredericia

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Vejle

Masser af boliger på vej - nu tager politikerne hul på planen, der gør Skibet til en forstad til Vejle

Fredericia

Efter salomonisk løsning i omstridt boligsag: Peter Fløe ærgrer sig over 'usandheder' - nabo holder fast i påstand

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Alarm 112

Voldsom villabrand i Taulov endelig slukket: Brandvæsenet kæmpede mod branden i otte timer

Fredericia For abonnenter

Så mange penge får hvert medlem i det nye byråd: Derfor har nogle gjort sig fortjent til mere end andre

Fredericia

Fredericianerne 'prajer' på livet løs: Affald i vejkanten og fejl på gadelys fylder

Annonce