Annonce
Erhverv

Erfaringer er gode: Nu vil politikerne have flere ansatte fra jobcentret ud i boligområderne

Boligområdet Skanseparken, som forrige år blev renoveret for millioner, er et af de boligområder, som politikerne gerne vil have jobcenteransatte ud og arbejde i. Meningen er, at flere skal i job, og det viser erfaringen, at flere kommer, hvis jobcentrets ansatte er let tilgængelige i ens eget nærområde. Foto: Søren Gylling
Skanseparken, Randalsparken, Holbergsvej og Lumbyesvej er på ønskesedlen.

Fredericia: Hvordan hjælper man udsatte ledige videre i job? Det spørgsmål er der ikke et entydigt svar på, men en af måderne er en såkaldt "fremskudt indsats" fra jobcentret.

Det har Fredericia Kommune brugt i en årrække i Sønder-Korskærparkerne, hvor ansatte fra jobcentret har haft kontor i boligområderne og dermed lettere og oftere kommer i kontakt med de ledige. Det har givet resultater. Derfor ønsker politikerne i social- og beskæftigelsesudvalget nu at udvide med flere boligområder.


Ledighedstallene er faldet, og det er også hovedårsagen til, vi er kommet af ghettolisten og listen over udsatte boligområder.

Peder Tind (V), formand


Seneste statistikker viser, at antallet af ledige er faldende i Sønder-Korskærparkerne. Eksempelvis er antallet af unge på uddannelseshjælp faldet fra 56 i december 2016 til 33 i december 2020. Samlet set var der 388 ledige i slutningen af 2016 mod 277 i december 2020 - altså et fald på 28,6 procent. Det er hovedsageligt antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som er faldet.

- Ledighedstallene er faldet, og det er også hovedårsagen til, vi er kommet af ghettolisten og listen over udsatte boligområder, fortæller formand for social- og beskæftigelsesudvalget Peder Tind (V).

Annonce

Gode resultater fra Odense og Kolding

En af årsagerne til, der bor færre arbejdsløse i parkerne, er, at jobcentret har haft medarbejdere, der arbejder fast fra et kontor i boligområdet.

Det er ikke kun i Fredericia, man ser de gode erfaringer. Det gør man også i eksempelvis Munkebo og Skovparken, Kolding, og Solbakken i Odense. En nylig evaluering af indsatsen i udsatte boligråder med fremskudte jobcenteransatte viser, at indsatsen har bragt de udsatte ledige på niveau med boligområder med udsatte ledige i resten af kommunerne. Noget af det, der giver resultater, er eksempelvis åben rådgivning flere gange om ugen og tværfaglige teams for de samme borgere.

Derfor har politikerne besluttet at sætte endnu mere ind. I første omgang skal en medarbejder mere ud i den fremskudte indsats. På længere sigt vil politikerne gerne udbrede muligheden til andre boligområder.

De fremskudte jobcenteransatte er en del af den boligsociale helhedsplan for området, så derfor vil fremskudte jobcenteransatte i andre boligområder kræve en ny ansøgning til Landsbyggefonden, som står bag helhedsplanen, når den nuværende udløber. En ny helhedsplan kan sættes i værk fra 2023.

Annonce

Tind: - Vi lukker ikke øjnene

Her vil politikerne gerne have Skanseparken og Randalsparken foruden Holbergsvej og Lumbyesvej med.

- Det kan godt være, vi har haft fokus på Korskærparken, men vi skal ikke lukke øjnene for, der også er ledighed i andre boligområder, siger Peder Tind og fortsætter:

- I helhedsplanudvalget har vi besøgt de her boligområder og talt med beboerne om, hvordan det er at bo der. I virkeligheden vil et sådan arbejde også være forebyggende i forhold til, at boligområderne ikke bliver en brændende platform, forklarer Peder Tind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny daginstitution skaber debat: Placering i Madsby er langtfra sikker, fastslår DF

Kultur

Et år efter nedlukning: Idrætsforeninger arrangerer virtuelt motionsløb

Annonce