Annonce
Fredericia

Erhvervs-konge: EU er til stor gavn i det daglige - men også møgbesværlig

Bent Jensen glæder sig dagligt over EU og kan se besværet med at handle med ikke-EU-landet Norge. Arkivfoto: Mette Mørk
Bent Jensen fra Fredericia sidder i spidsen for blandt andet T.Hansen-koncernen. Han kender udfordringerne ved at handle på tværs af grænser - både indenfor og udenfor unionen.

Fredericia: - Det kan være møgbesværligt.

T.Hansen-ejer og -direktør Bent Jensen møder EU hver dag i sit daglige arbejde. Ofte glæder han sig over mødet, andre gange ærgrer han sig.

- Meget kunne ikke lade sig gøre uden EU, siger han.

T.Hansen-kæden forhandler produkter fra mange lande - også store udlande som USA og Kina.

- EU fungerer sådan, at et produkt, der er godkendt i ét medlemsland, er godkendt i alle, siger Bent Jensen.

Det vil sige, at en amerikansk producent, der gerne vil sælge sin vare i EU, kan opsøge hele det store europæiske marked i én hug i stedet for at opsøge de nationale markeder ét efter ét.

- Hvis amerikanerne eller kineserne skulle tage ét land ad gangen, ville Danmark ligge meget langt nede på deres liste, fordi vores marked er så lille for dem. Så EU giver os og kunderne adgang til mange varer langt hurtigere, end hvis vi ikke var i EU, siger Bent Jensen.

Annonce
Rigtig meget - men ikke alt - kører lettere i EU.

Bent Jensen

Én medarbejder på Norge

T.Hansen har bredt sig og handler nu også med kunder i Norge.

Norge har et tæt handelssamarbejde med EU, men er ikke medlem af unionen. Og det giver ekstra besvær.

- Vi er nødt til at have en medarbejder siddende udelukkende med den opgave at servicere de norske toldmyndigheder, siger Bent Jensen.

Handel på tværs af unions-grænsen stiller skrappere krav til blandt andet told og papirer.

- Og et enkelt forkert tal i et papir kan bremse et helt læs på vej til Norge. Så tingene kører meget mere stift på den måde, siger Bent Jensen, som glæder sig over, at han ikke er nødt til at bruge samme ressourcer på handel med de andre EU-lande.

Til gavn og besvær

Selvom erhvervsmanden ser positivt på EU-samarbejdet og de fjernede handelsbarrierer, ser han også udfordringer.

- Når for eksempel bilindustriens lobbyister arbejder for, at biler - med henvisning til sikkerhed - kun må repareres med originale reservedele, er det lige ved at gå galt. Heldigvis nåede EU-apparatet at opdage, at der reelt ville opstå et monopol - og så blev der trukket kontra, så forbrugerne i dag kan handle godkendte dele fra andre end originalproducenterne. Dem kan de blandt andet købe hos os, siger Bent Jensen.

Fælles EU-standarder åbner mange døre for handel og produkter. Men de kan også lukke døre og besværliggøre ting unødvendigt, synes Bent Jensen.

- Se for eksempel persondataforordningen, som vi i Danmark har brugt en masse energi på at indordne os under. En masse besvær. Så kommer jeg ned til mit hus i Spanien, hvor grundejerforeningen bare har samlet alle breve fra min postkasse i en bunke på kontoret. Det ligger fremme, hvor alle kan se det. Det er i strid med persondataforordningen, men det fungerer jo fint og helt uden at være unødvendigt besværligt.

Bent Jensen og T.Hansen-koncernen handler med varer fra hele verden. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Forældre i kamp for Ungdommens Hus: - Havde det ikke været for huset, havde vores datter aldrig fået sin studentereksamen

Læserbrev

Kære byrådspolitikere, hvornår begynder I at tage ungdommen alvorligt?

Fredericia Kommune sparer på ungdommen, når de sparer på Ungdommens Hus. Og burde det ikke være lige modsat i en tid, hvor unge ifølge Sundhedsministeriet mistrives mere end nogen sinde før? Det er nu 13 år siden, at jeg satte min fod på Norgesgade 46a for første gang. Den dag i dag, mange år efter, har Ungdommens Hus stadig en stor plads i mit hjerte, og jeg er taknemlig for, at jeg har haft muligheden for at udvikle mig under trygge rammer som huset og personalet har skabt. Da jeg startede på Ungdommens Hus, havde jeg svært ved at finde mig til rette og finde ud af, hvad min rolle i livet var. På Ungdommens Hus blev jeg mødt af ansatte, som tog mig alvorlig, og som vigtigst af alt lyttede. Jeg lærte, at jeg som ung er vigtig. Jeg lærte om værdierne af fællesskab og demokrati. Jeg lærte, at jeg som ung, sammen med andre unge, kan være medskaber af det samfund, som vi ønsker. Og er det ikke netop det, vi ønsker af unge i dag. At de trives så meget, at du har lyst til at bidrage til fællesskabet og samfundet som demokratiske borgere? For at det kan lade sig gøre, er vi nødt til at have et rum til de unge, hvor det er muligt. Et rum som Ungdommens Hus, hvor unge kan føle sig mødt, og hvor de tør påtage sig ansvar og sætte handling på idéer og drømme. Men hvem skal skabe det rum, når Fredericia Byråd vil spare 50% af personalet på Ungdommens Hus væk? Og hvad skal der ske med de unge over 18, som Fredericia Byråd vil smide ud af huset? Ungdommens Hus i Fredericia har ikke brug for besparelser eller aldersbegrænsninger, tværtimod har de brug for flere resurser. Ungdommen i Fredericia har brug for, at byrådspolitikkerne lytter til dem og tager dem seriøst. Så kære byrådspolitikkr, hvilken fremtid ønsker du for Fredericias ungdom?

Fredericia

Politiker forstår ikke kritik fra Kære Pleje: - Vi sparer ikke, vi følger loven

Annonce