Annonce
Fredericia

Erhvervs-konge: EU er til stor gavn i det daglige - men også møgbesværlig

Bent Jensen glæder sig dagligt over EU og kan se besværet med at handle med ikke-EU-landet Norge. Arkivfoto: Mette Mørk
Bent Jensen fra Fredericia sidder i spidsen for blandt andet T.Hansen-koncernen. Han kender udfordringerne ved at handle på tværs af grænser - både indenfor og udenfor unionen.

Fredericia: - Det kan være møgbesværligt.

T.Hansen-ejer og -direktør Bent Jensen møder EU hver dag i sit daglige arbejde. Ofte glæder han sig over mødet, andre gange ærgrer han sig.

- Meget kunne ikke lade sig gøre uden EU, siger han.

T.Hansen-kæden forhandler produkter fra mange lande - også store udlande som USA og Kina.

- EU fungerer sådan, at et produkt, der er godkendt i ét medlemsland, er godkendt i alle, siger Bent Jensen.

Det vil sige, at en amerikansk producent, der gerne vil sælge sin vare i EU, kan opsøge hele det store europæiske marked i én hug i stedet for at opsøge de nationale markeder ét efter ét.

- Hvis amerikanerne eller kineserne skulle tage ét land ad gangen, ville Danmark ligge meget langt nede på deres liste, fordi vores marked er så lille for dem. Så EU giver os og kunderne adgang til mange varer langt hurtigere, end hvis vi ikke var i EU, siger Bent Jensen.

Rigtig meget - men ikke alt - kører lettere i EU.

Bent Jensen

Én medarbejder på Norge

T.Hansen har bredt sig og handler nu også med kunder i Norge.

Norge har et tæt handelssamarbejde med EU, men er ikke medlem af unionen. Og det giver ekstra besvær.

- Vi er nødt til at have en medarbejder siddende udelukkende med den opgave at servicere de norske toldmyndigheder, siger Bent Jensen.

Handel på tværs af unions-grænsen stiller skrappere krav til blandt andet told og papirer.

- Og et enkelt forkert tal i et papir kan bremse et helt læs på vej til Norge. Så tingene kører meget mere stift på den måde, siger Bent Jensen, som glæder sig over, at han ikke er nødt til at bruge samme ressourcer på handel med de andre EU-lande.

Til gavn og besvær

Selvom erhvervsmanden ser positivt på EU-samarbejdet og de fjernede handelsbarrierer, ser han også udfordringer.

- Når for eksempel bilindustriens lobbyister arbejder for, at biler - med henvisning til sikkerhed - kun må repareres med originale reservedele, er det lige ved at gå galt. Heldigvis nåede EU-apparatet at opdage, at der reelt ville opstå et monopol - og så blev der trukket kontra, så forbrugerne i dag kan handle godkendte dele fra andre end originalproducenterne. Dem kan de blandt andet købe hos os, siger Bent Jensen.

Fælles EU-standarder åbner mange døre for handel og produkter. Men de kan også lukke døre og besværliggøre ting unødvendigt, synes Bent Jensen.

- Se for eksempel persondataforordningen, som vi i Danmark har brugt en masse energi på at indordne os under. En masse besvær. Så kommer jeg ned til mit hus i Spanien, hvor grundejerforeningen bare har samlet alle breve fra min postkasse i en bunke på kontoret. Det ligger fremme, hvor alle kan se det. Det er i strid med persondataforordningen, men det fungerer jo fint og helt uden at være unødvendigt besværligt.

Bent Jensen og T.Hansen-koncernen handler med varer fra hele verden. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Strandgæster ryster på hovedet over broføljeton: - Man kan ikke hamle op med naturens kræfter

Læserbrev

Skovejer i replik: Ingen tror på erstatning i rimelig størrelse - det gør Enggaard så heller ikke

Læserbrev: Karsten Enggaard har et svar i Fredericia Dagblad 16. september ("Her er svar på spørgsmålene, Rolf Jensen") til mit indlæg tidligere. Træer udpeget til naturligt henfald er ganske rigtigt ikke nyt, men jeg kan huske Enggaard sige, at de 10 veterantræer var opfundet til lejligheden; og Enggard må stadig gerne svare på, hvor meget skovbrug DN regner med, der er tilbage med fem veterantræer pr. ha. Enggaard sammenligner mængden af dødt ved i "gennemsnitlig skov" og "naturlig løvskov". Det duer ikke i den her fredning. Må vi få en sammenligning mellem ekstensivt drevet løvskov, som DN selv kalder området, og naturlig løvskov? Så er ligheden vist mere slående end forskellen! Gøgeurten lader vi være; vi kommer for langt ud, hvis Enggaard skal gøre rede for, hvilke gøgeurter han er ligeglad med risikerer at forsvinde i en mørk skov. Mit købsforslag var en hentydning til, at ingen vil købe skoven, fordi ingen tror på erstatning i rimelig størrelse - det gør Enggaard så heller ikke! Enggaard bruger udtrykket "i al fremtid" for et stabilt fredningsforslag, men med de ubegrænsede beføjelser over hele skoven, Fredericia Kommune skal have ifølge fredningsforslaget, er der intet, der ikke kan ændres på; Fredericia Kommune kan gøre lige, hvad der passer dem, bestemme hvad der passer dem... Der er andre end Danmarks Naturfredningsforening, der kan passe på natur.

Fredericia

Sagen om cirkelbroen er afsluttet: Kommunen indgår forlig og betaler en del af udgiften

Annonce